Re: Wat drink je nu?

2241
Ik drink sinds kort een proefpakket van Moyee coffee (https://www.moyeecoffee.com).
Het werd me aangeboden via Instagram (Ja Facebook weet alles van je, ook als je geen account hebt…), voor €10+€3 verzendkosten. Ik wil hier geen reclame maken, wel mijn ervaring delen.

Het is ‘FairChain’ koffie en zoals ze zelf omschrijven; De ‘holy grail’ van FairChain: ‘lokaal branden! Hierdoor verhogen we de hoeveelheid geld dat achterblijft in de producerende landen met 300%’. Shared Value, Quality, not Charity en Trade over Aid zijn verder de omschrijvingen die de verpakkingen sieren. Enigszins schreeuwerig, maar zo valt het wel op in de winkels.

Mooi dat het geld in de koffielanden blijft, dat concept spreekt me wel aan. En is tegelijk ook de zwakte ervan: is de koffie die ik ontvang wel vers gebrand? Nog los van de vraag wat de milieubelasting is: hoe duurzaam wordt er gebrand in Ethiopië (of ander koffieland), zijn groene bonen (zwaarder?, groter?) duurder in het vervoer, dan gebrande bonen, incl. verpakking, enz…?

Het proefpakket bestaat uit 3 pakjes koffie van elk 250 gram. Netjes verpakt in een zak met ventiel. En idd: 2 van de 3 zakken zijn al 2,5 maand geleden gebrand en de 3e bijna een maand geleden. Logistiek is natuurlijk een dingetje, helemaal als het van ver moet komen…

In het pakket worden 3 verschillende brandingen aangeboden: Double, Tripple en Dark Roast. Daarnaast biedt Moyee nog de Microlot en Single op hun website aan.

Ik ben begonnen met de Dark Roast. De beschrijving daarbij van de website: ‘Kan het je niet sterk genoeg? Dan hebben we deze koffie voor jou gemaakt. Step into the Dark en geniet van een super intense, volle, lekkere bittere koffie met aardse aroma’s en pure chocoladesmaken. Italian coffee, eat your heart out. We present to you: Afrikaanse Dark Roast koffie.

Idd Italiaanse branding, met glimmend zwarte bonen. Is normaal al niet mijn ding en nu ook niet. Ik verlaag mijn dosering van 15 naar 13 gram. Met een ratio van 2,3 is er een aardig bakkie uit te halen, maar niet zoveel diepgang (voor zover dat kan met zwart gebrande bonen).

Als 2e wordt de Tripple Roast aangebroken. De omschrijving op de site luidt als volgt: ‘Deze sterke koffie vol chocoladetonen en karamel aroma’s geeft je een gevoel van energie, liefde en toegankelijkheid. Daarnaast staat deze 3-bonen combinatie bekend om haar hoge intensiteit in combinatie met een licht maar elegant bittere afdronk. Een overheerlijke koffie om je dag goed te beginnen!

Op het eerste gezicht is de branding niet veel lichter dan de Dark Roast. Zwart en glimmend kijken de boontjes mij aan. Wel maalt het boontje gevoelsmatig iets zwaarder, wat een teken is van lichtere branding. Dezelfde dosering en ratio levert een espresso op waarin ik de chocoladetonen herken. Ook deze zal niet mijn favoriet worden, maar ik kan er wel van genieten.

De Double Roast komt binnenkort aan bod. De omschrijving daarvan is: ‘Partnership staat bij Moyee hoog in het vaandel. Dus hebben we besloten twee bonen te laten samenwerken.
Hallelujah, dat werkte! De fruitigheid van de Limu die samenspeelt met de zoetere, warme smaken van ongewassen Jimma geeft een goede balans. Deze Ethiopische Double Blend koffie geeft je een warme, volle cacao-achtige smaak met een afdronk van basterdsuiker en lichte fruitigheid. A match made in coffee heaven!


Dat belooft dus wat! :D
Gr, Guido

La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60

Re: Wat drink je nu?

2242
GuidovW schreef: ma 09 nov 2020, 10:57 Ik drink sinds kort een proefpakket van Moyee coffee (https://www.moyeecoffee.com).
Het werd me aangeboden via Instagram (Ja Facebook weet alles van je, ook als je geen account hebt…), voor €10+€3 verzendkosten. Ik wil hier geen reclame maken, wel mijn ervaring delen.

Het is ‘FairChain’ koffie en zoals ze zelf omschrijven; De ‘holy grail’ van FairChain: ‘lokaal branden! Hierdoor verhogen we de hoeveelheid geld dat achterblijft in de producerende landen met 300%’. Shared Value, Quality, not Charity en Trade over Aid zijn verder de omschrijvingen die de verpakkingen sieren. Enigszins schreeuwerig, maar zo valt het wel op in de winkels.

Mooi dat het geld in de koffielanden blijft, dat concept spreekt me wel aan. En is tegelijk ook de zwakte ervan: is de koffie die ik ontvang wel vers gebrand? Nog los van de vraag wat de milieubelasting is: hoe duurzaam wordt er gebrand in Ethiopië (of ander koffieland), zijn groene bonen (zwaarder?, groter?) duurder in het vervoer, dan gebrande bonen, incl. verpakking, enz…?

Het proefpakket bestaat uit 3 pakjes koffie van elk 250 gram. Netjes verpakt in een zak met ventiel. En idd: 2 van de 3 zakken zijn al 2,5 maand geleden gebrand en de 3e bijna een maand geleden. Logistiek is natuurlijk een dingetje, helemaal als het van ver moet komen…

In het pakket worden 3 verschillende brandingen aangeboden: Double, Tripple en Dark Roast. Daarnaast biedt Moyee nog de Microlot en Single op hun website aan.

