Erik82 schreef:Als je zelf van je koffie geniet is dat geweldig en helemaal goed maar dat is nog niet een reden om fundamentele fouten in je tekst te negeren.
Als je andere mensen tips geeft moet je dat op een correcte manier doen of het anders voor jezelf houden. Je review staat nog vol fouten wat begrijpelijk is maar je verkoopt het als de absolute waarheid.
Over bonen bestaan veel misverstanden, zo schijn je alleen ècht goed koffie te kunnen zetten met bonen maximaal tot drie weken na het branden, zo ben je veroordeeld tot het kopen van bonen in dat hippe winkeltje dat zelf bonen brandt in hun sousterrain. Ik heb ontdekt dat dat baarlijke nonsense is en dat je werkelijk uitstekende koffie kan maken met bonen die je bij de eerste de beste Italiaanse levensmiddelenzaak kan kopen. Die zijn soms een jaar oud!
Fouten in de tekst? Zou kunnen, ik ben gediplomeerd Laboratorium Technicus, geen Neerlandicus maar ik verkoop hier niets als de absolute waarheid, ik stel slechts dat je naast custom gebrande bonen òòk zeer genietbare koffie kan zetten van confectie bonen. Iets dat ik iedere dag opnieuw ervaar dus bewijs. Begrijpend lezen is voor sommigen moeilijk maar niet onmogelijk, gewoon blijven proberen Erik!
Erik82 schreef:
4. Een hevel moet een hele fijne maling hebben is niet waar. Een hevel vereist een goede kwaliteit maalsel. Dat je erg fijn moet malen en al druppels ziet bij de pre-infusie duidt op oude bonen die niet meer geschikt zijn om echt goede espresso mee te maken.
een hevel espressomachine kan alleen optimaal presteren als er bonen ingaan met de juiste maling en die is best fijn... Dat redt je dus niet met een Moulinex uit de kringloopwinkel
Goed lezen loont Erik! Ik schrijf dus niet dat er een heel fijne maling nodig is om een hevelmachine optimaal te laten werken; ik schrijf dat de juiste maling best fijn is wat ook zo is. Want fijner dan in een moka express of in je Technivorm Moccamaster KBG741 AO RVS Mat
Erik82 schreef:
3. De hevel omhoog houden totdat je de eerste druppels ziet lijkt me eerder een teken dat er te grof is gemalen. De druk zal vervolgens hoogstwaarschijnlijk erg laag zijn om de koffie door te laten lopen. Gewoon 3s omhoog houden is meer dan genoeg voor pre-infusie zeker bij dergelijk donker gebrande bonen want anders wordt de smaak nog bitterder. Donker gebrande bonen zijn totaal ongeschikt voor lange pre-infusies.
Door de druk in de ketel krijgen we een pre infusie, de koffie wordt bevochtigd met heet water en gaat nu zijn smaken afgeven. Als de eerste druppels in de kopjes vallen bewegen we de hevel soepeltjes omlaag
Wat zeg je nou Erik? De druk valt niet noemenswaardig terug bij pre-infusie (kan ik nu mooi in de gate houden met m'n manometer) en die druppels komen op tijd hoor, mijn koffie smaakt niet bitter maar heerlijk romig met een aangenaam bittertje in de nadronk. Niks mis mee. Niet zomaar dingen aannemen en in 't wilde weg concluderen. Dat hoort niet
Erik82 schreef:
7. Meten is weten. Elke boon en branding heeft een ander volume. Zeggen dat in een dergelijk glaasje 14gr gaat is onzin want als ik er de bonen in zou doen die ik nu in de maler heb weet ik zeker dat er 17-18gr in zal gaan waar dat bij jou bonen 14gr zal zijn. Uitspraken doen over gewicht door van volume uit te gaan is één van de meest gemaakte en grootste fouten. 14gr is ook niet heilig en allang achterhaald. De wereld is al veel verder dan de standaard die ooit 40 jaar geleden is neergezet als basispunt.
Naast de zak bonen staat een borrelglaasje met bonen, precies ongeveer 14 gram.
Dit heb ik nb. van deze site afgeplukt. Letterlijk:
De vuistregel zoals die door l'Istituto Nazionale Espresso Italiano wordt gehanteerd is: maximaal 30 ml water van 88-93C wordt onder een druk van minstens 9 bar in ongeveer 25 seconden door 7 gram koffie geperst. Voor een dubbele espresso hanteer je 60ml water en 14 gram koffie, maar nog altijd die 25 seconden.
Het resultaat is een romig, geconcentreerd maar zacht kopje koffie-goud. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zit er ongeveer de helft van de cafeïne in van een "normaal" kopje koffie. en dat blijkt prima te werken, waarvoor dank
viewtopic.php?f=50&t=3517" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Erik82 schreef:5. Het kunnen kopen van degelijke bonen bij elke Italiaanse zaak om de hoek is natuurlijk grote onzin. Heb je alle Italiaanse zaken in Nederland dan getest? Je baseert nu je mening op hooguit een paar ervaringen die alles behalve representatief zijn voor heel Nederland.
Die slag is U. Dat heb ik inderdaad niet gedaan. Maar het lijkt me stug dat nou nèt alleen Smeraglia op de Kinkerstraat in 020 een van de weinige Italiaanse specialiteitenwinkeltjes is waar je confectiebonen kan kopen die uitstekend kunnen presteren in een hevelmachine
fransg schreef:Dat is het goede van onze community en daar mogen we met z'n allen best trots op zijn. Zelfs koffiebroeders die het Huis wel hebben gevonden maar in hun koffiebeleving nog dwalende zijn, verkeerd bezig, van het padje, ze mogen er zijn, we heten hen welkom ook al doen ze ons verdriet. Het is niet goed wat ze doen
Het is
wel goed wat ik doe want de koffie die ik op deze manier met deze machine en met deze bonen maak blijkt lekker te zijn en dat vind niet alleen ik maar ook mijn disgenoten.
Misschien is 't wel
niet goed wat jullie hier op dit forum doen. Jullie doen net of 't onmogelijk is om met normale middelen en normaal te verkrijgen koffiebonen een normaal genietbare koffie te maken.