sorry maar als iedereen op deze mannier advies krijgt zul je geen vrienden maken...tuurlijk ben ik blij en terecht ook ..
maar advies is advies in vakbladen schrijven ze ook [ reacties van baristas] dat rvs maaleenheden smaak kunnen aantasten en de maling met keramische stenen beter fijn gaat de korrel is niet uit elkaar getrokken maar gemalen waarom zullen dan de beste meelsoorten gemalen worden door watermolens met stenen schijven om de kwaliteit dus...kijk maar eens met een micro en je zal de verschillen zien ik ben geen barista en hoef ook niet zeker niet met een volautmaat maar kennis moet je met elkaar kunnen delen ...
Re: Volautomatische espresso/cappuccino ja of nee?
32Oke Boef,
Jouw mening telt ook: duidelijk een voorkeur voor volautomaat -je ziet er voordelen in in de vorm van gemak. Dat toevallig jouw toestel nou net de beste volautomaat ter wereld is: dat is jouw mening en daar heb je recht op. Je deelt die mening in ieder geval met Siemens, en wie weet ook met anderen die bij jou wel eens een kopje geprobeert hebben.
Maar tussen de regeltjes lees ik wel dat je geen of weinig ervaring hebt met ´handmachines´ en zeker niet met HX of Dual boiler systemen. Daarmee wordt het moeilijk om te zeggen dat een EQ geweldige koffie maakt, want waarmee vergelijk je het dan? Met doorsnee Horeca-koffie? Dan zal een Siemens het snel winnen. Met een espresso van een top 20 espresso-bar? Grote kans dat de espresso daar echt beter is...
Je bent dus niet een ´gemengde´ gebruiker: duidelijk geen handmachine in jouw huis. Wat de wereld buiten dit forum betreft: je behoort tot de grote groep automaten fans. Ik dank je voor je mening.
Overigens zijn maalstenen van molens meestal niet van RVS, maar van gehard carbon staal. Niet een Saeco ceramisch molentje van 400 gram vergelijken met een vele tonnen wegende watermolen (techniek uit 18e eeuw). Daar wordt ik draaierig van.
Jouw mening telt ook: duidelijk een voorkeur voor volautomaat -je ziet er voordelen in in de vorm van gemak. Dat toevallig jouw toestel nou net de beste volautomaat ter wereld is: dat is jouw mening en daar heb je recht op. Je deelt die mening in ieder geval met Siemens, en wie weet ook met anderen die bij jou wel eens een kopje geprobeert hebben.
Maar tussen de regeltjes lees ik wel dat je geen of weinig ervaring hebt met ´handmachines´ en zeker niet met HX of Dual boiler systemen. Daarmee wordt het moeilijk om te zeggen dat een EQ geweldige koffie maakt, want waarmee vergelijk je het dan? Met doorsnee Horeca-koffie? Dan zal een Siemens het snel winnen. Met een espresso van een top 20 espresso-bar? Grote kans dat de espresso daar echt beter is...
Je bent dus niet een ´gemengde´ gebruiker: duidelijk geen handmachine in jouw huis. Wat de wereld buiten dit forum betreft: je behoort tot de grote groep automaten fans. Ik dank je voor je mening.
Overigens zijn maalstenen van molens meestal niet van RVS, maar van gehard carbon staal. Niet een Saeco ceramisch molentje van 400 gram vergelijken met een vele tonnen wegende watermolen (techniek uit 18e eeuw). Daar wordt ik draaierig van.
Er gaat niets boven morgen.
Re: Volautomatische espresso/cappuccino ja of nee?
33Boefke,
Jij plaatst drie bijzonder controversiele stellingen
-dat een superautomaat perfecte temperatuurstabiliteit heeft
-dat keramische maalstenen verreweg superieur zijn ondanks dat alle profi cafemolens metalen stenen gebruiken
-dat 19 bar voor beter espresso zorgt
...en dat allemaal zonder enige meetresultaten of links naar test. Die shit gaat er bij mij gewoon niet in.
