Bluecold schreef:Voordat je dat gevoel een beetje begint te krijgen ben je wel een paar honderd shots verder.
Verder heb je deze vraag nu al een paar keer gesteld.
Paar honderd shots? Ohhh, dan heb ik nog wat te gaan. Gek genoeg is het wel een geruststellende opmerking
Spironski schreef:Het is inderdaad steeds een balans zien te vinden tussen een aantal verschillende variabelen. En die balans kan verschillen naar gelang de smaak die je wenst. Het lijkt een beetje op jongleren, waarbij je steeds 4 ballen in de licht probeert te houden. Maar oefenen doe je door te beginnen met 2 ballen, vandaar mijn eerdere raad om steeds 1 variabele te veranderen en de andere gelijk te houden.
Mij lijkt het dat de factor tijd (25-35 sec.) de meest variabele is. En vervolgens de hoeveelheid espresso (40-60 ml? nauwkeuriger is wegen, verdiep je maar eens in zetratio's). En die twee houden natuurlijk ook sterk verband.
Ik denk dat maling en dosering het meest stringent zijn. Nee, uiteindelijk is dat smaak, allicht. Maar ik zou me denk ik eerst richten op die twee en daar dan steeds 1 van veranderen, waarbij je er op let dat je qua tijd en hoeveelheid zo'n beetje binnen de aangegeven marges zit. En dan proeven hoe het smaakt.
Ben ik nog duidelijk?
Het jongleren vind ik een mooie vergelijking, want zo voelt het ook. Maar dan vooral alsof ik de ballen steeds laat vallen
Of je duidelijk bent? Misschien is het niet duidelijk voor mij. Je hebt 't over variëren van 2 variabelen, te weten maling en dosering, maar de hoeveelheid espresso verandert (logischerwijs) daardoor ook automatisch, dus heb je 3 variabelen.
Wellicht is een beter vraagstelling: wat is het mikpunt? De uiteindelijke hoeveelheid espresso? Ja, allicht de smaak zul je zeggen, maar die probeer ik juist te vinden dmv de variabelen. Het voelt wat als een catch-22 voor me.
Dit klinkt misschien allemaal wat warrig, maar zo voelt het ook voor mij
Ik begrijp als men wat geïrriteerd is als ik vragen herhaal, excuus bij voorbaat daarvoor.
Laat ik het over een andere boeg gooien. Wat ik nu (zal) doe(n) is 15.5 g koffiebonen nemen, malen en 25 s koffie zetten. Dan kijk ik hoeveel koffie eruit komt. Pas hierop de maler aan, zodat ik een dubbele espresso volume eruit krijg. Wegen kan ik substitueren voor volume, dat maakt voor de methode an sich niks uit. Vervolgens een videotje van maken en de smaak omschrijven en dan hoor ik de feed-back wel.
Zetratio's gevonden