Pti schreef:Je cupt bij voorkeur tussen 8 en 24 uur na het branden itt cuppen wanneer de koffie maximale smaak geeft. Dat laatste is namelijk per koffie/branding zeer verschillend. Het hele doelvan cuppen is om elke koffie op exact dezelfde (gestandaardiseerde) wijze te beoordelen zodat de resultaten zo goed mogelijk met elkaar te vergelijken zijn. Je leert vervolgens vrij snel welke aspecten te maken hebben met de versheid en wat het potentieel van een koffie ondanks dat deze relatief vers is.
Je kunt natuurlijk afwijken van die 8-24 uur, maar als je vaker cupt bijvoorbeeld om aankoopposities te bepalen of product evaluatie dan is het belangrijk dat je wel altijd (ongeveer) dezelfde rustperiode aan houdt. Puur voor consistentie.
Ok. Dank voor deze uitleg.
Wel nog een vraag want je schrijft resultaten maar dat is een breedt begrip, welke resultaten worden beoordeeld als het niet om smaak gaat? Ik dacht echt dat cuppen gaat om de smaak van een koffie en wat je kunt verwachten van een groene boon.
Sorry, misschien domme vragen maar ja dan ben ik maar dom....
Ben echt geïnteresseerd.