Geef dan op zijn minst aan uit welk vakblad je jouw informatie hebt.
Daarnaast was het geen advies. Advies win je in voordat je iets koopt. Jij hebt je apparaat al gekocht.
En over advies gesproken, ik heb geen advies nodig om vrienden te maken. Dankjewel. Dat soort opmerkingen doen mij verwonderen waar een 14 jarige geld vandaan heeft gehaald voor zo'n apparaat.
Jij plaatst drie bijzonder controversiele stellingen
-dat een superautomaat perfecte temperatuurstabiliteit heeft
-dat keramische maalstenen verreweg superieur zijn ondanks dat alle profi cafemolens metalen stenen gebruiken
-dat 19 bar voor beter espresso zorgt
...en dat allemaal zonder enige meetresultaten of links naar test. Die shit gaat er bij mij gewoon niet in.
Geef dan op zijn minst aan uit welk vakblad je jouw informatie hebt.
Daarnaast was het geen advies. Advies win je in voordat je iets koopt. Jij hebt je apparaat al gekocht.
En over advies gesproken, ik heb geen advies nodig om vrienden te maken. Dankjewel. Dat soort opmerkingen doen mij verwonderen waar een 14 jarige geld vandaan heeft gehaald voor zo'n apparaat.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: Volautomatische espresso/cappuccino ja of nee?
34Ja, die keramische "maalstenen" vind ik ook apart! Ik ken eerlijk gezegd geen enkele goede molen met echt keramische schijven. Bij mijn weten zijn alle behoorlijke molens met stalen schijven uitgerust. Kan zijn dat het aan mij ligt, maar misschien kan hier iemand een gefundeerd antwoord op geven? Waar zijn de experts? Stalen schijven slecht voor je koffie??
Ik heb het idee dat Boefke in de war is met die uiterst simpele machientjes met snel ronddraaiende mesjes, zoals je moeder die vroeger had, zeg maar. Daar zitten per slot van rekening ook twee stalen mesjes in. Daarin wordt de koffie boon inderdaad heel onregelmatig stukgeslagen. Maar die neemt niemand hier serieus natuurlijk.
Boefke, je weet toch wel dat er hier met heel andere en duurdere molens wordt gemalen? Mijn molen kost b.v. nieuw iets van €1000 , en de stalen maalschijven in hun ééntje al €65. En dan ga jij beweren dat dit minder goed is dan dat ingebouwde molentje in je volautomaat?? Dan wil ik die literatuur wel eens lezen waar jij het over hebt!
In een andere post heb ik al gereageert op die -sorry, maar "beginnersfout" van- 19 bar pompdruk.
Boefke, ik ben het met je eens dat we kennis met elkaar kunnen delen, daarvoor zitten we ook op dit forum, dat heb je goed gezien. Maar je hebt ook nog zoiets als gebrekkige kennis, ontbrekende kennis of zelfs onjuiste kennis. En daar kan veel ellende uit voortkomen (denk maar aan Irak, b.v.) .
Ik heb het idee dat Boefke in de war is met die uiterst simpele machientjes met snel ronddraaiende mesjes, zoals je moeder die vroeger had, zeg maar. Daar zitten per slot van rekening ook twee stalen mesjes in. Daarin wordt de koffie boon inderdaad heel onregelmatig stukgeslagen. Maar die neemt niemand hier serieus natuurlijk.
Boefke, je weet toch wel dat er hier met heel andere en duurdere molens wordt gemalen? Mijn molen kost b.v. nieuw iets van €1000 , en de stalen maalschijven in hun ééntje al €65. En dan ga jij beweren dat dit minder goed is dan dat ingebouwde molentje in je volautomaat?? Dan wil ik die literatuur wel eens lezen waar jij het over hebt!
In een andere post heb ik al gereageert op die -sorry, maar "beginnersfout" van- 19 bar pompdruk.
