Re: La Pavoni Beginner (need some help)

101
Tommie schreef: di 18 dec 2018, 15:24WoW dat was minder dan verwacht! Zijn dat de oude of nieuwe versies? En koelring is dus denk ik niet nodig, maar dat stoomkopje vind ik wel echt geweldig. Hoe kom ik in contact met hem voor zulke dingen?
Ik heb vnl ervaring met premillennium.

Als je mij mailt op frans@goddijn.com dan CC ik de reply naar Tije en ben je in contact!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: La Pavoni Beginner (need some help)

102
fransg schreef: di 18 dec 2018, 16:30
Tommie schreef: di 18 dec 2018, 15:24WoW dat was minder dan verwacht! Zijn dat de oude of nieuwe versies? En koelring is dus denk ik niet nodig, maar dat stoomkopje vind ik wel echt geweldig. Hoe kom ik in contact met hem voor zulke dingen?
Ik heb vnl ervaring met premillennium.

Als je mij mailt op frans@goddijn.com dan CC ik de reply naar Tije en ben je in contact!
Wat leuk! Dankjewel, ik heb je een mail gestuurd. Zowaar wordt het nog is wat he ;)

Re: La Pavoni Beginner (need some help)

103
Tommie schreef: di 18 dec 2018, 15:24
fransg schreef: ma 17 dec 2018, 22:27 Ik heb ze 0.5-0.7 bar -- het wisselt ook een beetje per machine omdat de pressostat en de manometer natuurlijk niet zijn geijkt voor precisie-laboratoriumwerk.
WoW dat was minder dan verwacht! Zijn dat de oude of nieuwe versies? En koelring is dus denk ik niet nodig, maar dat stoomkopje vind ik wel echt geweldig. Hoe kom ik in contact met hem voor zulke dingen?

Ik heb een pre-millenium met koelring (naar voorbeeld van Tije).
Voor het eerste kopje moet ik een warming flush geven.
Voor kopje 2 t/m 5 is de kop dan op ongeveer 94 gr. C.
Boilerdruk staat op ongeveer 1 bar (120 gr C.)
Gr, Guido

La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60

Re: La Pavoni Beginner (need some help)

105
Een groeptemperatuur van 94 graden en een ketel op 120 graden betekent dat de shots zelf in ver boven de 94 graden uit zullen komen. Of meet je aan de achterkant van de groep bij de verbinding met de boiler? Frans heeft veel gemeten en kwam bij 0.7 bar een groeptemp. met koelring van 80-85 graden uit op een piektemperatuur in de puck van ca. 94 graden.

Uiteraard moet iedereen zijn eigen instelling kiezen. Maar ik zou een Premillenium ook met koelring zeker niet boven de 0.8 bar instellen!

En klopt wat Erik zegt wat betreft de verschillende groepen:

De Millenium kun je prima zonder koelring gebruiken zo lang je de max druk op 0.85 bar zet. Het heeft me verbaasd hoe weinig die groep overhit. Daar moet je echt je best voor doen. Zo lang je niet achter elkaar door tapt maar 5 min. tussen de shots laat gewoon goed. En anders even de PF koud afspoelen en tijdens het malen in de groep hangen.

De Premillenium heeft zeker wel een koelring nodig of je moet serieus aan de slag met timing en koelmaatregelen. Zelfs bij 0.7 bar! Eventueel kun je een temperatuur mod doen die op KN en HB staat beschreven:
Het komt er op neer dat je een plug inbouwt die de boiler en groep van elkaar isoleert. En je moet een klein gaatje maken in de opstijgende buis die het water naar de groep brengt. Resultaat is dan dat de groep met water i.p.v. stoom gevoed wordt en er recycling mogelijk is. Met die mod zou de groeptemperatuur ongeveer 90 graden zijn bij 0.8 bar. Ik heb nu een premillenium machine staan met zo'n mod en ga er aan meten. De koelring is echter een veel eenvoudiger mod en werkt super. Voordeel van die andere mod is dat het onzichtbaar is.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: La Pavoni Beginner (need some help)

107
Bespaar jezelf de moeite en koop dan eerst een naked portafilter. De koelring is meer bedoeld voor de pre-millenium, omdat anders de groep overhit raakt zoals bvds ook al schreef. De millenium heeft daar veel minder last van. Je pressostaat verlagen is sowieso handig aangezien deze standaard vaak vrij hoog staan afgesteld.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: La Pavoni Beginner (need some help)

108
Erik82 schreef: wo 19 dec 2018, 19:32 Bespaar jezelf de moeite en koop dan eerst een naked portafilter. De koelring is meer bedoeld voor de pre-millenium, omdat anders de groep overhit raakt zoals bvds ook al schreef. De millenium heeft daar veel minder last van. Je pressostaat verlagen is sowieso handig aangezien deze standaard vaak vrij hoog staan afgesteld.
He Erik,

Idd dat ga ik ook niet doen, nog iig. Volgende stap is een stoomkopje voor schuimen en ook met de druk spelen en natuurlijk een favoriete boon zoeken! Nu ik een maler heb is het echt al een mega verschil. Merk dat de keuken weegschaal ook wat te makkelijk is met een grammetje meer of minder dus daar ook even een wat preciezere voor zoeken haha. Deze hobby gaat helemaal fout natuurlijk:p

Re: La Pavoni Beginner (need some help)

109
Goed om te horen dat het fout gaat :D , dan gaat het daarna meestal snel beter ;) . Aan het begin alles lekker constant houden en elke keer maar 1 ding veranderen. Met een maler heb je een grote stap gemaakt.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: La Pavoni Beginner (need some help)

110
bvds schreef: wo 19 dec 2018, 11:52 Een groeptemperatuur van 94 graden en een ketel op 120 graden betekent dat de shots zelf in ver boven de 94 graden uit zullen komen. Of meet je aan de achterkant van de groep bij de verbinding met de boiler?

De groepstemperatuur van 94 graden C is gemeten tijdens het zetten.
Ik proef geen verbrande koffie.

Bij 0,7 bar bleef de koffie te koud, bij tegelijk toepassen van de koelring.
Daarom ben ik langzaam de druk gaan opschroeven tot waar de koffie lekker en op temperatuur was.
Uiteraard is de meter op de LPP niet gekalibreerd en kan dus flink afwijken.

Maar de koffie is heerlijk en daar gaat het om. :D
Gr, Guido

La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60