Re: RE: Re: FZ-94 Pro lab coffee roaster

31
fransg schreef:Niks overmaken hoor, ik vind het leuk je feedback te krijgen. En het is belangrijk om voldoende te hebben van de diverse brandingen zodat je de maler in kan stellen en rustig een paar keer kan proeven/proberen gedurende enige dagen.
Potverdorie, postbode gemist!!!
Afbeelding


Normaal legt hij pakketjes altijd in ons tuinhuisje als we er niet zijn...
Ik keek er zó naar uit voor morgen!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: FZ-94 Pro lab coffee roaster

32
Erik82 schreef:Ik zou wel geïnteresseerd zijn. Goed licht gebrande bonen zijn erg lastig te krijgen en dat is waar de Strietman echt tot zijn volledige potentieel komt.
Ik stuur je vandaag drie zakjes van verschillende brandingen. Twee ervan zijn vrij licht, eigenlijk iets te licht naar mijn idee maar ik ben benieuwd hoe deze het bij jou doen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: FZ-94 en andere 1-2kg branders

35
Al brandend, malend en testend produceert men van alles dat ongebruikt blijft, maar dat er toch leuk uit kan zien
beans-grinds1000-02-L1020623-27-06-16.jpg
beans-grinds1000-01-L1020622-27-06-16.jpg
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: FZ-94 en andere 1-2kg branders

36
Frans, als ik jouw brandprofiel probeer te lezen valt mij natuurlijk de lagere temperaturen op.
zowel drum als bean
Is dit omdat de probes anders geplaatst zijn en daardoor een andere waarde geven of wat is hier de oorzaak van?
Probeer het te begrijpen en te vertalen maar na een aantal slapeloze nachten geef ik het op :mrgreen:
Home: faema e61 originale,Mythos1, Eureka Specialita en nog genoeg 😀

Re: FZ-94 en andere 1-2kg branders

37
Wedj schreef:Frans, als ik jouw brandprofiel probeer te lezen valt mij natuurlijk de lagere temperaturen op. zowel drum als bean. Is dit omdat de probes anders geplaatst zijn
Ja klopt! De probe voor de uitlaat-temperatuur is sowieso bij elke andere machine weer anders, net zoals de temperatuur van de trommel (is het een trommel met gaatjes zoals deze of een gesloten trommel, zit daar nog een trommel omheen etc) en de BT probe, die het belangrijkste is kan ook weer steeds ergens anders zitten.

Daardoor is de absolute temperatuur niet zo interessant tussen verschillende machines, wel is het profiel van belang zodra je weet waar Dry End zit (geen groen meer in de bonen, de kleur gaat van geel naar bruin) en waar FC ergens begint en hoe lang die duurt in verhouding tot de rest (dus hoeveel minuten maar ook of dat tussen 20-25% van het geheel is) en de Rate of Rise in de verschillende fases. Als je zo'n profiel ziet, kun je snel bedenken hoe zich die laat vertalen naar je eigen machine.

Ik kan in Artisan een offset instellen zodat de FC temp rond de 200ºC zal aanwijzen, maar dat kan ook weer verwarring geven dus ik laat het lekker zo.

De BT probe schoof bij mij soms ietsje uit zijn houder en hoewel ik erop let die elke keer bij aanvang op z'n plek te schuiven was ik dat gisteren vergeten. Dus ik denken dat ik (doordat het een koude avond was met een hoosbui) lager in temperatuur zat dan het profiel dat ik exact wilde volgen. Dus drum wat sneller laten draaien (meer energie-overdracht) en airflow omlaag (minder energie weg door de uitlaat) maar wat bleek, de FC kwam op hetzelfde moment bij een lagere BT, vrij heftig tot stand, met best veel rook. TOEN pas zag ik dat de probe ietsje uitstak en ik duwde hem op z'n plek, waarna ik de branding sneller moest stoppen omdat de BT al snel vijf graden boven de beoogde eind-temp bleek te zijn ;-)

De bonen kwamen er vrij mooi uit, 15.2% gewichtsverlies wat ook normaal is, en een normale (misschien iets grotere) volume toename, geen slechte kleur en goed krokant tussen de kaken. Kan dus nog mooi uitpakken, we zullen zien.

De probe kan met een mooie, daarvoor bestemde inbus vast worden gezet en die heb ik nu dus maar ietsje aangedraaid ;-)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: FZ-94 en andere 1-2kg branders

39
ok duidelijk verhaal.
Bij de Toper cafemino moet je indien je extra probes wilt plaatsten die zelf passend.
Gaf in het begin afleesproblemen maar zoals je zelf ook zegt het profiel is van belang dry end fase, ontwikkeltijd, rate of rise, FC start en end etc etc
Ik heb mijn probes via hol geboorde inbusbouten ingebracht en gefixeerd met kachelkit ( bestand tegen 400+ Celsius)
Hierdoor tikken de boontjes mooi tegen de tip van de BT probe aan.
Geeft met de standaard gemonteerde probe bij lagere temperaturen een ca 10 graden verschil die bij 170+ graden nihil is.
ga jouw profiel maar eens verder lezen :-)
Home: faema e61 originale,Mythos1, Eureka Specialita en nog genoeg 😀