Boefke, ik ben het met je eens dat we kennis met elkaar kunnen delen, daarvoor zitten we ook op dit forum, dat heb je goed gezien. Maar je hebt ook nog zoiets als gebrekkige kennis, ontbrekende kennis of zelfs onjuiste kennis. En daar kan veel ellende uit voortkomen (denk maar aan Irak, b.v.) .
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Volautomatische espresso/cappuccino ja of nee?
35Wow, heftige vergelijking... Irak en koffieapparatuur... Maar inderdaad, er bestaat altijd wel een spanning tussen newbies en ervaren mensen. Dat is helemaal niet erg als beide partijen van elkaar willen leren en kennis willen uitdelen. Maar het is wel vervelend als je keer op keer hetzelfde deuntje voor nieuwkomers moet gaan afspelen. Het zou hen sieren zich eerst enigszins in de materie verdiepen alvorens zomaar wat in het wilde weg te gaan roepen. Enige bescheidenheid en inschatting van eigen kennisniveau zou wel prettig zijn. Ik krijg namelijk ook jeuk van 'pistons', '20 bar druk', 'arabica is goede koffie' en 'hoe leer ik in een avondje barista te zijn'.
Re: Volautomatische espresso/cappuccino ja of nee?
36het is goed te merken dat het hier om meer afzeikers gaat dan om ervaren mensen jullie doen maar met jullie piston machines wat jullie willen ..praatjesmakers.. ik denk dat ik wel onervaren ben maar niet dom en op korte termijn heb ik zoveel informatie opgedaan dat ik zeer zeker al foutieve mazen heb ontdekt in jullie antwoorden..net als rokers zeggen van een sigaret krijg je geen kanker want mijn opa rookt
en ook oud is geworden...mijn advies sta open voor nieuwe dingen wanneer een groot merk in jullie maaleenheden[apparaten] keramische stenen zou monteren dan zou je er warm van worden maar eens zal dit wel gebeuren dan zal je terug denken aan boefke...
en ook oud is geworden...mijn advies sta open voor nieuwe dingen wanneer een groot merk in jullie maaleenheden[apparaten] keramische stenen zou monteren dan zou je er warm van worden maar eens zal dit wel gebeuren dan zal je terug denken aan boefke...
Re: Volautomatische espresso/cappuccino ja of nee?
37Hè gut Boefke, volgens mij zit hier niemand "af te zeiken". Als ìemand het doet ben je het zelf! Lees de posts nog eens door en zie dat het nauwelijks over jou persoonlijk gaat (ik heb niemand gezien die je je "dom" noemt, b.v.) , het gaat over wat je beweert.
Je doet namelijk nogal wat uitspraken die ingaan tegen vele jaren ervaring van vele mensen hier. Daar is niets op tegen, in tegendeel, maar maak het dan ook hard! Laat ons meedelen in jouw kennis! Laat ons weten van die laatste stand van de wetenschap! Waar heb je dat gelezen, gezien of meegemaakt? Ik ben daar dan echt nieuwsgierig naar ( dat heb ik ook letterlijk geschreven!).
Je laat daarentegen in je posts wel zien dat je niet alles hebt begrepen van de techniek (zoals die 19 bar). Daar is ook niets op tegen. Ook wij zijn ooit begonnen en hebben diezelfde fouten gemaakt, niets om je voor te schamen. Maar we hebben ook geleerd, en onze kennis uitgebreid, vaak door vallen en opstaan, veel mislukken en verbeteren, kortom: ervaring. Dus niet alleen van het ergens te lezen op internet (hoewel ik daar ook erg veel van heb geleerd hoor).
Dus alsjeblieft: kan je onderbouwen wat je beweert? En als je "foutieve mazen" hebt ontdekt in de antwoorden: ga daar dan op in, weerleg ze! Laat ons zien hoe het wel is. En als het overtuigend is, vertrouw er dan maar op dat er mensen voor open zullen staan hoor!
En kan je anders accepteren dat er mensen zijn die er meer van weten dan jijzelf? Van hen kan je namelijk veel leren!
