Ben jij in het bezit van een koffiemolen en een espresso-apparaat en vind jij het leuk om de Brandmeesters Equîto eens aan een grondige test te onderwerpen en hier op dit forum een leuke review over te schrijven? Meld je dan aan middels een reactie op dit item of een Persoonlijk Bericht aan de beheerders van dit forum. Deze koffie is ter beschikking gesteld door Brandmeesters, waarvoor onze hartelijke dank!
Achtergrond informatie Brandmeesters Equîto
De espresso Equîto is een 100% biologische espresso-melange van topkwaliteit. Met een zoete smaak nuance en een mooie ronde en toch krachtige afdronk. Deze EKO gecertificeerde koffie is geschikt om te drinken als pure espresso maar ook als basis voor een lekkere cappuccino.
Een plant, dier of product ervan mag alleen als “biologisch” op de markt worden gebracht, wanneer het afkomstig is van gecertificeerde en biologische productie. Dit is de kern van de wetgeving. Doel van de wetgeving is de consument te beschermen tegen misleiding en om fraude te voorkomen. De aanduiding “biologisch” op planten, dieren of producten ervan is dus beschermd, evenals aanduidingen die dat suggereren, zoals “bio”, “eko”, etc. Verschillende keurmerk organisaties houden streng toezicht op de biologische productie in Nederland. Zij doen dat door middel van inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. De controle-instanties zijn vaak opgesteld in opdracht van de overheid.
Het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen is niet toegestaan in de biologische productie. Dit betekent dat geen chemicaliën gebaseerd op oliën mogen worden gebruikt tijdens de teelt. Mest van dierlijke afkomst en natuurlijke chemicaliën als kalksteen verrijken de aarde en bestrijden de veelvoorkomende ziekte “koffie-roest”. Om ongedierte te bestrijden die de plantjes aantasten, gebruiken bio-koffieboeren o.a. lieveheersbeestjes.
Het toezicht gaat verder dan de verzorging van de plantage. Certificerende organisaties kijken ook naar de omgeving. Is er een vervuilde nabijgelegen rivier? Is de afwatering vervuild met petrochemicaliën van een hoger gelegen plantage die niet aan de bio-eisen voldoet? Een boer krijgt geen certificatie als dit het geval is.
Nadat de bonen geoogst zijn, worden ze weer gecontroleerd. Een koffie krijgt het keurmerk alleen, als er minder dan 10% vervuiling geconstateerd wordt. Daarna kan de koffiehandelaar ze inkopen met een EKO keurmerk.
De inspecties houden niet op bij deze handeling. Bij de koffiebrander moet de werkomgeving schoon zijn en vrij van bovengenoemde “vervuilers”. Als de koffiebrander in meerdere soorten (ook nonbio)
koffie handelt, moet de koffie als eerste gebrand worden op een schone koffiebrander. Een speciaal logboek wordt regelmatig bekeken om te bepalen of het is bijgehouden en de waarheid weerspiegelt.
De containers waarin de ruwe of gebrande koffie wordt opgeslagen, moeten duidelijk gemarkeerd worden en specifiek anders zijn om kruisbesmetting te voorkomen.
Biologische koffie is bewerkelijker en dus kostbaarder dan nietbiologische koffie. Bovenop de strenge handelingen tijdens de teelt en het afwerken van de koffie, is er veel meer verspilling vanwege
onvermijdelijke kruisbesmetting tijdens de teelt. Als een koffie aan alle strenge eisen voldoet om de waarderde EKO keurmerk te mogen dragen, is een bijzonder zuivere smaak het resultaat. Voor zowel de gemiddelde consument als voor een professionele koffiekenner.
