Ik heb begrepen dat het voordeel van een dual boiler is, dat het makkelijker is om de temperatuur te wijzigen. En dat dit eigenlijk alleen weleens gedaan wordt bij sommige koffiebonensoorten. Dan maak je eigenlijk van de temperatuur een extra variabele om mee te spelen in het hele proces. Er zijn al behoorlijk wat variabelen die van invloed zijn op het espresso zetten, de vraag is of je dit er ook bij wil doen..
Het is maar net hoe je het bekijkt. Bij een DB verzet je de PID om tot een andere temperatuur te komen en na een tijdje zal die andere temp dan ook uit je machine komen. Bij een HX flush je langer of korter om tot een andere temp te komen, en die komt er dan ook meteen uit. Dus op een bepaalde manier is het juist makkelijker om met een HX te variëren. Je zit dan echter wel in het gevorderden-klasje. Maar met de Erics Thermometer is het een koud kunstje.
De zet temperatuur is één van de belangrijkste zaken waarmee je de smaak kan beïnvloeden (en dus ook verprutsen). Er zijn mensen die beweren dat ze 1C verschil in zet temperatuur terug kunnen proeven. Zo ver ben ik nog niet. Maar eigenlijk is temperatuur een variabele die altijd mee zal doen, of je wil of niet.
Het is dus niet zo dat je alleen varieert bij
bepaalde koffiesoorten, de temperatuur zal elke boon beïnvloeden.
Zwaarder gebrande bonen zullen het b.v. wat beter doen met een iets lagere temp. en lichter gebrande juist vaak met een iets hogere temp.. En als ik voor een cappuccino zet ben ik geneigd de zet temperatuur iets hoger te nemen zodat de pittiger smaakjes wat meer naar voren komen. Dit allemaal dus onafhankelijk van wat voor type boon ik gebruik.
Je zit dan wel ver in espresso-smaakjes-land, en "anders" is natuurlijk niet meteen synoniem aan "beter". Het zou voor mij in elk geval geen argument zijn om de Giotto te verkiezen boven de Duetto. In tegendeel, voor die €300 verschil wist ik het wel! (
en als ik dit zie wist ik het helemaal zeker)