Groet,
Matthijs
Je doet namelijk nogal wat uitspraken die ingaan tegen vele jaren ervaring van vele mensen hier. Daar is niets op tegen, in tegendeel, maar maak het dan ook hard! Laat ons meedelen in jouw kennis! Laat ons weten van die laatste stand van de wetenschap! Waar heb je dat gelezen, gezien of meegemaakt? Ik ben daar dan echt nieuwsgierig naar ( dat heb ik ook letterlijk geschreven!).
Je laat daarentegen in je posts wel zien dat je niet alles hebt begrepen van de techniek (zoals die 19 bar). Daar is ook niets op tegen. Ook wij zijn ooit begonnen en hebben diezelfde fouten gemaakt, niets om je voor te schamen. Maar we hebben ook geleerd, en onze kennis uitgebreid, vaak door vallen en opstaan, veel mislukken en verbeteren, kortom: ervaring. Dus niet alleen van het ergens te lezen op internet (hoewel ik daar ook erg veel van heb geleerd hoor).
Dus alsjeblieft: kan je onderbouwen wat je beweert? En als je "foutieve mazen" hebt ontdekt in de antwoorden: ga daar dan op in, weerleg ze! Laat ons zien hoe het wel is. En als het overtuigend is, vertrouw er dan maar op dat er mensen voor open zullen staan hoor!
En kan je anders accepteren dat er mensen zijn die er meer van weten dan jijzelf? Van hen kan je namelijk veel leren!
Groet,
Matthijs
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Volautomatische espresso/cappuccino ja of nee?
38ik moet jullie toch een beetje gelijk geven over dat een losse maler gecom met een piston machine een beter kwaliteit neer zet en je ook nooit met een volautomaat kan evenaren...hierop heb ik besloten om mijn apparaat te verkopen en de volgende apparaten te bemachtigen;
ECM Mechanica 111(3)
ECM maler casa speciale
dit kost wel wat maar dan heb je ook wat...wat is jullie mening over kwaliteit en eindresultaat in deze combinatie..
ECM Mechanica 111(3)
ECM maler casa speciale
dit kost wel wat maar dan heb je ook wat...wat is jullie mening over kwaliteit en eindresultaat in deze combinatie..
Re: Volautomatische espresso/cappuccino ja of nee?
39Boefke, dit begint op trolling te lijken. Je stelt je niet voor op het forum, je doet een aantal controversiële beweringen, gaat vervolgens niet in op de vragen die je daarover krijgt en slaat daarna als een blad aan de boom om!
Maar goed, ik geef je nog even het voordeel van de twijfel en zal ingaan op je vraag.
Ja, die ECM Mechanica is een erg goede machine. Het is overigens geen pistonmachine (die hebben een handel met zuiger==>piston)
Die Molen is ook goed, maar wellicht iets minder bijzonder dan het espresso apparaat.
Je machinerie zou hiermee eersteklas zijn, maar dat zegt nog niets over het eindresultaat. Dat wordt nog veel meer bepaalt door de kwaliteit van de bonen die je gebruikt en door de kunde van degene die de machines bedient.
Maar goed, ik geef je nog even het voordeel van de twijfel en zal ingaan op je vraag.
Ja, die ECM Mechanica is een erg goede machine. Het is overigens geen pistonmachine (die hebben een handel met zuiger==>piston)
Die Molen is ook goed, maar wellicht iets minder bijzonder dan het espresso apparaat.
Je machinerie zou hiermee eersteklas zijn, maar dat zegt nog niets over het eindresultaat. Dat wordt nog veel meer bepaalt door de kwaliteit van de bonen die je gebruikt en door de kunde van degene die de machines bedient.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Volautomatische espresso/cappuccino ja of nee?
40Laten we proberen het gezellig te houden in het nieuwe jaar. Ik heb de laatste reacties uit deze discussie maar even verwijderd. Please be gentle... men!
Martijn Verhaeg - mountainbike clinic
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu