Schijven uitlijnen is een hot topic.
Ik nam een stelling aan (uit verveling?)
Schijven uitlijnen maakt niet zoveel uit.
Ik heb hiervoor mijn df83v getest.
Df malers worden vaak geadverteerd met een service voor uitlijning. Door middel van aluminiumfolie worden de schijven opgehoogd op plekken waar ze elkaar niet raken en zo geleverd aan klanten als goed uitgelijnd. Vooral bij malers met platte schijven lees ik veel hierover.
Wat nou als het gewoon helemaal niks tot weinig uitmaakt allemaal?
Ik heb bij mijn maler de folie stukjes allemaal verwijderd en met een stift gecontroleerd hoe de uitlijning eruit zag zonder folie zoals ze dus standaard uit de fabriek komen.
Foto hieronder laat dat zien. Super slecht! Ongeveer 20% kwam in contact. De schijven waren dus heel slecht uitgelijnd op dat moment. Precies wat ik dus moet hebben om te weten hoeveel verschil dit gaat geven.
Ik heb vervolgens ongeveer een week lang espresso gemaakt met deze belabberde uitlijning.
Opgesomd wat ik in die dagen heb gehad:
De maalgraad instellen naar de perfecte sweetspot is heel frustrerend inconsistent. Een minuscuul kleine aanpassing maakt soms een grote sprong. Een goeie shotje kan de volgende keer weer een minder goeie shotje zijn. Dit maakt single dosen en tussendoor wisselen van bonen al helemaal een hel.
Op een gegeven moment raakte ik geïrriteerd met mijn espresso. De meeste shotjes komen met channeling eruit.
Qua smaak ook een vrij grote stap achteruit. Ontevredenheid in smaak heerst bijna bij elke kop koffie. Een goed doorgelopen shotje smaakt soms ook incompleet.
Ik ben best fanatiek en hou van testen maar dit was algeheel gezien best een frustrerend proces. Desondanks de df maler heel snel en gemakkelijk is om open te halen en aanpassingen te maken. Als ik dit proces met mijn oude Eureka had meegemaakt had ik hem waarschijnlijk de raam uitgegooid.
Dus weer bezig geweest met terug uitlijnen. Geen leuke proces. In het geval je uitlijning aan het begin al heel slecht is betekent het waarschijnlijk dat je meerdere aanpassingen moet maken en dus telkens de machine en schijven moet open schroeven. Ik heb wat YouTube filmpjes gezien waarin ze je laten zien hoe gemakkelijk het allemaal is maar dat is of bullshit of random geluk. De ene heeft toevallig een Maler die al bijna perfect is uitgelijnd. De andere plaatst ergens 1 stukje folie en zit al heel toevallig dicht tegen perfecte uitlijning.
In mijn geval ben ik er een paar uur mee bezig geweest. Twee keer zelfs helemaal opnieuw begonnen.
Ik heb ze ongeveer naar 80% uitgelijnd gekregen wat redelijk is. 100% uitgelijnd is gewoon ook niet haalbaar.
Nou ik kon niet wachten om weer espresso te maken.
Eerste shotje had een doorlooptijd van 40 seconden. Veel te lang eigenlijk maar het smaakt niet eens slecht.
Tweede shotje iets grover gemalen met een doorlooptijd van 34 seconden was heel lekker, wat had ik dat gemist zeg. Nog een derde dan maar.
30 seconden doorlooptijd, een volwaardig harmonieus godshot.
Geen channeling meer en aanpassingen in de maalgraad gaan precies waar ik naar toe wil. Consistentie en meer smaak is het resultaat.
Ik ben een believer geworden. Uitlijnen is een ding om rekening mee te houden en ik ben overtuigd.
Wellicht zijn mijn bevindingen interessant voor iemand die afvraagt wat goed of slecht uitgelijnde schijven kunnen betekenen. Dit heeft trouwens geen enkel betrekking tot conische malers en voor zo ver ik weet hebben die ook geen uitlijning nodig.
Maalschijven uitlijnen
1 Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs