Beste forumleden,
Ik drink graag koffie buitenshuis in 1 v/d specialty zaakjes die mijn woonplaats Haarlem rijk is. Voor inspiratie maar bovenal voor de 'buzz van de stad' en gezelligheid.
Wat mij opvalt, en Haarlem is hierin niet uniek, dat de melkdranken vaak niet op de juiste temperatuur zijn (lauw). Bij een specialty zaak waar 4 euro of meer geen uitzondering is heb ik grotere verwachtingen; terugsturen doe ik overigens bij hoge uitzondering.
Thuis zweer ik na al die jaren nog steeds bij mijn Motta melkthermometer om de sweet spot voor melk nauwkeurig in de gaten te houden. In mijn ogen is dit stukken betrouwbaarder dan 'de hand op de bodem' of iets dergelijks. Lang leve de data!
Man bijt hond vraagt zich af:
1. Gebruikt u deze accessoire of vertrouwt u op uw eigen skills? Of is het gebruik hiervan bijna heiligschennis?
2. Herkennen jullie mijn observatie?
Hartelijke groet.
Re: Mag ik één warme flat white alstublieft...
2Ik doe het op handgevoel. Mijn ervaring is dat milk based koffiedrankjes vaak te heet worden opgediend. Het zacht romig effect van de volle melk gaat en is dan verloren. Er heeft ooit een forumlid de smaak omschreven naar een milkshake maar dan warm. Dan istie voor mij lekker. De waarheid noopt mij wel uit te spreken dat ik er in te hete zin ook wel eens naar zit.
️
️
Re: Mag ik één warme flat white alstublieft...
3Toen ik een jaar of 10 gelee nog buiten de deur koffie dronk waren de cappuccino's / lattes bij CoffeeCompany ook lauw. Te dikke koppen die niet lang genoeg konden worden opgewarmd. Gebruikte koppen werden afgewassen en bovenop de andere gezet op de espressomachine en ook als eerste er weer vanaf gepakt, dus dat werkte niet.
De melk was misschien wel heet genoeg maar de espresso stond al af te koelen in de grote dikke kop terwijl de melk werd opgeschuimd en alles koelde nog verder af voordat ik het kreeg. Het zorgvuldig gieten van de latte art onzin kostte ook nog extra tijd.
Mik het gewoon in een hete kop, geen latte art, ik wil het NU!
De melk was misschien wel heet genoeg maar de espresso stond al af te koelen in de grote dikke kop terwijl de melk werd opgeschuimd en alles koelde nog verder af voordat ik het kreeg. Het zorgvuldig gieten van de latte art onzin kostte ook nog extra tijd.
Mik het gewoon in een hete kop, geen latte art, ik wil het NU!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Mag ik één warme flat white alstublieft...
4Dit is zó herkenbaar, haha!fransg schreef: zo 10 sep 2023, 11:23
Mik het gewoon in een hete kop, geen latte art, ik wil het NU!
Voor mij geldt dat ik de thermometer gebruik, de sweet spot kan ik anders niet vinden op handgevoel. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het er misschien mee te maken heeft dat vrouwlief ongeveer 1 cappuccino per twee maanden vraagt, dus ik maak het zéér weinig. Bezoek vraagt nooit om melkdrankjes. Blijkbaar begeef ik me in kringen waar uitsluitend zwarte koffie gedronken wordt. Zelfs de thee gaat over datum
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 en v2.5
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta|V60
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta|V60
Re: Mag ik één warme flat white alstublieft...
5Interessant ja. Ik giet altijd wat kokend water in m’n kopjes uit de quooker om voor te verwarmen. Ook daarom altijd op de juiste temperatuur.fransg schreef: zo 10 sep 2023, 11:23 Toen ik een jaar of 10 gelee nog buiten de deur koffie dronk waren de cappuccino's / lattes bij CoffeeCompany ook lauw. Te dikke koppen die niet lang genoeg konden worden opgewarmd. Gebruikte koppen werden afgewassen en bovenop de andere gezet op de espressomachine en ook als eerste er weer vanaf gepakt, dus dat werkte niet.
De melk was misschien wel heet genoeg maar de espresso stond al af te koelen in de grote dikke kop terwijl de melk werd opgeschuimd en alles koelde nog verder af voordat ik het kreeg. Het zorgvuldig gieten van de latte art onzin kostte ook nog extra tijd.
Mik het gewoon in een hete kop, geen latte art, ik wil het NU!
Blijft staan dat het absurd is dat een gemiddelde barista hieraan voorbij gaat.
Re: Mag ik één warme flat white alstublieft...
6Ik heb mijn cappuccino liever lauw dan te warm. Vind niets zo vies als melk die over de kook is gegaan en in het cappuccinokopje is gedropt. Dan is de heerlijke romige en zoete structuur van de melk compleet weg.
Of melk die over is gebleven en ze gerust nog een keer opwarmen. Brrrrrr
Of melk die over is gebleven en ze gerust nog een keer opwarmen. Brrrrrr
Lelit Bianca V1 - Niche zero - ROK Espresso maker
Re: Mag ik één warme flat white alstublieft...
7Ben het eens met de observatie dat het zachte romige effect verloren gaat als de melk te heet wordt.
Omdat ik mijn handgevoel niet vertrouw, gebruik ik altijd de thermometer. We drinken vaak cappu’s.
Met de thermometer is het dan ook weer oppassen om tijdig te stoppen. Zo rond de 50 gr. De temp stijgt dan nog even door tot ca. 65 gr. en is dan goed voor mij.
Omdat ik mijn handgevoel niet vertrouw, gebruik ik altijd de thermometer. We drinken vaak cappu’s.
Met de thermometer is het dan ook weer oppassen om tijdig te stoppen. Zo rond de 50 gr. De temp stijgt dan nog even door tot ca. 65 gr. en is dan goed voor mij.
La Marzocco Linea Mini / etzMAX LM
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Ik drink koffie, en scheer me nat. Bij voorkeur niet tegelijkertijd. Dat geeft ongelukken.
Re: Mag ik één warme flat white alstublieft...
8Ik stel de (haver-)melkopklopper in op 60ºC en gooi het erbij, klaar
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Mag ik één warme flat white alstublieft...
9Oh maar dat is wel perfect dat je dat op deze schuimer in kunt stellen!fransg schreef:Ik stel de (haver-)melkopklopper in op 60ºC en gooi het erbij, klaar
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Mag ik één warme flat white alstublieft...
10Het komt zelden voor dat ik buiten de deur een lekkere latte drink. Eigenlijk geldt dat ook voor espressi. Als je vaak opschuimt dan krijg je een gevoel zo van "nu istie goed". Loslaten als je de pitcher niet meer kan vasthouden is te laat.fransg schreef:Toen ik een jaar of 10 gelee nog buiten de deur koffie dronk waren de cappuccino's / lattes bij CoffeeCompany ook lauw. Te dikke koppen die niet lang genoeg konden worden opgewarmd. Gebruikte koppen werden afgewassen en bovenop de andere gezet op de espressomachine en ook als eerste er weer vanaf gepakt, dus dat werkte niet.
De melk was misschien wel heet genoeg maar de espresso stond al af te koelen in de grote dikke kop terwijl de melk werd opgeschuimd en alles koelde nog verder af voordat ik het kreeg. Het zorgvuldig gieten van de latte art onzin kostte ook nog extra tijd.
Mik het gewoon in een hete kop, geen latte art, ik wil het NU!
️