Re: Het optimaliseren van espresso.

33
Na iets meer dan een jaar lukt het mij over het algemeen om een goede espresso te zetten.
Maar nu heb ik bijv. de koffie van de maand van hoofdkwartier en deze ochtend lopen stoeien maar krijg er niet echt iets lekkers uit.
Begonnen met 18 gr. en ong. 40 gr. uit in 27 sec., nog wat variatie in tot 31 sec. daarna per 0,5gr. afgebouwd tot 15 gr. in maar blijft een
ongename smaak. Zurig :x

Standaard Lelit filterbakje in handleiding 14 gr maar krijg meestal de beste resultaten bij 17 a 18 gr.
Wat te doen? Temp omhoog door de HX niet te flushen of zeer korte flush?

Dit klopt toch?
Lichtere roast, minder doseren en fijn malen.
Donkere roast, meer doseren en grover malen.
Slayer Single, Weber Key MK2, Lagom 01, P64 & Casa 65/48

Re: Het optimaliseren van espresso.

34
De Cuba is niet bepaald een zure koffie, of ben je nog bezig met de Guatemala van afgelopen maand?

Ik doseer de Cuba juist heeeel laag omdat hij anders veel te heftig is. 15in, 36 uit in 24sec + pre-infusie.
Ik doe dat in een 17gr VST bakje dus maal behoorlijk fijn.

Ik heb al meer mensen horen mopperen over de standaard filterbakjes, zelf heb ik er (welliswaar met Bianca) weinig moeite mee. Maar kan zeker een moeite zijn om eens een ander bakje te proberen.

De tactieken voor minder zuur:
-hogere temp
-lagere dosis
-fijnere maling
-lagere doorlooptijd
-hogere Brew ratio.

Al deze dingen hebben weer invloed op de body en intensiteit van je shot dus het kiezen van de juiste aanpassing kan nog lastig uitvallen.

Re: Het optimaliseren van espresso.

35
Ik vind de Cuba ook bijzonder prettig, juist als afwisseling naast Ethiopische boontjes. Ik doseer wel gewoon 18g in het 18g IMS bakje maar zet 'm bij veel lagere druk, ongeveer zoals de eerste Londinium die pre-infusie op boilerdruk deed (doet) waarbij de veer van de hefboom veel later 'aangreep' en zodoende met relatief lage (en daarna afnemende) zetdruk de extractie begon. Mooie subtiele chocolade-nuances.

Je inderdaad kalm aan doen met die Cubaan, ongeveer zoals je een oude heer op Cuba die in het avondzonnetje zit niet ineens op zijn schouder moet tikken, want mogelijk heeft hij jarenlang bij de commando's gezeten en dient hij, voor hij goed en wel wakker is, je een doodklap toe.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Het optimaliseren van espresso.

37
Ja die heeft wel echt iets fruitigs ja. De finca Bendición waar die koffie vandaan komt ligt op de bizarre hoogte van bijna 2000meter boven zeeniveau. Misschien is het gewoon niet jouw smaak maar indien mogelijk zou ik je temperatuur een tikje omhoog geven, dat werkt over het algemeen goed met zeer harde bonen.

Re: Het optimaliseren van espresso.

38
Die vond ik ook zeer smakelijk, maar het kostte me wel een paar kopjes om hem goed te krijgen.
De Cubaan van deze maand vind ik echt heerlijk. Ik had verwacht dat mijn vrouw hem te heftig zou vinden, maar integendeel, ze is fan. Ze drinkt alleen cappuccino en in de melk blijft hij erg goed overeind. Gisteren maar weer een zakje besteld.
Bezzera Strega (PSM) | Cafelat Robot | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Cormorant CR 600

Re: Het optimaliseren van espresso.

39
De tactieken voor minder zuur:
-hogere temp
-lagere dosis
-fijnere maling
-lagere doorlooptijd
-hogere Brew ratio.
Goed om dit weer eens te lezen...
Ik ben nu een maandje met de Lelit Bianca aan het spelen. Nu met de Colombia Castillo van Het Hoofdkwartier. Ik merk dat bovengenoemde tactiek uitstekend werkt. Ik zit nu op 16 gr in, 38 uit in 29 á 30 seconden. 94 graden. Druk niet te hoog laten oplopen en gedurende de shot wat knijpen met de paddle.
Beetje bij beetje begin ik verschillen te proeven bij verschillende settings.
Alles nu met de naked portafilter. Ziet er ook goed uit (voor zover ik als beginner dit kan beoordelen). Nog heel veel te leren maar het begin is er ;)