Ik kwam net toevallig deze tegen: In de Appia II heeft Nuova Simonelli een spiegeltje ingewerkt zodat je mooi de onderkant van je naked filter in de gaten kan houden. Geeft toch wel weer dat ze weten wat ze doen
Is er iemand die kan zeggen wat de verhouding van de pid tov de temperatuur van het brewwater is? Bij de Silvia moest ik 10gr aftrekken en wist ik het ongeveer. Of werkt het bij deze machine (dipper) anders?
In dit artikel lees ik dat de pid enkel de stoom temperatuur regelt en dus niet aan de zettemperatuur doet. Maar omdat het een sb is heeft de pid toch ook invloed op de zettemperatuur?
Edit. Heb op hb artikels gelezen waar de pid wat minder en wat meer gezet wordt. Ik denk dat het vooral wat spelen is. Maar zal al beginnen met een goede extractie te verkrijgen
Aan de lever eigenaars die shots timen; wanneer drukken jullie de timer in en wat is de verhouding. Ik probeer rond de 30 sec te zitten met 15gr in 30gr uit.
Nu met de profitec merk ik dat ik bij de Brazilië yb zeer grof moet malen en dan nog om deze tijd te halen. De koffie word dan ook wat te zuur naar mijn smaak.
Het zuur duidt op onder extractie of lage temperatuur.
1:2 ratio doet geen onder extractie vermoeden dus je zou met temperatuur kunnen spelen dmv de PID of een flush.
Anders gewoon fijner malen, lager doseren & meer preinfusie, vooral dat laatste zorgt voor een vlotte doorlooptijd zodat je niet meer te grof hoeft te malen.
Ik vind trouwens dat het douchescherm van deze groep erg laag is, als de puck de dicht op het douchescherm zit en niet volledig uit kan zetten kan dat ook onder extractie tot gevolg hebben.
Mss langere preinfussie of heb zelfs gezien hoe het prewetten met de machine. Zou graag terug fijner malen want heb het gevoel dat het daar aan ligt. Moet nu echt way off grover malen. Mss ligt het ook aan de yb zelf. Is iig uitstekend gebrand dus daar ligt het niet aan.
Iemand nog tips over de doorlooptijd? Of moet ik me daar niet al te blind op staren?
Vertrouw op je smaak en niet op de cijfers, een extractie van mijn hendel machine duurt soms wel 45 seconden + preinfusie. Het is gewoon spelen en experimenteren, zeker de eerste weken met een nieuwe machine.