Re: Mazzer Philos

171
bobbee schreef: vr 13 dec 2024, 20:51 Kijk aan! Dit zijn de leuke bevindingen. Zelf ontdekken wat men lekker vindt in plaats van alles en iedereen napraten zoals Light roast, uniforme maling, ssp schijven want het is het beste en al van dat soort gepraat. Het gaat om de eigen smaak en niks anders en goed is goed.

Top gedaan dit!
Inderdaad je eigen smaak is het belangrijkste. Het is leuk dat je verschil kan proeven tussen verschillende koffies, dat is het leuke aan de hobby maar koffie moet voor mij wel naar koffie smaken en niet naar een één of andere te sterke thee.

Zo heb ik ooit een keer een discussie in een winkel gehad en die had het allemaal over fruitig dit en frisse smaken dat toen gaf ik aan dat ik toch meer voorkeur geef aan de donkere smaken (dit heb ik ook met Whisky😆). Toen kwam hij met “ja dat komt omdat je smaak nog niet goed ontwikkeld is” , een jaar later geef ik toch nog steeds voorkeur aan de donkere smaken dan fris en fruitig. Begrijp mij niet verkeerd met term donkere smaken, ik praat niet over donker gebrand maar meer in termen van kruidig als kaneel, noten, chocola en drop/zoethout.

Op veel fora en youtube wordt altijd gesproken over heldere smaken als je veel fruit, bloemige en zure smaken proeft, ik vind dit apart. De door mij geschreven donkere smaken kunnen ook heel helder en duidelijk zijn met een bepaalde schijf (sprekende over de zelfde boon). Maar omdat deze schijf dus meer de donker smaken naar bovenhaalt is hij dan helder ja of nee, dit is iets om over te PHILOSoferen.
Nu ben ik nooit echt een trend volger geweest en zoek ik altijd mijn eigen pad.
Laatst gewijzigd door Koffiedrap op za 14 dec 2024, 14:16, 1 keer totaal gewijzigd.
Profitec Pro700 + Mazzer Philos i200D/233M
Bialetti
———— ———— ———— ———— ————
† Sage Barista Express † Sage smart grinder pro
† Quickmill 3035 † Mahlkonig x54
† VBM domobar Junior 2B † Fiorenzato f64evo

Re: Mazzer Philos

172

Koffiedrap schreef: Toen kwam hij met “ja dat komt omdat je smaak nog niet goed ontwikkeld is” , een jaar later geef ik toch nog steeds voorkeur aan de donkere smaken dan fris en fruitig. Begrijp mij niet verkeerd met term donkere smaken, ik praat niet over donker gebrand maar meer in termen van kruidig als kaneel, noten, chocola en drop/zoethout.
Oh wat herkenbaar! Ik heb hetzelfde, en ervaar ook hetzelfde. Alsof iedereen mee "moet" in de trend van fruitig, fris etc.
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 en v2.5
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta|V60

Re: Mazzer Philos

173
Koffiedrap schreef:
bobbee schreef: vr 13 dec 2024, 20:51 Kijk aan! Dit zijn de leuke bevindingen. Zelf ontdekken wat men lekker vindt in plaats van alles en iedereen napraten zoals Light roast, uniforme maling, ssp schijven want het is het beste en al van dat soort gepraat. Het gaat om de eigen smaak en niks anders en goed is goed.

Top gedaan dit!
Inderdaad je eigen smaak is het belangrijkste. Het is leuk dat je verschil kan proeven tussen verschillende koffies, dat is het leuke aan de hobby maar koffie moet voor mij wel naar koffie smaken en niet naar een één of andere te sterke thee.

Zo heb ik ooit een keer een discussie in een winkel gehad en die had het allemaal over fruitig dit en frisse smaken dat toen gaf ik aan dat ik toch meer voorkeur geef aan de donkere smaken (dit heb ik ook met Whisky
Afbeelding
). Toen kwam hij met “ja dat komt omdat je smaak nog niet goed ontwikkeld is” , een jaar later geef ik toch nog steeds voorkeur aan de donkere smaken dan fris en fruitig. Begrijp mij niet verkeerd met term donkere smaken, ik praat niet over donker gebrand maar meer in termen van kruidig als kaneel, noten, chocola en drop/zoethout.
Dit is ook de reden waarom een tijdje terug bepaalde discussies niet meer als prettig werden ervaren hier op het forum.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Mazzer Philos

