Wat een beauty! Al een espresso mee gemaakt?
Kreeg je nog een email toe ze hem (haar?) verzonden? Of stond de koerier ineens voor de deur?
Re: ARGOS van Odyssey Espresso
112Ja direct aangezet en gelijk genieten. Er zit nog wel een leercurve voor de boilerdruk en shot volume maar dat komt vast goed en is leuk om mee te spelen.PeterOo schreef:Wat een beauty! Al een espresso mee gemaakt?
Kreeg je nog een email toe ze hem (haar?) verzonden? Of stond de koerier ineens voor de deur?
Dit was mijn tijdlijn:
29-4 verzendadres bevestiging
23-5 track and trace + owner discord link
28-5 ontvangst thuis (duty en tax volgt wss nog)
“Coffee cannot disappoint, your expectations can”
Re: ARGOS van Odyssey Espresso
113Ben enerzijds heel blij voor jou na dit lange traject en ben anderzijds heel benieuwd naar je ervaringen vanaf nu
Re: ARGOS van Odyssey Espresso
114Oeps, BTW helemaal vergeten. Komt dus ook nog.
Met die tijdslijn komt de mijne net als ik op Terschelling zit
Met die tijdslijn komt de mijne net als ik op Terschelling zit
Odyssey Argos - Lagom P64 - Hario Switch
Re: ARGOS van Odyssey Espresso
115Ja normaal betaal je dat vooraf maar FedEx doet blijkbaar ook achteraf.PeterOo schreef:Oeps, BTW helemaal vergeten. Komt dus ook nog.
Met die tijdslijn komt de mijne net als ik op Terschelling zit
En gewoon even met de Koegelwieck op en neer zou ik zeggen
“Coffee cannot disappoint, your expectations can”
Re: ARGOS van Odyssey Espresso
116Ik heb mijn Argos inmiddels 3 weken, dus tijd voor een evaluatie.
Waar ik erg blij mee ben is de instelbare temperatuur. Op 90 graden in de groep krijg ik heerlijk milde, complexe cappuccino's en ook de espresso's zijn veel beter dan ik me van de afgelopen 25 jaar kan herinneren. In het verleden altijd E61 groepen met warmtewisselaar (Faema Prestige en VFA Express Elite) en de laatste jaren een Aurora Brugnetti (met HE en aparte 'brew boiler') gehad. Allemaal op de waterleiding aangesloten. Ik had al het vermoeden dat het water wat te heet zou kunnen zijn, want mijn lekkerste espresso's waren als de Aurora (op tijdschakelaar) al was afgekoeld en ik net iets te weinig tijd had genomen om haar weer op te laten warmen. Helaas zijn je mogelijkheden beperkt op een dergelijk machine. Pressostat kon niet lager dan 0.8 Bar. Shots waren vaak of net iets bitter, te scherp of te zuur.
Met de Argos heb ik nu al 3 weken bijna altijd heerlijke koffie. Iets warmer op 92 graden geeft weer het scherp of zuur, maar misschien ben ik niet handig genoeg om dat met dosering en maalgraad aan te passen. 88 graden was echt te vlak en smakeloos.
Ik neig naar shots met lange 15s pre-infusie en heb de standaard 8 Bar veer geïnstalleerd. Wel een beetje jammer is dan de variabele boilerdruk die zich aanpast aan de temperatuiur van de groep. Het eerste shot op 2,5 Bar geeft al veel koffie tijdens de pre-infusie, terwijl de latere shots rond de 1 bar je meer controle geven en tijdens pre-infusie alleen wat druppelen.
Stomen gaat wel goed. Ondanks de veel hogere boilerdruk (bijna 3 Bar ipv 0.8 op de Aurora) krijg je minder stoom door de twee gaatjes. De druk loopt ook al terug tijdens het stomen, maar twee kannetjes melkschuim is goed te doen. Nog steeds net de dik voor latte art, maar dat zal mijn gebrek aan skills zijn.
Waar ik echt niet goed van wordt is het kleine boilertje, zonder niveau-indicator, dat je enkel bij kan vullen als de machine koud is. heb al drie keer met vier espresso's een geel lampje gekregen toen ik wilde stomen. Ik vind het onmogelijk om te zien wanneer het waterniveau net onderaan het RVS trechtertje is. Alles spiegelt als je er met een zaklamp in schijnt. Een indicator 'boiler vol', desnoods alleen in de app, zou welkom zijn. Ga ook zeker de 'plumbed in' uitbreiding bestellen als die uitkomt, maar vraag me wel af hoe die weet wat genoeg water is.
Wat een enorm verschil maakt is het energieverbruik. Ik ga van 2,5-3,5 kWh per dag (Aurora van 5:00-16:00 uur en 30 minuten om 20:00 uur), naar 0,3-0,5 kWh per dag. Scheelt toch een slordige MWh per jaar! Het wachten op opwarmen en op stoom komen moet ik dan maar voor lief nemen. De veel beter koffie maakt alles goed!
Wat is jouw ervaring to nu toe @Tekork
Waar ik erg blij mee ben is de instelbare temperatuur. Op 90 graden in de groep krijg ik heerlijk milde, complexe cappuccino's en ook de espresso's zijn veel beter dan ik me van de afgelopen 25 jaar kan herinneren. In het verleden altijd E61 groepen met warmtewisselaar (Faema Prestige en VFA Express Elite) en de laatste jaren een Aurora Brugnetti (met HE en aparte 'brew boiler') gehad. Allemaal op de waterleiding aangesloten. Ik had al het vermoeden dat het water wat te heet zou kunnen zijn, want mijn lekkerste espresso's waren als de Aurora (op tijdschakelaar) al was afgekoeld en ik net iets te weinig tijd had genomen om haar weer op te laten warmen. Helaas zijn je mogelijkheden beperkt op een dergelijk machine. Pressostat kon niet lager dan 0.8 Bar. Shots waren vaak of net iets bitter, te scherp of te zuur.
Met de Argos heb ik nu al 3 weken bijna altijd heerlijke koffie. Iets warmer op 92 graden geeft weer het scherp of zuur, maar misschien ben ik niet handig genoeg om dat met dosering en maalgraad aan te passen. 88 graden was echt te vlak en smakeloos.
Ik neig naar shots met lange 15s pre-infusie en heb de standaard 8 Bar veer geïnstalleerd. Wel een beetje jammer is dan de variabele boilerdruk die zich aanpast aan de temperatuiur van de groep. Het eerste shot op 2,5 Bar geeft al veel koffie tijdens de pre-infusie, terwijl de latere shots rond de 1 bar je meer controle geven en tijdens pre-infusie alleen wat druppelen.
Stomen gaat wel goed. Ondanks de veel hogere boilerdruk (bijna 3 Bar ipv 0.8 op de Aurora) krijg je minder stoom door de twee gaatjes. De druk loopt ook al terug tijdens het stomen, maar twee kannetjes melkschuim is goed te doen. Nog steeds net de dik voor latte art, maar dat zal mijn gebrek aan skills zijn.
Waar ik echt niet goed van wordt is het kleine boilertje, zonder niveau-indicator, dat je enkel bij kan vullen als de machine koud is. heb al drie keer met vier espresso's een geel lampje gekregen toen ik wilde stomen. Ik vind het onmogelijk om te zien wanneer het waterniveau net onderaan het RVS trechtertje is. Alles spiegelt als je er met een zaklamp in schijnt. Een indicator 'boiler vol', desnoods alleen in de app, zou welkom zijn. Ga ook zeker de 'plumbed in' uitbreiding bestellen als die uitkomt, maar vraag me wel af hoe die weet wat genoeg water is.
Wat een enorm verschil maakt is het energieverbruik. Ik ga van 2,5-3,5 kWh per dag (Aurora van 5:00-16:00 uur en 30 minuten om 20:00 uur), naar 0,3-0,5 kWh per dag. Scheelt toch een slordige MWh per jaar! Het wachten op opwarmen en op stoom komen moet ik dan maar voor lief nemen. De veel beter koffie maakt alles goed!
