Re: Eerste roast Gene-Cafe

71
Mag hopen dat ze naar de verdeler kijken. Nieuwe rubbertjes sturen is dweilen met de kraan open. Daar heb je niks aan en gaat het probleem niet oplossen.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Eerste roast Gene-Cafe

72
Erik82 schreef:Mag hopen dat ze naar de verdeler kijken. Nieuwe rubbertjes sturen is dweilen met de kraan open. Daar heb je niks aan en gaat het probleem niet oplossen.
Wat was er eigenlijk bij u niet goed aan het middenschotje/verdelertje?
Dat hangt er bij ons een beetje rommelig in aan 2 metalen ringetjes.

Re: Re: Eerste roast Gene-Cafe

73
Alice schreef: En tevens werd vermeld: . . . . "dat ze even nakijken of het stalen randje waar de ring in gaat geen oneffenheid heeft. Als dit wel zo is even een beetje vlak schuren en
dan is het klaar".
Heb je mijn berichtje gemist? Zie hier:
bobbee schreef:Er kan ook een scherp randje zitten op de plek waar het rubbertje inklemt. Even een vijl er langs halen kan helpen.

Re: Eerste roast Gene-Cafe

74
Heb er nooit iets over gehoord dat je niet vaker dan 1x per uur zou mogen branden. Ikzelf brand dan ook vaak twee batches achter elkaar aan. Tot nu toe niets vreemds gemerkt.

Dat klepje zit inderdaad met twee ringetjes vast. Is een beetje rudimentair, maar het werkt. Het gaatje waar de rubbertjes in zitten lijkt gestanst en zou een scherp randje kunnen hebben dat in het rubber snijdt. Volgens mij heb ik er in het begin een schuurpapiertje langs/door gehaald, en heb nu geen probleem.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Eerste roast Gene-Cafe

76
Brand vaker 4-5 batches achter elkaar. Tot nu toe slechts eenmaal rubbertje vervangen. Vandaag met Stephan een vergelijk gedaan. Ik binnen gebrand hij buiten. Qua tijden zaten we max een halve minuut van elkaar wat first crack betreft. Alletwee dezelfde bonen gebrand, biologische van caffetto.nl . Toen nog batches uitgewisseld en binnenkort verschil proberen te proeven... Als ie er al is. By the way hij was ook zijn doppies kwijt. Maar als je het te lang zonder doet mm in de cooling fase, voor de electronica, dan wordt het openingetje vervormd. Dus maar beter de doppies erop.
Home: faema e61 originale,Mythos1, Eureka Specialita en nog genoeg 😀

Re: Eerste roast Gene-Cafe

77
Maar voor de goede orde had jij dan ook een keer buiten moeten branden en hij binnen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Eerste roast Gene-Cafe

78
Vaker achter elkaar branden heeft niks te maken met de slijtage van het rubbertje, alleen met de slijtage van het element. Er zijn genoeg mensen waarbij het element is geklapt na langdurig 4-5 batches achter elkaar branden. De Gene lijkt na 3 batches toch echt wat rust nodig te hebben om lang mee te kunnen gaan. Bij meer dan 3 batches gaat het element op den duur heel hard achteruit. Zijn genoeg verhalen over bekend.

Maar één keer per uur branden is complete onzin en meer een manier van de leverancier om zich in te dekken. Het slaat helemaal nergens op. Zo werd van mijn Gene gezegd dat ik niet voor moest verwarmen omdat dat het probleem gaf met het rubbertje. Toen heb ik maar gevraagd of ik een speciale Gene had die dat niet kon aangezien de rest van de wereld het wel kan. Toen werd toch het tussenschot vervangen en sindsdien geen problemen meer. Leveranciers proberen mensen dom te houden en de schuld vaak af te schuiven. Aan mij heb je dan toch echt een verkeerde :mrgreen: .
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Eerste roast Gene-Cafe

79
Vandaag weer de Brasil Yellow Bourbon geroosterd. Dit keer de gegevens eens goed gemeten. Mijn natte vingerwerk gaf terecht commentaar.

Voorverwarmd op 220 C (duurde 3,5 minuten, na 2,5 minuten was de Gene op 200. Blijk ik toch geen Super Gene te hebben.... :D )
Bonen erin, eindtemperatuur weer een stapje lager ingesteld (235), tijd iets langer (15 minuten). Geforceerd gekoeld.
Alle data zal ik jullie besparen, maar toch enkele gegevens:
0 minuten, 143 graden
2,5 minuten, 200 graden
4 minuten, 220 graden
6 minuten, 235 graden

Roast was iets donkerder dan voorgaande roasts, dus ik ga volgende keer richting 230 als eindtemperatuur.

Eén gebod heb ik vandaag overtreden: "Gij zult geen pas geroosterde bonen gebruiken". Direct een espresso gezet van de vers gebrande bonen (cremalaag van 5 mm !) En het smaakte fantastisch ! Bokkepootje erbij, stoel in het voorjaarszonnetje. Wat kan een mens gelukkig zijn....
Vibiemme Junior 2B, Quamar maler, Gene Cafe, Aillio Bullet R1.

Re: Eerste roast Gene-Cafe

80
Ha mooi, leuk om te lezen. Let de komende dagen dan ook op de smaakverandering, die zal aanzienlijk zijn.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder