1967
door FrancisPavoni
Recept:
400 gr havermeel,
350 gr boekweitmeel,
16-18 gr zout,
1 eetlepel psyliumvezels,
halve theelepel gedroogde gist,
675 ml water.
Eerst meel goed mengen, dan warm water erbij, mengen (eventueel met mixer) tot het een glad geheel is. Minimaal 8 uur (ivm afbreken fitinezuur) laten staan.
Römertopf/braadpan voorverwarmen in de oven.
Brood 1 uur in de oven, op 235 graden met deksel op pan. Na 40 minuten deksel verwijderen (oppassen voor stoom) en afbakken.
Extra opmerkingen:
- volgens mij bevat haver een kleine hoeveelheid gluten dus 100% glutenvrij is het niet
- je kunt zaden etc toevoegen maar pas dan ook de hoeveelheid water aan
- water niet te heet, kan ook gewoon koud zijn
- deeg is behoorlijk vloeibaar en brood is soms wat klef
Overigens maakte ik dit brood gewoon voor de gein; ik heb geen glutenallergie oid. Heb je dat wel dan is voorzichtigheid geboden