Wat is jouw ervaring to nu toe @Tekork
Odyssey Argos - Lagom P64 - Hario Switch
Re: ARGOS van Odyssey Espresso
117Zoiets had ik ook toen ik een PID op de Pavoni bouwde. Na het eerste shot was de zetgroep een stuk warmer en dus werd het warmte-element minder voorzien van energie en werd de boilerdruk een stuk lager. Na twee shots kort achtermekaar werd dat dan lastig.PeterOo schreef: do 25 jul 2024, 10:59 Wel een beetje jammer is dan de variabele boilerdruk die zich aanpast aan de temperatuur van de groep. Het eerste shot op 2,5 Bar geeft al veel koffie tijdens de pre-infusie, terwijl de latere shots rond de 1 bar je meer controle geven en tijdens pre-infusie alleen wat druppelen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: ARGOS van Odyssey Espresso
118Je hebt inderdaad wat creativiteit nodig om dat te corrigeren, maar met een lever heb je gelukkig redelijk wat controle over. Ik heb inmiddels de volgende workaround gevonden:fransg schreef: do 25 jul 2024, 11:23 Zoiets had ik ook toen ik een PID op de Pavoni bouwde. Na het eerste shot was de zetgroep een stuk warmer en dus werd het warmte-element minder voorzien van energie en werd de boilerdruk een stuk lager. Na twee shots kort achtermekaar werd dat dan lastig.
Als ik een ‘blooming’ fase wil (als het dat is) gewoon de hendel (in veer modus) even een klein stukje naar beneden trekken en dan loslaten. Dat bevochtigt je puck. Na de blooming fase de hendel helemaal naar beneden halen, eventueel met ontluchten als de boiler boven de 1,5 bar is, en weer laten gaan.
Als de boilerdruk te laag is haal ik de hendel meteen helemaal naar beneden, dan iets laten vieren tot 2 bar om de puck te bevochtigen, dan weer naar beneden en vasthouden voor de blooming fase, dan de hendel loslaten. Heeft alleen als nadeel dat tijdens de blooming fase het ontluchtingsventiel soms niet sluit en het water aan de bovenkant uit de groep stroomt
Odyssey Argos - Lagom P64 - Hario Switch
Re: ARGOS van Odyssey Espresso
119Inderdaad maar eens tijd maken om wat op te schrijven.
Heb Argos nu drie maandjes in bezit en vanaf de eerste dag een hele fijne degelijke machine. Hij wordt compleet geleverd inclusief mandje, tamper en puckscreen waardoor je gelijk kan starten als je al een maler hebt. Ik ben gestart met de 8 bar veer, en heb dat sinds dien nog niet aangepast om niet nog meer nieuwe variabelen toe te voegen.
Bij het inschakelen van de machine, gaan alle leds knipperen en de temperatuur led blijft knipperen zodat je weet dat hij aan staat (Dit is nieuw sinds de laatste firmware upgrade over wifi). Met de draaiknop aan de rechter zijkant stel je de temperatuur in. Ik zet hem standaard vaak op 92 graden.
Voor het aanzetten vul ik altijd eerst het water bij. Er zit geen pijlglas op dus je moet een beetje gokken. Vaak gebruik ik een zwanenhals ketel, en schenk daar hoog mee op. Zo zie ik de bubbels verschijnen als hij vol genoeg is. De bijgeleverde trechter gebruik ik niet en vind ik ook niet passen bij de algemene bouwkwaliteit, net als het huidige blikkerige opvangbakje. Eventueel te veel water water kun je weg laten lopen door de stoomknop te openen.
Tijdens het opwarmen heb je tijd om je puck voorbereidingen kunnen doen: malen, roeren, stampen en puckscreen plaatsen. Ongeveer na 10 minuten is Argos klaar voor gebruik, en gaat de temperatuur led volledig branden.
