Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)

21
Ik vind het prachtig dat pollensteyn zo werkt met die airbuster. Gewoon, omdat hij [edit 14:19: zij] dat leuk vind, omdat het kan en .... noem maar op. Zelf zou ik het niet zo één twee drie doen, maar zo lees ik wat er allemaal mogelijk is en wie weet, wordt ik ook wel een keer aangestoken om zoiets te gaan uitproberen. Het is tenslotte ook een hobby ;-)
Laatst gewijzigd door Dirk Jan op zo 15 jan 2023, 14:19, 1 keer totaal gewijzigd.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)

22
Dirk Jan schreef: zo 15 jan 2023, 11:47 Ik vind het prachtig dat pollensteyn zo werkt met die airbuster. Gewoon, omdat hij dat leuk vind, omdat het kan en .... noem maar op. Zelf zou ik het niet zo één twee drie doen, maar zo lees ik wat er allemaal mogelijk is en wie weet, wordt ik ook wel een keer aangestoken om zoiets te gaan uitproberen. Het is tenslotte ook een hobby ;-)
Dank je, Dirk Jan.
Ik gaf in mijn post ook al aan dat veel van de beschreven eigenschappen van een LP een deel van de charme zijn. Ik heb op zich ook helemaal geen probleem met het sponsachtige gevoel, het is alleen een indicatie voor wat er zich afspeelt in de zetgroep.
Mocht je meer willen weten over het hoe, wat en waarom kan ik je deze YT-filmpjes van John Hauck aanbevelen, hij heeft ook een prachtig CAD-model van alle Pavoni's gemaakt.






Gr, Paula
Laatst gewijzigd door pollensteyn op zo 15 jan 2023, 16:15, 10 keer totaal gewijzigd.

Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)

26
pollensteyn schreef: za 14 jan 2023, 21:02
bobbee schreef: za 14 jan 2023, 17:29 Leuk. Kun je iets meer vertellen over hoe de airbuster bevalt? Is het en echte toevoeging of..?
Een toevoeging is het zeker, of het een oplossing is voor iedereen is maar de vraag. Even voor de niet ingewijden in het kort waarom de airbuster überhaupt bestaat: in de zetgroep van een La Pavoni hevelmachine sluit zich lucht op zodra het hete boilerwater naar binnen stroomt. In welke mate dat gebeurt hangt af van meerdere factoren maar de belangrijkste reden is de temperatuur van de zetgroep: hoe heter hoe minder lucht. En, hoe meer lucht, hoe minder water in de zetgroep voor de koffie. Zelf heb ik dat ook wel ondervonden doordat een LP die amper op temperatuur is shots oplevert van 24-28 gr (bij 14gr dose), terwijl een meer dan opgewarmde machine over de 40gr kan gaan. Techieken als de Fellini (extra water 'oppompen') laat ik dan even buiten beschouwing. Die gevangen lucht voel je door de weerstand die je ondervindt bij het naar beneden drukken van de hevel, de beroemde 'spongy pull'. Als je de hevel even loslaat veert ie weer wat op. Het laatste wat je door de puck heen drukt is die lucht en daarom zijn pucks van een Pavoni ook altijd droog.
Wat de airbuster doet is die lucht naar boven af te voeren via de (holle) pistonbuis naar een ventiel. Zodra alle lucht eruit is gedrukt door het water sluit het ventiel zich, de zetgroep is nu volledig gevuld met water.
Wat voor mij de belangrijkste reden was om de airbuster te kopen is de voorspelbaarheid van het watervolume. Daarmee kun je consistenter zijn in je shots, en hoef je je eigenlijk alleen maar te richten op temperatuur. Dat maakt voor mij het werken met een LP nog makkelijker,en ik vond het al niet echt moeilijk.
Voor vele anderen is die gevangen lucht een 'fact of life', hebben hun eigen manier om daarmee om te gaan en is de airbuster een dure luxe. Mocht je al een ppk hebben kan het de moeite van het upgraden zijn, zelf vind ik een ppk an sich niet de moeite, maar je hebt 'm eenmaal nodig voor de airbuster.

Helpt het ook tegen de pf sneeze?
Dat zou, wat mij betreft, de enige reden zijn om de airbuster te installeren.

Met een goede voorbereiding, dry pulls en late lock in, kom ik eigenlijk altijd wel op 40gr.
Gr, Guido

La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60

Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)

27
Ik kreeg na lezen van dit topic vandaag zin om mijn pavoni te gebruiken. Ben elke keer weer zeer tevreden over de koffie die je met dit apparaatje kunt brouwen.
Met PPK erop mooi druk profiel doorgegaan, erg leuk en vooral lekker.
Ik doe wel een felini maar ik zet dan ook espresso's van 40 a 50ml en wil de druk op het laatst niet te laag hebben. Misschien dat de airbuster voor mij daarom best nuttig kan zijn. Ben er alleen nog niet uit of ik het wel dat geld waard vind, is toch weer 120 euro...

Ik hoop op nog wat filmpjes komende tijd met de airbuster in actie.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)

28
GuidovW schreef: zo 15 jan 2023, 20:52 Helpt het ook tegen de pf sneeze?
Dat zou, wat mij betreft, de enige reden zijn om de airbuster te installeren.

Met een goede voorbereiding, dry pulls en late lock in, kom ik eigenlijk altijd wel op 40gr.
De LP sneeze ben je idd kwijt. Daar staat tegenover dat er nu water op de puck staat (want geen lucht meer boven de puck). Meestal wacht ik even met uitdraaien tot het water weggezakt is (duurt niet lang), of ik giet het laagje water af en laat de boel even op de klopbak liggen om te drogen. Ik gebruik ook een puck screen, dat maakt misschien ook nog wat uit.
Maar onmiddellijk uitdraaien is dus geen probleem.
Gr
Paula

Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)

29
bobbee schreef: zo 15 jan 2023, 22:09 Ik kreeg na lezen van dit topic vandaag zin om mijn pavoni te gebruiken. Ben elke keer weer zeer tevreden over de koffie die je met dit apparaatje kunt brouwen.
Met PPK erop mooi druk profiel doorgegaan, erg leuk en vooral lekker.
Ik doe wel een felini maar ik zet dan ook espresso's van 40 a 50ml en wil de druk op het laatst niet te laag hebben. Misschien dat de airbuster voor mij daarom best nuttig kan zijn. Ben er alleen nog niet uit of ik het wel dat geld waard vind, is toch weer 120 euro...

Ik hoop op nog wat filmpjes komende tijd met de airbuster in actie.
Afbeelding
John Hauck (hierboven al aangehaald) laat op YT zien hoe zijn LP werkt met de airbuster. Dit doet hij met het dekseltje van de collector (het ‘kraaiennest’ bovenin) afgeschroefd, zodat je beter kunt zien wat er gebeurt.

Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)

30
pollensteyn schreef:
bobbee schreef: zo 15 jan 2023, 22:09 Ik kreeg na lezen van dit topic vandaag zin om mijn pavoni te gebruiken. Ben elke keer weer zeer tevreden over de koffie die je met dit apparaatje kunt brouwen.
Met PPK erop mooi druk profiel doorgegaan, erg leuk en vooral lekker.
Ik doe wel een felini maar ik zet dan ook espresso's van 40 a 50ml en wil de druk op het laatst niet te laag hebben. Misschien dat de airbuster voor mij daarom best nuttig kan zijn. Ben er alleen nog niet uit of ik het wel dat geld waard vind, is toch weer 120 euro...

Ik hoop op nog wat filmpjes komende tijd met de airbuster in actie.
Afbeelding
John Hauck (hierboven al aangehaald) laat op YT zien hoe zijn LP werkt met de airbuster. Dit doet hij met het dekseltje van de collector (het ‘kraaiennest’ bovenin) afgeschroefd, zodat je beter kunt zien wat er gebeurt.
Dank. Had ik gezien. De lading water bovenop vind ik wel jammer, maar ja kan ook niet anders natuurlijk.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!