Alweer drie jaar geleden deden we de laatste inkoopactie met een Panama Larida
Nu wil ik een bijdrage leveren aan een gaaf project in Peru waar ze via het “permafarming” principe specialty coffee produceren. Om het inkoopvolume iets te vergroten leek het mij een goed moment om te kijken of er nog thuis- en microbranders zijn die hierin mee willen doen.
Perma-wattes?
Permaculture coffee; agroecological management without any type of pesticide, herbicide or non-natural fertilizers; soil fertilization through "bioles" (bio-broths) created exclusively from plants and vegetalsgrown in the same lot; radical inoculation with nitrogen fixing bacterias and mycorrhizae; coffee grown under the shade of local tropical trees (Ulcumano, walnut tropical, Robles), fruit trees (Avocado) and N-fixing trees (Inca pacay); drying only under solar coffee dryers (no mechanical drying).
The Seven Elements declares under its own responsibility that in the cultivation of this batch and coffee no chemical, organic or synthetic fertilizers have been used but exclusively bio-broth and macerated vegetables produced on site with plants produced in the same batch of coffee; in the same way, no insecticide was used either fungicide or herbicide.
Het hierboven genoemde “The Seven Elements” is de Nederlandse tak van de in Peru opgerichte NGO. Zij overzien de logistiek en export van deze koffie voor de Europese markt en maken gebruik van dezelfde warehouse als waar een groot deel van onze (Het Hoofdkwartier) koffie ligt opgeslagen.
Zodoende heb ik kennis gemaakt met de organisatie, de principes en natuurlijk de koffiebonen zelf! Meer over de organisatie lees je hier of natuurlijk op hun eigen website hier
De koffie
Hier komt ‘ie vandaan Oxapampa, Peru (Klik voor maps)
De lot Lupuna bestaat uit de variëteiten Catimor, Catuy. Caturra, Gran Colombia, Costa Rica 95 en Pache. Gekweekt op een hoogte van 1850 meter door 35 leden van inheemse Tsachopen stam.
De koffie is volledig gewassen en krijgt een SCA score van 85.2 punten mee.
Wat belangrijk is om op te merken is dat de koffie een ongelofelijk consistente kwaliteit heeft, de bonen zijn allemaal dezelfde grootte, vrij van defecten en mooi egaal gedroogd.
De smaak is gebalanceerd, met een soepele body en zowel zoete chocolade tonen als fruitige aroma’s. Het fijne daarvan is dat de koffie zich perfect leent voor wat modernere lichtere brandingen maar ook geschikt is voor een stevige espresso-roast.
Kenmerken: ripe fruits, raisins, molasses, chocolate, honey, citric orange acidity, smooth body, balanced, consistent.
Prijs en deelname
Het voordeel van deze “inkoopactie” ten opzichte van eerdere acties is dat deze koffie gewoon al veilig in Hoofddorp ligt en ook dat er geen fluctuatie meer in de prijs kan plaatsvinden. De prijs is afgesproken op €8,55. Ik kan de koffie zelf met de auto ophalen, dus geen hoge transportkosten maar met verpakken etc erbij wil ik wel een kleine 20 cent per kilo toevoegen om in elk geval geen verlies te maken op deze actie. Met BTW erbij komen we dan op €9,50 per kg.
De spelregels zijn gewoon hetzelfde als voorheen;
Stuur mij een PM of email (via mijn profiel) dat je mee wil doen en voor hoeveel kg. Vermeld in deze email (als ik die nog niet heb) je naam, adres en een e-mailadres voor de factuur. Geef in deze email ook direct aan of je de koffie verzonden wilt hebben, of dat je deze komt afhalen in Amstelveen óf Zaanstad onder het genot van een espressootje. Verzendkosten zijn €6,95.
De minimale afname is zoals gebruikelijk 5kg, maar dit keer geen aanbetaling, maar gelijk de volle mep. Er is natuurlijk te combineren met andere koffies die we op dit moment voorradig hebben. (zie website: https://www.hoofdkwartier-koffiebrander ... uwe-koffie)
Toch liever gebrand?
Dan als laatste er was ook altijd wel wat graag naar gebrande koffie door de mensen die (nog;)) niet zelf koffiebranden. De koffie komt vóór of na de herfstmelange voorbij als koffie van de maand, moet even kijken of de logistiek mee zit.