Re: Mijn Europiccola in actie!

26
Bedankt Frans. Er staan vooral veel standaard zaken in maar niet hoe je een Pavoni precies moet bedienen. Deze methode zou ik zo dan ook niet exact aanraden.

De volgende punten zie ik al meteen:
1. Water toevoegen na het zetten van een espresso is een grote no-go omdat dat water meestal te heet is en je espresso verknald. Eerst heet water in het kopje en de espresso daar op gaan zetten.

2. Er staat 2 ristretto's maar het zijn 2 espresso's. De aangelengde variant is dus ook geen espresso maar een Americano.

3. De hevel omhoog houden totdat je de eerste druppels ziet lijkt me eerder een teken dat er te grof is gemalen. De druk zal vervolgens hoogstwaarschijnlijk erg laag zijn om de koffie door te laten lopen. Gewoon 3s omhoog houden is meer dan genoeg voor pre-infusie zeker bij dergelijk donker gebrande bonen want anders wordt de smaak nog bitterder. Donker gebrande bonen zijn totaal ongeschikt voor lange pre-infusies.

4. Een hevel moet een hele fijne maling hebben is niet waar. Een hevel vereist een goede kwaliteit maalsel. Dat je erg fijn moet malen en al druppels ziet bij de pre-infusie duidt op oude bonen die niet meer geschikt zijn om echt goede espresso mee te maken.

5. Het kunnen kopen van degelijke bonen bij elke Italiaanse zaak om de hoek is natuurlijk grote onzin. Heb je alle Italiaanse zaken in Nederland dan getest? Je baseert nu je mening op hooguit een paar ervaringen die alles behalve representatief zijn voor heel Nederland. Tevens geven punt 3 en 4 aan dat je hierin ongelijk hebt.

6. Dat bonen slechts tot 3 weken goed zijn is ook erg kort door de bocht. Bonen zijn goed tot zeker 1,5 maand maar voor espresso zie je vaak na 3 weken al een lichte achteruitgang. Een jaar is trouwens een hele andere maatstaf dan 1,5 maand en daar ben je ook veel te kort door de bocht.

7. Meten is weten. Elke boon en branding heeft een ander volume. Zeggen dat in een dergelijk glaasje 14gr gaat is onzin want als ik er de bonen in zou doen die ik nu in de maler heb weet ik zeker dat er 17-18gr in zal gaan waar dat bij jou bonen 14gr zal zijn. Uitspraken doen over gewicht door van volume uit te gaan is één van de meest gemaakte en grootste fouten. 14gr is ook niet heilig en allang achterhaald. De wereld is al veel verder dan de standaard die ooit 40 jaar geleden is neergezet als basispunt.

Er is nog veel meer op het stuk aan te merken maar hier laat ik het nu bij. Het algemene cijfer voor dit stuk is een 5. Naar mijn mening voegt het niks extra toe tav bijvoorbeeld de handleiding van een LaPavoni. Er zijn talloze betere stukken geschreven over het gebruik van een LaPavoni. Dit is het wiel opnieuw proberen uit te vinden alleen is die alles behalve rond geworden.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Mijn Europiccola in actie!

27
Erik82 schreef:
Er is nog veel meer op het stuk aan te merken maar hier laat ik het nu bij. Het algemene cijfer voor dit stuk is een 5. Naar mijn mening voegt het niks extra toe tav bijvoorbeeld de handleiding van een LaPavoni.
Mijn hemel! En tòch genieten we iedere dag weer van toch wel erg lekkere koffie gezet met mijn Europiccola met deze koffie en op de manier zoals ik 'm op Facebook heb gezet.
Ik zie dan ook geen enkele reden om veranderingen door te voeren. Dan maar 'n 5-je :D
"Verhuizen kost beddestro!"

Re: Mijn Europiccola in actie!

