De dag die je wist wat zou komen......
DSC04144.JPG
DSC04129.JPG
Vorige week met de Expobar op z´n (op een dag na) tweede verjaardag naar Peter in Hoogersmilde getogen. Best enerverend reisje, met de bus en twee keer overstappen trein. Laatste stukje meegehobbeld met Peter door het Drentse land... en de hobbels vlakbij zijn boerderij
. Best wel stress, is dal dat gerammel over straatstenen, keien etc wel goed voor "de baby"?
Het was een goede ochtend met Peter. Erg goed en prettig om hem ontmoet te hebben, zoals @3aan in zijn onderschrift heeft, de altijd vriendelijke en behulpzame hulp... klopt helemaal!
Ik viel ook nog eens met m´n neus in de boter, uhh taart, wegens een jarig gezinslid
Peter heeft alles rustig laten zien en gecontroleerd en uitgelegd. En ik, als nogal technisch onbenul, heb mijn ogen en oren goed de kost kunnen geven. Alles was op zich nog prima in orde. Kalkvorming was er amper. Pressostaat ("plastic") staat onder curatele bij Peter, die komt de volgende keer aan de beurt. Rubbertjes her en der vervangen, bijvijlen, nalopen, invetten etc etc. Mooi slangetje erin gehangen (zie foto bovenkant) om eerste condens netjes af te voeren via werkloze afvoeruitgangetje, voortaan rechtstreeks in lekbak ipv dat het zichzelf rondstuift als mini stoomcabine vanaf boven, o.a. op miniscule elektriek
(daar zijn de Spanjolen even misgegaan in het ontwerp).
DSC04142.JPG
Tja, het douchescherm. Ik geef de foto maar gewoon prijs.
DSC04131.JPG
Shameful! Ik zag het wel aankomen... Nooit zelf eraf gehaald. Paar maanden geleden postte ik al mijn zorgen hier, ging er niet af, en/of ik durfde niet (te?)veel kracht te zetten. Dus Peter besloot dat ik het alsnog zelf mocht doen. Dat werd een mooi leermomentje! Het lukte me namelijk écht niet, omdat ie dus nogal vastgekoekt zat. Rubber ring keihard, zo in stukken te breken. Foei pichichi!! Met heel veel krachtpatserij lukte het Peter uiteindelijk wel om m eraf te krigen, helemaal naar z´n grootje natuurlijk
DSC04133.JPG
Had ook een maalschijf van de Eureka Mignon mee, ik vond m al best bot. En dat na ´maar´ 2 jaar en misschien 25 kilo malen. Peter had die specifieke 50mm schijven niet op voorraad. Toen eens eveneens rechtsdraaiende Baby Gaggia schijven erbij gehaald. Zitten er inmiddels in, bij thuiskomst zelf erin geflanst. Hebben miniem-miniscule afwijking in die zin dat schroefpunten 0,1mm of zo afwijken. Toch netjes erin gekregen. Na uiteraard eerst flink borstelen, blazen, stofzuigen etc.
Vreemde nu is dat malen zeker 2x zo lang duurt?! Terwijl Peter vermoeden uitsprak dat malen juist sneler zou gaan (waar het mij uberhaupt niet eens om ging). Is dit dan wel een goed teken? Ik weet dat ze nog moeten inlopen, maar meteen al zo´n groot verschil zie ik niet 1-2-3 inlopen, qua maaltijd bedoel ik dan. Is het sowieso beter om zsm te malen? Ik lees in ander topic wat nu actueel is (ophopen horecamaler) ook e.e.a. interessants hierover. Heb op werk een Guatemala, en die maalt 8 gram in 3 seconden. Aan de andere kant denk ik ook dat langzaam malen een verfijnder resultaat oplevert (heb ik het weer over mijn Eureka). Maar hoe langer ie draait, des te meer opwarming plaatsvindt, wat weer niet ten goede komt aan het maalsel?? Maalvlakken baby Gaggia zijn ook wel heel afwijkend dan originele Eureka schijven. Ik ben flink in vertwijfeling. Bovendien is de hele instelling van de molen ook nog eens gewijzigd, dwz het draaiwieltje had ik best wel onder de knie en wist elke week andere bonen redelijk snel fine te tunen. Maar waar ik voorheen bijvoorbeeld op stand 1 maalde, zit ik nu op 5 bijvoorbeeld.
En ik zie nu ook dat de schijven op espresso-solutions voor de Baby Gaggia een heel ander maalvlak hebben... Hmm.. ik zal ze eens op de foto zetten binnenkort.
Tips etc van harte welkom!