Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

6011
bmateijsen schreef: ma 06 nov 2023, 15:01 Volgens mij doet baking soda niet zo heel veel in dit deeg, behalve dat het misschien tijdens bakken een reactie aangaat met de overgebleven "suikers" in het deeg van de desem/ tarwe?
Ik bak mijn bijna glutenvrije brood met baking soda en karnemelk. Het zure van de karnemelk zorgt voor een reactie met de baking soda waardoor luchtbelletjes ontstaan, dit doet het brood wat luchtiger maken / het brood laten rijzen.
Wordt ook wel Soda brood of Soda bread genoemd.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

6019
Ingrediënten

1 kop (227 g) zuurdesemstarter, ongevoerd/weggooisel
1 kop (113 g) King Arthur wit volkoren meel
1/2 theelepel schilferig zeezout
4 eetlepels (57 g) ongezouten boter, kamertemperatuur
2 eetlepels gedroogde kruiden, naar keuze, optioneel
olie, om te borstelen
grof zout (zoals koosjer of zeezout) om eroverheen te strooien

Meng de zuurdesemstarter, bloem, zout, boter en kruiden tot een glad (niet plakkerig), samenhangend deeg.

Verdeel het deeg in tweeën en vorm elke helft tot een kleine rechthoekige plaat. Dek af met plasticfolie en zet het 30 minuten of maximaal een paar uur, in de koelkast tot het deeg stevig is.

Verwarm de oven voor op 350°F = 180ºC

Werk met één stuk deeg per keer en bebloem heel licht een stuk perkament, je deegroller en de bovenkant van het deeg.

Leg het deeg op het met bloem bestoven perkamentpapier en rol het ongeveer 1,5mm dik uit. Het heeft rafelige, ongelijke randen; dat is oké hoor. Probeer het gewoon zo gelijkmatig mogelijk te maken.

Breng het deeg en het perkamentpapier samen over op een bakplaat. Bestrijk ze lichtjes met olie en strooi het zout over de crackers.

Snijd het deeg in vierkanten van 3cm; een rollend pizzawiel werkt hier goed.

Prik elke cracker een paar keer in met een vork; Dit zorgt ervoor dat ze tijdens het bakken niet als kleine pitabroodjes opzwellen.

Rol en snijd het tweede stuk deeg volgens de bovenstaande aanwijzingen.

Bak de crackers gedurende 20 tot 25 minuten totdat ze langs de randen bruin beginnen te worden. Draai halverwege de bakplaten zowel van boven naar beneden als van voren naar achteren en van links naar rechts; hierdoor worden de crackers gelijkmatig bruin.

Als ze volledig bruin zijn haal je de crackers uit de oven en plaats je ze op een rooster om af te koelen.

Bewaar crackers, goed verpakt, maximaal een week bij kamertemperatuur; invriezen voor langere opslag.

Opeten kan ook.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

6020
fransg schreef:
bobbee schreef: wo 08 nov 2023, 21:13
Iets andere hoeveelheden maar praktisch hetzelfde recept.
Ze doen het met boter ipv olie en met zonder bakkingspoeder
Scherm­afbeelding 2023-11-08 om 21.39.40.png
Ja dat las ik. Nauwelijks verschil dus. Is ook gewoon een vetstof net als olie.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’