Ik doseer meestal 18-19 gram in het bijgeleverde bakje, en afhankelijk van de boon een fellini voor meer slagvolume. Standaard 40ml, en met fellini is 55-60 eenvoudig haalbaar. Bijvoorbeeld 5 gram pre-infusie, 15 gram een fellini en dan heb je rond de 55 gram in je kopje bij de eerste shots. Zolang boiler druk boven 1 is kun je pre-infusie doen, daarna is het beter om gelijk een fellini te doen omdat anders het "air bleeden" niet meer werkt en er water bovenuit de groep kan komen. Na gebruik portafilter eruit, schoonmaken en het overige water uit de groep halen door de hendel 2 of 3 keer een paar centimeter naar beneden te drukken. Daarna zet ik de machine gelijk uit zodat de boiler en groep niet verder blijft opwarmen. Naarmate de groep heter wordt zal de boiler druk afnemen, zo houdt Argos temperatuur in balans. Dus gelijk koffie maken en zo snel mogelijk uitzetten is mijn beste ervaring tot nu toe. Voor Melkdrankjes maak ik eerst de espresso(’s), en zet dan zo snel mogelijk stomen aan al tijdens het laatste espresso shot. Stomen zet je aan door de temperatuur knop in te te drukken. Wanneer de stoom led continue brand is deze op temperatuur.
Overige puntjes:
- Boiler druk: je dient goed op de boiler druk letten zodat je weet wat je met de pre-infusie moet doen.
- Flow restrictor: Argos heeft een ingebouwde flow restrictor die ervoor zorgt dat de groep langzamer vult, en dat het “air bleeden” eenvoudiger gaat. Deze kun je eventueel ook verwijderen.
- standaard 2-gat stoomtip: de boiler druk is over het algemeen goed +2 bar. Nu heb ik sinds kort het standaard 2-gats stoomtipje vervangen met die van Rocket (kleinere gaten), en dat lijkt voor mij een fijner melkfoam te geven.
- Air bleed valve: aan het "lucht-ontsnap-ventiel" in de piston zul je moeten wennen. Als je het zogenoemde “air bleeden” eenmaal onder de knie hebt, haal je het maximale volume uit de groep +/- 42 ml. De boilerdruk speelt wel grote rol, dus hier ben je afhankelijk van zoals eerder beschreven.
- Het kiepen/kantelen van de machine was ik in het begin bang voor. Je hebt hier geen last van zolang je ook een beetje kracht richting de machine blijft geven maar dat gaat automatisch. Dus hevel naar beneden en gelijktijdig ook licht naar voren blijven duwen richting de machine voor tegen balans. Ook zitten er goede rubbers onder waardoor schuiven niet gebeurt.
- in de Odyssey App kun je de gegevens van de machine aflezen en registreren. Boiler, groep en de ingestelde brew temperatuur plus een water niveau indicator (de laatste niet voegt niet veel toe).
- Additioneel kun je een Bluetooth drukmeter aanschaffen naast de analoge drukmeter. Samen met een Bluetooth weegschaal kun je dit in de Odyssey app aflezen en opslaan.
Defecten-support
- Reservoir dop: de klik bij het sluiten van de dop die er eerst voor veiligheid was, is weg. Tevens gaat de druk gaat niet meer helemaal terug naar 0. Support een mail gestuurd en er is kosteloos een vervangende o-ring en nieuwe drukmeter gestuurd. 1: https://youtu.be/bBHjq5Us9IU 2: https://youtu.be/Y1U9rjBO0sc
- LED: helaas werkte de stoom LED indicator niet meer, support heeft kosteloos een vervangende gestuurd. De Machine moest wel uit elkaar maar hier was een duidelijke instructievideo voor gemaakt. Nu heb ik de machine ook goed van binnen kunnen bekijken. 1: https://www.youtube.com/watch?v=p3cVoElFJlo 2: https://www.youtube.com/watch?v=J2VO8-v_KDY
Releases
- Volgens Ross (de baas), komt er een beta software release voor "classic modus"aan. In de app kun je dan switchen van standaard naar classic waardoor de boiler temperatuur nooit benden de 112C komt. Hierdoor zal er altijd genoeg druk zijn zoals bij een standaard lever. Dit gaat dan wel ten koste van groep temperatuur maar zal mensen helpen die problemen ondervinden met de huidige modus.
