Ik drink sinds kort een proefpakket van Moyee coffee (https://www.moyeecoffee.com).
Het werd me aangeboden via Instagram (Ja Facebook weet alles van je, ook als je geen account hebt…), voor €10+€3 verzendkosten. Ik wil hier geen reclame maken, wel mijn ervaring delen.
Het is ‘FairChain’ koffie en zoals ze zelf omschrijven; De ‘holy grail’ van FairChain: ‘lokaal branden! Hierdoor verhogen we de hoeveelheid geld dat achterblijft in de producerende landen met 300%’. Shared Value, Quality, not Charity en Trade over Aid zijn verder de omschrijvingen die de verpakkingen sieren. Enigszins schreeuwerig, maar zo valt het wel op in de winkels.
Mooi dat het geld in de koffielanden blijft, dat concept spreekt me wel aan. En is tegelijk ook de zwakte ervan: is de koffie die ik ontvang wel vers gebrand? Nog los van de vraag wat de milieubelasting is: hoe duurzaam wordt er gebrand in Ethiopië (of ander koffieland), zijn groene bonen (zwaarder?, groter?) duurder in het vervoer, dan gebrande bonen, incl. verpakking, enz…?
Het proefpakket bestaat uit 3 pakjes koffie van elk 250 gram. Netjes verpakt in een zak met ventiel. En idd: 2 van de 3 zakken zijn al 2,5 maand geleden gebrand en de 3e bijna een maand geleden. Logistiek is natuurlijk een dingetje, helemaal als het van ver moet komen…
In het pakket worden 3 verschillende brandingen aangeboden: Double, Tripple en Dark Roast. Daarnaast biedt Moyee nog de Microlot en Single op hun website aan.
Ik ben begonnen met de Dark Roast. De beschrijving daarbij van de website: ‘Kan het je niet sterk genoeg? Dan hebben we deze koffie voor jou gemaakt. Step into the Dark en geniet van een super intense, volle, lekkere bittere koffie met aardse aroma’s en pure chocoladesmaken. Italian coffee, eat your heart out. We present to you: Afrikaanse Dark Roast koffie.’
Idd Italiaanse branding, met glimmend zwarte bonen. Is normaal al niet mijn ding en nu ook niet. Ik verlaag mijn dosering van 15 naar 13 gram. Met een ratio van 2,3 is er een aardig bakkie uit te halen, maar niet zoveel diepgang (voor zover dat kan met zwart gebrande bonen).
Als 2e wordt de Tripple Roast aangebroken. De omschrijving op de site luidt als volgt: ‘Deze sterke koffie vol chocoladetonen en karamel aroma’s geeft je een gevoel van energie, liefde en toegankelijkheid. Daarnaast staat deze 3-bonen combinatie bekend om haar hoge intensiteit in combinatie met een licht maar elegant bittere afdronk. Een overheerlijke koffie om je dag goed te beginnen!’
Op het eerste gezicht is de branding niet veel lichter dan de Dark Roast. Zwart en glimmend kijken de boontjes mij aan. Wel maalt het boontje gevoelsmatig iets zwaarder, wat een teken is van lichtere branding. Dezelfde dosering en ratio levert een espresso op waarin ik de chocoladetonen herken. Ook deze zal niet mijn favoriet worden, maar ik kan er wel van genieten.
De Double Roast komt binnenkort aan bod. De omschrijving daarvan is: ‘Partnership staat bij Moyee hoog in het vaandel. Dus hebben we besloten twee bonen te laten samenwerken.
Hallelujah, dat werkte! De fruitigheid van de Limu die samenspeelt met de zoetere, warme smaken van ongewassen Jimma geeft een goede balans. Deze Ethiopische Double Blend koffie geeft je een warme, volle cacao-achtige smaak met een afdronk van basterdsuiker en lichte fruitigheid. A match made in coffee heaven!’
Dat belooft dus wat!
Re: Wat drink je nu?
2241Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60