Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

61
Twexc schreef:Nog gefeliciteerd met al je aankopen en bedankt voor het mooie verhaal, leuk om te lezen. Op Youtube staan ook genoeg filmpjes om melk te schuimen, kan een iets duidelijker beeld geven dan een stuk tekst.
http://m.youtube.com/results?q=milk%20frothing b.v.
Halfvolle melk schuimt makkelijker dan volle melk, maar volle melk smaakt wel weer zoeter en voller. Keuzes keuzes :D en anders nog een leuk stuk over schuimen op coffeegeek.com
http://coffeegeek.com/guides/frothingguide
Leuk en leerzaam die filmpjes, just what I was looking for.
Melk ging mbv de handleiding en de filmpjes de 2de keer stukkkkken beter. :)

Espresso meh... ben er wel achter wat mijn vooruitgang ernstig sabotteerde... ik draaide bij de molen de verkeerde kant op met coarse/fine :lol: :? Dat helpt idd niet :)
Carpe diem, bitx!

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

62
Even een stomme vraag.

In mijn naked moet ik 21 g koffie doen, of kan een dubbele hoeveelheid (14g) ook?
Zal wel niet eh? :)

Wel jammer dat de naked niet een kleinere hoeveelheid heeft dan, want je bent gelijk veel koffie per keer kwijt.

M'n single bakje overigens kan ik net zo goed als weggooien, aangezien ik die niet kan tampen met m'n tamper. Ja, wellicht alleen via de tamper die aan de molen zit.


Ik leuk dat ik in de 3e fase zit van mijn ervaring, gezien de 2de topic afsplitsing. S blijft scherp! :)
Carpe diem, bitx!

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

64
eleonardo schreef:Even een stomme vraag.

In mijn naked moet ik 21 g koffie doen, of kan een dubbele hoeveelheid (14g) ook?
Zal wel niet eh? :)

Wel jammer dat de naked niet een kleinere hoeveelheid heeft dan, want je bent gelijk veel koffie per keer kwijt.

M'n single bakje overigens kan ik net zo goed als weggooien, aangezien ik die niet kan tampen met m'n tamper. Ja, wellicht alleen via de tamper die aan de molen zit.


Ik leuk dat ik in de 3e fase zit van mijn ervaring, gezien de 2de topic afsplitsing. S blijft scherp! :)
Hoe kom je erbij dat je 21 gram in je naked moet doen, die zeefjes zijn verwisselbaar mocht je het nog (nog niet) weten. :? :? :?
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

66
Wat is de beste methode om de juiste factoren te creëren?
Koffiebonen wegen dan in de maler en retentie als factor voor lief nemen. Of eerst malen dan wegen en dan in de pf? En hoeveel? 14 g aanhouden?
De 25 sec aanhouden? En dan alleen kijken hoeveel koffie er uit stroomt en op basis van de smaak verder de maalgraad aanpassen?

Oftewel wat is het te volgen schema wat ik het beste kan doen? Wanneer koffie hoeveelheid aanpassen, wanneer maalgraad, wanneer de doorlooptijd?
Carpe diem, bitx!

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

68
Het is inderdaad steeds een balans zien te vinden tussen een aantal verschillende variabelen. En die balans kan verschillen naar gelang de smaak die je wenst. Het lijkt een beetje op jongleren, waarbij je steeds 4 ballen in de licht probeert te houden. Maar oefenen doe je door te beginnen met 2 ballen, vandaar mijn eerdere raad om steeds 1 variabele te veranderen en de andere gelijk te houden.

Mij lijkt het dat de factor tijd (25-35 sec.) de meest variabele is. En vervolgens de hoeveelheid espresso (40-60 ml? nauwkeuriger is wegen, verdiep je maar eens in zetratio's). En die twee houden natuurlijk ook sterk verband.
Ik denk dat maling en dosering het meest stringent zijn. Nee, uiteindelijk is dat smaak, allicht. Maar ik zou me denk ik eerst richten op die twee en daar dan steeds 1 van veranderen, waarbij je er op let dat je qua tijd en hoeveelheid zo'n beetje binnen de aangegeven marges zit. En dan proeven hoe het smaakt.

Ben ik nog duidelijk?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Gevonden: mijn eerste HX. En nu de ervaringen...

69
Bluecold schreef:Voordat je dat gevoel een beetje begint te krijgen ben je wel een paar honderd shots verder.
Verder heb je deze vraag nu al een paar keer gesteld.
Paar honderd shots? Ohhh, dan heb ik nog wat te gaan. Gek genoeg is het wel een geruststellende opmerking :lol:
Spironski schreef:Het is inderdaad steeds een balans zien te vinden tussen een aantal verschillende variabelen. En die balans kan verschillen naar gelang de smaak die je wenst. Het lijkt een beetje op jongleren, waarbij je steeds 4 ballen in de licht probeert te houden. Maar oefenen doe je door te beginnen met 2 ballen, vandaar mijn eerdere raad om steeds 1 variabele te veranderen en de andere gelijk te houden.

Mij lijkt het dat de factor tijd (25-35 sec.) de meest variabele is. En vervolgens de hoeveelheid espresso (40-60 ml? nauwkeuriger is wegen, verdiep je maar eens in zetratio's). En die twee houden natuurlijk ook sterk verband.
Ik denk dat maling en dosering het meest stringent zijn. Nee, uiteindelijk is dat smaak, allicht. Maar ik zou me denk ik eerst richten op die twee en daar dan steeds 1 van veranderen, waarbij je er op let dat je qua tijd en hoeveelheid zo'n beetje binnen de aangegeven marges zit. En dan proeven hoe het smaakt.

Ben ik nog duidelijk?
Het jongleren vind ik een mooie vergelijking, want zo voelt het ook. Maar dan vooral alsof ik de ballen steeds laat vallen :lol:

Of je duidelijk bent? Misschien is het niet duidelijk voor mij. Je hebt 't over variëren van 2 variabelen, te weten maling en dosering, maar de hoeveelheid espresso verandert (logischerwijs) daardoor ook automatisch, dus heb je 3 variabelen.
Wellicht is een beter vraagstelling: wat is het mikpunt? De uiteindelijke hoeveelheid espresso? Ja, allicht de smaak zul je zeggen, maar die probeer ik juist te vinden dmv de variabelen. Het voelt wat als een catch-22 voor me. :!:

Dit klinkt misschien allemaal wat warrig, maar zo voelt het ook voor mij :cry:
Ik begrijp als men wat geïrriteerd is als ik vragen herhaal, excuus bij voorbaat daarvoor.

Laat ik het over een andere boeg gooien. Wat ik nu (zal) doe(n) is 15.5 g koffiebonen nemen, malen en 25 s koffie zetten. Dan kijk ik hoeveel koffie eruit komt. Pas hierop de maler aan, zodat ik een dubbele espresso volume eruit krijg. Wegen kan ik substitueren voor volume, dat maakt voor de methode an sich niks uit. Vervolgens een videotje van maken en de smaak omschrijven en dan hoor ik de feed-back wel. :)

Zetratio's gevonden :)

Afbeelding
Carpe diem, bitx!