Re: Handleiding voor de beginner in espresso

121
paultje_bos schreef: ma 10 jun 2019, 21:39 Haha, grappig, ben juist van mn 14 gram bakje naar 7 gram gegaan omdat ik dacht zo het kom verbeteren. Maar thanks voor de tip, ga me daar op richten!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Ik ben nog maar een week bezig met de MaraX en ik heb tot nu toe enkel maar het volgende gedaan:

Filter: 9-11 coffee filter
Gemalen koffie: 9 gram koffie (6 sec bonen malen)
Aantal sec koffie: 20-25 sec voor 1 bakje koffie

Is het dus beter om de 18-21 gram filter te pakken met dezelfde hoeveelheid koffie en aantal sec (20-25 sec)?

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

125
DeepnGroond schreef: do 27 aug 2020, 16:54 Ja hoeveelheid koffie ook verdubbelen. Met kleine bakjes en kleine hoeveelheden koffie is het veel lastiger om goede espresso te maken. En die 7 gram koffie voor een espreso is van vroeger, huidige inzichten gaan uit van meer koffie en dan vervolgens de ratio 1 gram koffie op 1.5 tot 3 espresso.
Oh, ik heb de handleiding gevolgd ;) Ik zal eens verdubbelen naar 14 gram. Wel zonde dat de voorraad bonen dan ook 2x zo snel gaat :o

Nog tips om 2 bakjes tegelijk te zetten? Want dat lijkt me zo niet (meer) mogelijk. Of is dat sowieso "not done"?

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

127
thedude schreef: do 27 aug 2020, 17:17
DeepnGroond schreef: do 27 aug 2020, 16:54 Ja hoeveelheid koffie ook verdubbelen. Met kleine bakjes en kleine hoeveelheden koffie is het veel lastiger om goede espresso te maken. En die 7 gram koffie voor een espreso is van vroeger, huidige inzichten gaan uit van meer koffie en dan vervolgens de ratio 1 gram koffie op 1.5 tot 3 espresso.
Oh, ik heb de handleiding gevolgd ;) Ik zal eens verdubbelen naar 14 gram. Wel zonde dat de voorraad bonen dan ook 2x zo snel gaat :o

Nog tips om 2 bakjes tegelijk te zetten? Want dat lijkt me zo niet (meer) mogelijk. Of is dat sowieso "not done"?

Flink wat geexperimenteerd. Groter bakje met dus meer gemalen koffie (+/- 17g) op 20 sec doorlooptijd voor 30 gram koffie gedaan volgens: https://www.youtube.com/watch?v=zXDI-swjL94

Veel meer smaak aan de koffie, maar ook erg bitter! Misschien moet ik nog even wennen ;)

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

129
Dirk Jan schreef: vr 28 aug 2020, 13:55 En nu finetunen. Deze is ook leerzaam https://youtu.be/-BT7-yOUMDM
Dat is inderdaad handig!

Ik doe even een stap terug in de hoeveelheid en ga toch terug naar de kleinere bakjes. Brute Bonen vermeld:

Teveel koffie: Bij hoge dosering koffie krijg je meer zuren. Zelf zitten we rond de 8-9 gram per espresso. Bij een volautomaat beïnvloed je dit door meer water te gebruiken per kopje, of door de sterkte aan te passen.

Dit smaakt bij de MaraX (bij mij dan) in ieder geval beter dan de 17-18 gram, heel bitter! ;)