Coffeeadastra; Filterfanatiekeling doet onderzoek

1
Al een tijdje volg ik met veel interesse de kanalen van Jonathan Gagné, een astronoom die met een wetenschappelijke benadering kijkt naar filterkoffie, voornamelijk V60 maar ook meer algemene zaken als koffiefilters en percolatie-dynamica (bij gebrek aan een ander woord).

Schetst heel veel duidelijkheid over de theorie achter het bakkie en zijn leuke experimenten om over te lezen.

Website/blog: www.coffeeadastra.com
Instagram: jgagneastrocoffee

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk


Laatst gewijzigd door Fisherman op wo 14 aug 2019, 12:23, 1 keer totaal gewijzigd.
All things filter - Fortefied Mahlkönig Vario Steel Burrs & Comandante C40 - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen bakkie.

Re: Coffeeadastra; Filterfanatiekeling doet onderzoek

3
fransg schreef:
Fisherman schreef: wo 14 aug 2019, 12:23 een astroloog
Gelukkig is het geen astroloog ;-)

https://jgagneastro.com/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Astronoom
Ja oke, dat zal ik wel moeten aanpassen. Twijfelde zelf ook al wat maar had de Winkler Prins en Van Dale niet bij de hand. Gelukkig ben jij daar dan nog, als zijnde extra vangnet.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

All things filter - Fortefied Mahlkönig Vario Steel Burrs & Comandante C40 - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen bakkie.

Re: Coffeeadastra; Filterfanatiekeling doet onderzoek

4
Ja, voor mij is het een dankbaar moment, dat ik even bijdehand kan komen doen. Ik moet dan wel snel wezen want een enkele keer is een andere net zo oude man op het forum mij voor en ik kan achteraf wel roepen "ja dat dacht ik ook al" maar dat gelooft dan niemand natuurlijk.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Coffeeadastra; Filterfanatiekeling doet onderzoek

5
fransg schreef:Ja, voor mij is het een dankbaar moment, dat ik even bijdehand kan komen doen. Ik moet dan wel snel wezen want een enkele keer is een andere net zo oude man op het forum mij voor en ik kan achteraf wel roepen "ja dat dacht ik ook al" maar dat gelooft dan niemand natuurlijk.
Een feit waarover ik met eer en geweten een getuigenis kan uitspreken.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

All things filter - Fortefied Mahlkönig Vario Steel Burrs & Comandante C40 - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen bakkie.

Re: Coffeeadastra; Filterfanatiekeling doet onderzoek

7
Op dit moment lees ik vol interesse mee over experimenten met een 'long-ass bloom'. Hypothese is dat (gemalen) koffie langer dan 30-45 seconden nodig heeft om verzadigd te raken, dat wil zeggen: ~2 maal zijn eigen gewicht in water te hebben 'opgezogen'. Door een langere bloom, van zegge 3 minuten, wordt ook de kern van het koffiemaalsel verzadigd en zou tijdens de percolatie een hogere extractie mogelijk zijn.

Zit wat in. De eerste gerapporteerde resultaten lijken beter (subjectief). Snel eens mee spelen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

All things filter - Fortefied Mahlkönig Vario Steel Burrs & Comandante C40 - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen bakkie.

Re: Coffeeadastra; Filterfanatiekeling doet onderzoek

8
Fisherman schreef:Op dit moment lees ik vol interesse mee over experimenten met een 'long-ass bloom'. Hypothese is dat (gemalen) koffie langer dan 30-45 seconden nodig heeft om verzadigd te raken, dat wil zeggen: ~2 maal zijn eigen gewicht in water te hebben 'opgezogen'. Door een langere bloom, van zegge 3 minuten, wordt ook de kern van het koffiemaalsel verzadigd en zou tijdens de percolatie een hogere extractie mogelijk zijn.

Zit wat in. De eerste gerapporteerde resultaten lijken beter (subjectief). Snel eens mee spelen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
Interessant causaal verband tussen sterren en filterkoffie, maar hoe moet ik een "ass" hierin zien
Afbeelding
?

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk

Re: Coffeeadastra; Filterfanatiekeling doet onderzoek

10
gilleko B. schreef:
Fisherman schreef:Op dit moment lees ik vol interesse mee over experimenten met een 'long-ass bloom'. Hypothese is dat (gemalen) koffie langer dan 30-45 seconden nodig heeft om verzadigd te raken, dat wil zeggen: ~2 maal zijn eigen gewicht in water te hebben 'opgezogen'. Door een langere bloom, van zegge 3 minuten, wordt ook de kern van het koffiemaalsel verzadigd en zou tijdens de percolatie een hogere extractie mogelijk zijn.

Zit wat in. De eerste gerapporteerde resultaten lijken beter (subjectief). Snel eens mee spelen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
Interessant causaal verband tussen sterren en filterkoffie, maar hoe moet ik een "ass" hierin zien
Afbeelding
?

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Ach, je weet wat ze zeggen; "coffee is not sexy". Ik heb het maar opgevat als een spreekwoordelijke "lange-bips" en heb zelfs nog een moment getwijfeld of er geen hele lange ezel te pas moest komen aan het bloom proces.

Ik heb helaas nog geen observaties gedaan van dames in onthullende kleding die v60's schenken en aanprijzen op een markt, zoals ze dat bij wodka en sportdrankjes nogal eens doen.

De bloom in kwestie is me overigens niet goed bevallen. Zal de resultaten van AdAstra er eens bij opzoeken. Ik ga in elk geval weer terug naar 30s.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

All things filter - Fortefied Mahlkönig Vario Steel Burrs & Comandante C40 - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen bakkie.