28
Geen zorgen Dirk, ik kom liever bij jou koffie drinken dan bij 99% van de horeca zaken in Nederland dus je zit in ieder geval ruim boven de standaard.

Tip mbt Americano is trouwens wel waardevol, ik drink zelf smorgens graag even een americano en dan doe ik eerst het water en daar de koffie "bovenop" zetten. Dat conserveert de crema (voor cosmetische redenen) maar veel belangrijker is dat andersom soms voor een verbrande smaak zorgt. Vaak wordt er namelijk boiler water voor gebruikt en bij de meeste machines is dat te heet en/of muf van smaak.

Re: Mijn Europiccola in actie!

29
Dat is het goede van onze community en daar mogen we met z'n allen best trots op zijn. Zelfs koffiebroeders die het Huis wel hebben gevonden maar in hun koffiebeleving nog dwalende zijn, verkeerd bezig, van het padje, ze mogen er zijn, we heten hen welkom ook al doen ze ons verdriet. Het is niet goed wat ze doen, maar momenteel zien ze dat nog niet. Dat kunnen we onszelf niet verwijten. Immers, je kunt een paard wel naar het water voeren, maar als hij plast blijft het paardenpis, is de wijze uitdrukking die je vaak hoort in sommige kringen.

En dan is het zo mooi als ook die ongelovigen na verloop van tijd toch ineens het licht zien en ons goede voorbeeld alsnog gaan volgen. De dankbaarheid die je dan ziet, de vreugde dat ze eindelijk snappen hoe het moet en het met ons eens zijn, daar doe je het allemaal voor. Dan weet je weer, we zijn goed bezig.

Onthoud dus: ook al kunnen we niet goedkeuren wat je doet, sterker, keuren we het zelfs af, je bent en blijft welkom!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Mijn Europiccola in actie!

30
Pti schreef:Geen zorgen Dirk, ik kom liever bij jou koffie drinken dan bij 99% van de horeca zaken in Nederland dus je zit in ieder geval ruim boven de standaard.


Haha, lief van je. Ja, horecakoffie is iets voor de àllersterksten 8-)

Pti schreef:Tip mbt Americano is trouwens wel waardevol, ik drink zelf smorgens graag even een americano en dan doe ik eerst het water en daar de koffie "bovenop" zetten. Dat conserveert de crema (voor cosmetische redenen) maar veel belangrijker is dat andersom soms voor een verbrande smaak zorgt. Vaak wordt er namelijk boiler water voor gebruikt en bij de meeste machines is dat te heet en/of muf van smaak.
't Is maar hoe je een Americano defenieert! Dit vond ik op het net:


Een Lungo wordt het zelfde bereid als een espresso alleen het zetten duurt langer waardoor er meer water door de koffie wordt geperst. Koffie americano is een normale espresso waar later heet water aan word toegevoegd. Een Lungo is dus iets sterker als een americano


Bron: https://vanallesoverkoffie.com/2014/01/ ... sso-lungo/" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Ik dacht al zoiets... In Italie heb ik 't zelfs meegemaakt dat ze filterkoffie Cafe Americano noemen.

Tevens zat ik nog te denken over de opmerking dat ik twee espresso gemaakt had en niet twee ristretto. Als ik de handleiding van La Pavoni (waar bij nadere bestudering wel degelijk -zij het op de valreep en op een heel onlogische plek in de tekst- de preflush wordt geadviseerd) goed begrijp maak je één espresso door 't kleine filterbakje met koffie te vullen en de hendel 1 maal omlaag te bewegen. Als je datzelfde doet -dus de hendel 1 maal omlaag bewegen- met 't grote filterbakje in de broeikop krijg je dus 1 eenheid water voor twee maal zoveel koffie in het portafilter. Zo wordt ie relatief een stuk sterker. Toch? La Pavoni zegt dan ook in de handleiding dat je voor twee kopjes espresso: Repeat the same operations depending on the desired number of cups of coffee
"Verhuizen kost beddestro!"