Ik ben begonnen met de Dark Roast. De beschrijving daarbij van de website: ‘Kan het je niet sterk genoeg? Dan hebben we deze koffie voor jou gemaakt. Step into the Dark en geniet van een super intense, volle, lekkere bittere koffie met aardse aroma’s en pure chocoladesmaken. Italian coffee, eat your heart out. We present to you: Afrikaanse Dark Roast koffie.

Idd Italiaanse branding, met glimmend zwarte bonen. Is normaal al niet mijn ding en nu ook niet. Ik verlaag mijn dosering van 15 naar 13 gram. Met een ratio van 2,3 is er een aardig bakkie uit te halen, maar niet zoveel diepgang (voor zover dat kan met zwart gebrande bonen).

Als 2e wordt de Tripple Roast aangebroken. De omschrijving op de site luidt als volgt: ‘Deze sterke koffie vol chocoladetonen en karamel aroma’s geeft je een gevoel van energie, liefde en toegankelijkheid. Daarnaast staat deze 3-bonen combinatie bekend om haar hoge intensiteit in combinatie met een licht maar elegant bittere afdronk. Een overheerlijke koffie om je dag goed te beginnen!

Op het eerste gezicht is de branding niet veel lichter dan de Dark Roast. Zwart en glimmend kijken de boontjes mij aan. Wel maalt het boontje gevoelsmatig iets zwaarder, wat een teken is van lichtere branding. Dezelfde dosering en ratio levert een espresso op waarin ik de chocoladetonen herken. Ook deze zal niet mijn favoriet worden, maar ik kan er wel van genieten.

De Double Roast komt binnenkort aan bod. De omschrijving daarvan is: ‘Partnership staat bij Moyee hoog in het vaandel. Dus hebben we besloten twee bonen te laten samenwerken.
Hallelujah, dat werkte! De fruitigheid van de Limu die samenspeelt met de zoetere, warme smaken van ongewassen Jimma geeft een goede balans. Deze Ethiopische Double Blend koffie geeft je een warme, volle cacao-achtige smaak met een afdronk van basterdsuiker en lichte fruitigheid. A match made in coffee heaven!


Dat belooft dus wat! :D

Foto 28-10-2020 14 56 26.jpg

Foto 09-11-2020 10 13 24.jpg

Foto 09-11-2020 10 13 06.jpg

Foto 04-11-2020 16 41 46.jpg

Foto 04-11-2020 16 41 13.jpg
Mooi dat het geld in de koffielanden blijft, dat concept spreekt me wel aan///

om die reden hoef je daar iet te bestellen, zijn heelveel branders die dat beloven.. zelfs leveranciers van groene bonen die dat beloven.. makkelijke praatjes zijn dat
Londinium L R 24 + Niche zero - volg me op insta: barista_yous (als je tips heb voor mijn insta altijd welkom)

Re: Wat drink je nu?

2244
Howel ik een mooi espresso aapraat heb merk ik dat ik steeds vaker een filter koffie drink. (Chemex, kalita of V60).
De koffie bestel ik veelal bij Arnoud ( Hoofdkwartier) maar wel groen!.

Nu drink ik de Sidamo Bensa, lichtgeroostered ( Mijn Tonino zegt Cinnamon). Heerlijk,

Re: Wat drink je nu?

2245
casper31 schreef: za 07 nov 2020, 10:59 Was gister bij “trakteren” in amsterdam oid west , leuk zaakje en vriendelijke mensen. Zakje Indonesië honey gehaald. Is staat verder weinig op de verpakking over de afkomst smaak etc.

Maar smaak bevalt erg , anders dan veel andere koffies die ik uit Indonesië geproeft heb. Ik proef zelf n melk chocolade met een beetje kruidig fruitig. Ook met melk lekker. En vriendelijk geprijst ook.

Wat me trouwens wel opvalt aan de koffie (heb er vaker gekocht) die ik daar koop is dat ik hun bonen altijd in vergelijking tot andere bonen een stuk fijner maal, zou dat wat zeggen over de manier dat ze branden?
Ja, uitstekende zaak in de JP Heijestraat tussen Overtoom en Kinkerstraat in.



Voordat ik zelf in hoeveelheden koffie brandde haalde ik daar mijn bonen. Ik proefde er dan ook hun espresso van en hield thuis rekening met hun recept, doorgaans wat hogere dosering en lagere brew ratio. Hun branding is vaak wat lichter, de bonen zijn dan nog wat harder en mogen wat fijner gemalen en/of hoger gedoseerd.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Wat drink je nu?

2246
Ik ben een beetje uit mijn comfort-zone gegaan. en voor de Friedhats Ethiopia Bombe. Kreeg hem eerst niet lekker, veel te zuur en hard.
Uiteindelijk ben ik een stuk meer er uit gaan halen
19 in
53 gram uit
30 sec.
96 graden
op 28.5 op de Niche Zero.

En volgens mij precies zoals die bedoeld was. De aciditeit en zoetheid van Aardbei, wel wat dunner maar niet "zuur" te noemen. lekker zoet. De marge is wel dun, de 2e shot die ik maake was weer stukje zuurder. In een cappiccino raak je de dunne smaken wel helemaal kwijt. Al met al heel lekker

Re: Wat drink je nu?

2250
Nelus schreef: do 26 nov 2020, 01:47 Cuba rules!!!

Ik drink trouwens Glendronach 12, maar in de hopper zit herfstmix van pti / headquarter
Glendronach 12, Oah! Daar is het wel weer voor.

Ik heb de Cuba zondag gebrand en gisteren voorzichtig geproefd en hij was al waanzinnig lekker. Blij dat ‘ie er weer is!
Bezzera Strega (PSM) | Cafelat Robot | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Cormorant CR 600