Air bleed valve in piston:
Odyssey App:
Machine open t.b.v. LED vervangen:
Heb Argos nu drie maandjes in bezit en vanaf de eerste dag een hele fijne degelijke machine. Hij wordt compleet geleverd inclusief mandje, tamper en puckscreen waardoor je gelijk kan starten als je al een maler hebt. Ik ben gestart met de 8 bar veer, en heb dat sinds dien nog niet aangepast om niet nog meer nieuwe variabelen toe te voegen.
Bij het inschakelen van de machine, gaan alle leds knipperen en de temperatuur led blijft knipperen zodat je weet dat hij aan staat (Dit is nieuw sinds de laatste firmware upgrade over wifi). Met de draaiknop aan de rechter zijkant stel je de temperatuur in. Ik zet hem standaard vaak op 92 graden.
Voor het aanzetten vul ik altijd eerst het water bij. Er zit geen pijlglas op dus je moet een beetje gokken. Vaak gebruik ik een zwanenhals ketel, en schenk daar hoog mee op. Zo zie ik de bubbels verschijnen als hij vol genoeg is. De bijgeleverde trechter gebruik ik niet en vind ik ook niet passen bij de algemene bouwkwaliteit, net als het huidige blikkerige opvangbakje. Eventueel te veel water water kun je weg laten lopen door de stoomknop te openen.
Tijdens het opwarmen heb je tijd om je puck voorbereidingen kunnen doen: malen, roeren, stampen en puckscreen plaatsen. Ongeveer na 10 minuten is Argos klaar voor gebruik, en gaat de temperatuur led volledig branden.
Ik doseer meestal 18-19 gram in het bijgeleverde bakje, en afhankelijk van de boon een fellini voor meer slagvolume. Standaard 40ml, en met fellini is 55-60 eenvoudig haalbaar. Bijvoorbeeld 5 gram pre-infusie, 15 gram een fellini en dan heb je rond de 55 gram in je kopje bij de eerste shots. Zolang boiler druk boven 1 is kun je pre-infusie doen, daarna is het beter om gelijk een fellini te doen omdat anders het "air bleeden" niet meer werkt en er water bovenuit de groep kan komen. Na gebruik portafilter eruit, schoonmaken en het overige water uit de groep halen door de hendel 2 of 3 keer een paar centimeter naar beneden te drukken. Daarna zet ik de machine gelijk uit zodat de boiler en groep niet verder blijft opwarmen. Naarmate de groep heter wordt zal de boiler druk afnemen, zo houdt Argos temperatuur in balans. Dus gelijk koffie maken en zo snel mogelijk uitzetten is mijn beste ervaring tot nu toe. Voor Melkdrankjes maak ik eerst de espresso(’s), en zet dan zo snel mogelijk stomen aan al tijdens het laatste espresso shot. Stomen zet je aan door de temperatuur knop in te te drukken. Wanneer de stoom led continue brand is deze op temperatuur.
Overige puntjes:
- Boiler druk: je dient goed op de boiler druk letten zodat je weet wat je met de pre-infusie moet doen.
- Flow restrictor: Argos heeft een ingebouwde flow restrictor die ervoor zorgt dat de groep langzamer vult, en dat het “air bleeden” eenvoudiger gaat. Deze kun je eventueel ook verwijderen.
- standaard 2-gat stoomtip: de boiler druk is over het algemeen goed +2 bar. Nu heb ik sinds kort het standaard 2-gats stoomtipje vervangen met die van Rocket (kleinere gaten), en dat lijkt voor mij een fijner melkfoam te geven.
- Air bleed valve: aan het "lucht-ontsnap-ventiel" in de piston zul je moeten wennen. Als je het zogenoemde “air bleeden” eenmaal onder de knie hebt, haal je het maximale volume uit de groep +/- 42 ml. De boilerdruk speelt wel grote rol, dus hier ben je afhankelijk van zoals eerder beschreven.
