Re: Water alkaliniteit en beste behandeling voor espresso

11
Goed!

En daarbij zijn er vandaag de dag ook allerlei filters beschikbaar die het kraantjeswater "schoner" dan schoon zouden moeten maken maar die filters kunnen juist extra rommel toevoegen door de opeenhoping van rommel uit gefilterd water als de filter niet tijdig wordt gewisseld of gespoeld.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Water alkaliniteit en beste behandeling voor espresso

12
Het gehele artikel in volledige compleetheid:
Dat zit erin
Beter Leven Drinkwater
Experts maken zich zorgen over pfas en microplastics in het water. Wat is beter: kraan- of gebotteld water?

ALIËTTE JONKERS

Het zit in pizzadozen, waterproof make-up, regenkleding, bestrijdingsmiddelen, pannen met een anti-aanbaklaag, bakpapier, eieren, het versgebakken visje op je bord en nu komt het ook uit de kraan: pfas.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgen Nederlanders krijgen via hun eten en het drinkwater te veel van die water-, vuil-, stof- of vetafstotende stof binnen. Zit pfas eenmaal in ons lijf of in het milieu, dan gaat het daar eigenlijk niet meer uit. Daarom staan ze bekend als 'eeuwige chemicaliën'.

De Europese norm, die overigens pas in 2026 ingaat, dicteert dat in een liter drinkwater maximaal 100 nanogram pfas mag zitten. Het RIVM wijkt daarvan af, omdat er steeds meer studies verschijnen over de effecten van kleine hoeveelheden pfas op, vooral, het immuunsysteem.

Bovendien krijgen mensen nu al te veel pfas binnen via voedsel, zoals vis, groente en fruit en zuivel. De norm voor drinkwater in Nederland moet daarom maximaal 4,4 nanogram per liter worden, zo vindt het RIVM. Het liefst ziet het instituut een Europees verbod op alle pfas.

Terecht, vindt gepensioneerd hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer. 'We moeten ervan af. Kijk, een nanogram is niet veel. Dat is hetzelfde als een korreltje suiker dat je in een miljoen stukjes verdeelt en dan nog eens in tweeën. Het probleem is dat we levenslang aan pfas worden blootgesteld. Iedere baby die nu wordt geboren, overal ter wereld, wordt geboren met pfas in het bloed. Als we er niks aan doen, gaat het zich opstapelen.'

Vooral drinkwater dat gemaakt is uit rivierwater bevat veel pfas. Daardoor is het drinkwater in het westen van het land sterker vervuild dan in regio's waar grondwater de bron is van het drinkwater. 'Maar zelfs dan zitten we nog mijlenver onder de Europese norm', zegt De Boer. 'Op dit moment is er dus geen reden voor zorg, maar we moeten nu wel ingrijpen, anders ga je de volgende generaties opzadelen met dit probleem. Dat moet je gewoon niet willen.'

Nederland werkt samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden aan een Europees verbod op pfas. Maar de industrie, inclusief de agrarische sector die gebruikmaakt van fluor-pesticiden voor de aardappelen- en bollenteelt, ligt dwars.

Ondertussen zoeken experts naarstig naar een oplossing. Dat blijkt lastig: alleen geavanceerde technieken, zoals membraanfiltratie, halen alle pfas uit het water. Aan de Wageningen Universiteit proberen wetenschappers pfas te laten opeten door een speciaal voor dat doel getrainde bacteriestam.

Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft, is sceptisch: 'Is dat nou een duurzame oplossing? Tja: je mag het milieu vervuilen en aan het eind van de keten haal je het er weer uit. Nee, we moeten nou juist de bronnen gaan beschermen.'

In de tussentijd een waterfilter voor thuis aanschaffen, is dat een oplossing? Nee, zegt Van der Hoek. 'Leidingwater is al intensief gezuiverd. Een waterfilter doet dan niet zoveel. Je creëert wél stilstaand water dicht aan de kraan, waardoor zo'n filter juist een broedplaats voor bacteriën kan worden.'

Ook het koken van water is zinloos, tenzij het drinkwaterbedrijf dit aanraadt omdat het water bijvoorbeeld door een storing van mindere kwaliteit is.

Flessenwater dan? Dat bevat soms ook spoortjes pfas, en vooral: microplastics. Om één stukje microplastic via kraanwater binnen te krijgen, moet je 71 liter drinken, terwijl een liter flessenwater honderdduizenden micro- en nanodeeltjes plastic bevat.

Bovendien wordt leidingwater op zestig stoffen gecontroleerd, bij mineraalwater maar op vijftien. De Boer: 'Om nog maar niet te spreken over de enorme afvalberg die je met flessenwater creëert.'

Kraanwater drinken blijft dus het gezondst, maar de consument kan wel een klein steentje bijdragen aan de kwaliteit ervan. Vermijd producten met pfas, want uiteindelijk komen die stoffen in het milieu en uiteindelijk het drinkwater terecht.

Wees vooral alert op het gebruik van pannen met een anti-aanbaklaag, waterproof make-up, bakpapier, waterafstotende sprays, tapijtreiniger, skiwax en smeerolie. Op de websites waarzitwatin.nl en tegengif.nl kan iedereen checken welke producten chemisch gefabriceerde stoffen bevatten.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Water alkaliniteit en beste behandeling voor espresso

15
bobbee schreef: zo 16 jun 2024, 00:48 De pesticiden vanuit de landbouw in het oppervlakte water komt er ook nog bij.
Brr ja, ik lees er net weer over. Onze boeren zijn buitengewoon productief, dat moet je ze meegeven maar we drinken allemaal mee uit de gifspuit.

https://nos.nl/artikel/2524930-pesticid ... e-gebieden
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Water alkaliniteit en beste behandeling voor espresso

16
Ik heb sinds 15 jaar een Aquacell waterontharder (ionenwisselaar) in de meterkast staan die het water voor het gehele huis onthard.
Heel blij mee. Scheelt veel kalkaanslag.
Sinds 3 maanden heb ik een Aquaphor RO-101S (omgekeerde osmose) voor het drinkwater in de keuken staan en natuurlijk is ook mijn espressomachine er rechtstreeks op aangesloten.
Zeer goede investering geweest. We drinken veel meer water. Thee smaakt beduidend beter.
Opvallend is dat de planten het er veel beter op doen.
Geen idee wat de alkaliniteit nu is. Na de osmose behandeling vindt er nog een remineralisatie plaats
Nurri Leva / Lagom P64 / IKAWA roaster