- Het kiepen/kantelen van de machine was ik in het begin bang voor. Je hebt hier geen last van zolang je ook een beetje kracht richting de machine blijft geven maar dat gaat automatisch. Dus hevel naar beneden en gelijktijdig ook licht naar voren blijven duwen richting de machine voor tegen balans. Ook zitten er goede rubbers onder waardoor schuiven niet gebeurt.
- in de Odyssey App kun je de gegevens van de machine aflezen en registreren. Boiler, groep en de ingestelde brew temperatuur plus een water niveau indicator (de laatste niet voegt niet veel toe).
- Additioneel kun je een Bluetooth drukmeter aanschaffen naast de analoge drukmeter. Samen met een Bluetooth weegschaal kun je dit in de Odyssey app aflezen en opslaan.
Defecten-support
- Reservoir dop: de klik bij het sluiten van de dop die er eerst voor veiligheid was, is weg. Tevens gaat de druk gaat niet meer helemaal terug naar 0. Support een mail gestuurd en er is kosteloos een vervangende o-ring en nieuwe drukmeter gestuurd. 1: https://youtu.be/bBHjq5Us9IU 2: https://youtu.be/Y1U9rjBO0sc
- LED: helaas werkte de stoom LED indicator niet meer, support heeft kosteloos een vervangende gestuurd. De Machine moest wel uit elkaar maar hier was een duidelijke instructievideo voor gemaakt. Nu heb ik de machine ook goed van binnen kunnen bekijken. 1: https://www.youtube.com/watch?v=p3cVoElFJlo 2: https://www.youtube.com/watch?v=J2VO8-v_KDY
Releases
- Volgens Ross (de baas), komt er een beta software release voor "classic modus"aan. In de app kun je dan switchen van standaard naar classic waardoor de boiler temperatuur nooit benden de 112C komt. Hierdoor zal er altijd genoeg druk zijn zoals bij een standaard lever. Dit gaat dan wel ten koste van groep temperatuur maar zal mensen helpen die problemen ondervinden met de huidige modus.
Air bleed valve in piston:
Odyssey App:
Machine open t.b.v. LED vervangen:
“Coffee cannot disappoint, your expectations can”
Re: ARGOS van Odyssey Espresso
120Goede tip dat verwijderen van het water uit de groep. Snapte eerst al niet hoe dat zou werken, maar je beweegt de zuiger een paar keer op en neer, maar niet zo ver dat er water vanuit de boiler komt? Ga ik eens proberen.
De kleine defecten zijn heel herkenbaar. Mijn drukmeter op de boiler gaat ook al niet meer terug naar 0. Het gele LED van het waterniveau stop met werken zodra de machine warm wordt. Ook het fijne klikje van de boiler dop is weg. Gelukkig blijft het wel veilig want het is een metalen nokje boven in de boiler. Dus hij blokkeert nog steeds zodra er druk op de boiler staat. Draai maar eens aan de dop terwijl je hem omhoog trekt.
Ik zal binnenkort ook maar eens om een vervangend LED vragen.
In afwachting van de plumb in functie heb ik een niveau indicator op het trechtertje geknutseld. Met een batterij, wat draadjes en een ledje. Naar een voorbeeld op het discord kanaal.
De koffie is gelukkig heerlijk!
De kleine defecten zijn heel herkenbaar. Mijn drukmeter op de boiler gaat ook al niet meer terug naar 0. Het gele LED van het waterniveau stop met werken zodra de machine warm wordt. Ook het fijne klikje van de boiler dop is weg. Gelukkig blijft het wel veilig want het is een metalen nokje boven in de boiler. Dus hij blokkeert nog steeds zodra er druk op de boiler staat. Draai maar eens aan de dop terwijl je hem omhoog trekt.
Ik zal binnenkort ook maar eens om een vervangend LED vragen.
In afwachting van de plumb in functie heb ik een niveau indicator op het trechtertje geknutseld. Met een batterij, wat draadjes en een ledje. Naar een voorbeeld op het discord kanaal.
De koffie is gelukkig heerlijk!
Odyssey Argos - Lagom P64 - Hario Switch