174

bobbee schreef:Dit is ook de reden waarom een tijdje terug bepaalde discussies niet meer als prettig werden ervaren hier op het forum.
Jammer is dat eigenlijk, want ieders smaak is toch geheel eigen voorkeur. In mijn hoofd werkt het zo dat je iemands voorkeur niet kan afkeuren. Je kunt hoogstens een eigen voorkeur hebben
Afbeelding

Hetzelfde geldt voor muzieksmaak, en alle andere vormen van smaak.
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 en v2.5
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta|V60

Re: Mazzer Philos

175
Precies. Ik bedoel zo'n reactie als hierboven is beschreven : je smaak is nog niet goed genoeg ontwikkeld. Daar gaat het fout wat mij betreft. Alsof je "superieur" bent als je fruitige espresso lekkerder vindt...
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Mazzer Philos

176
bobbee schreef: za 14 dec 2024, 14:44 Precies. Ik bedoel zo'n reactie als hierboven is beschreven : je smaak is nog niet goed genoeg ontwikkeld. Daar gaat het fout wat mij betreft. Alsof je "superieur" bent als je fruitige espresso lekkerder vindt...
Dat is een ondertoon die je op de meeste fora etc ervaart.

Re: Mazzer Philos

177
cremalaver schreef:
bobbee schreef: za 14 dec 2024, 14:44 Precies. Ik bedoel zo'n reactie als hierboven is beschreven : je smaak is nog niet goed genoeg ontwikkeld. Daar gaat het fout wat mij betreft. Alsof je "superieur" bent als je fruitige espresso lekkerder vindt...
Dat is een ondertoon die je op de meeste fora etc ervaart.
Ik heb mijzelf daar ook schuldig aangemaakt een tijd geleden in de zoektocht naar "beter en beter". Je leest van alles en bent telkens zoekende en streeft naar een antwoord op de verwachting in je hoofd door die dingen. Nu weet ik wat de beste weg is naar beter: samen en iedereen op zijn eigen manier! Zonder oordelen. Advies en hulp alleen als de ander dat wilt en moet altijd gaan over het product koffie in dit geval en niet over iemand persoonlijk die niet ales doet wat de hulpverlener verwacht.

Dit geeft mij mooi de mogelijkheid voor het volgende! Bij deze mijn excuus voor de discussies die ik weleens met jou heb gehad over donkere koffie enzo in het verleden.
Afbeelding


Fijne kerstdagen Alwin!
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Mazzer Philos

178
bobbee schreef: zo 15 dec 2024, 11:57
cremalaver schreef:
bobbee schreef: za 14 dec 2024, 14:44 Precies. Ik bedoel zo'n reactie als hierboven is beschreven : je smaak is nog niet goed genoeg ontwikkeld. Daar gaat het fout wat mij betreft. Alsof je "superieur" bent als je fruitige espresso lekkerder vindt...
Dat is een ondertoon die je op de meeste fora etc ervaart.
Ik heb mijzelf daar ook schuldig aangemaakt een tijd geleden in de zoektocht naar "beter en beter". Je leest van alles en bent telkens zoekende en streeft naar een antwoord op de verwachting in je hoofd door die dingen. Nu weet ik wat de beste weg is naar beter: samen en iedereen op zijn eigen manier! Zonder oordelen. Advies en hulp alleen als de ander dat wilt en moet altijd gaan over het product koffie in dit geval en niet over iemand persoonlijk die niet ales doet wat de hulpverlener verwacht.

Dit geeft mij mooi de mogelijkheid voor het volgende! Bij deze mijn excuus voor de discussies die ik weleens met jou heb gehad over donkere koffie enzo in het verleden.
Afbeelding


Fijne kerstdagen Alwin!
Dat waardeer ik Bob.
Maar ik heb het je nooit aangetekend.😄
Ik heb 20 jaar sigaren gerookt.En whiskey gedronken.
Allemaal heel herkenbaar.
Bij de sigaren had je de longfiller jongens die een beetje neerkeken op de de poedersugaar rokers.
En bij de whiskey de single malt groep tegen de blend groep etc.

Re: Mazzer Philos

179
cremalaver schreef: zo 15 dec 2024, 13:01
bobbee schreef: zo 15 dec 2024, 11:57
cremalaver schreef:
Dat is een ondertoon die je op de meeste fora etc ervaart.
Ik heb mijzelf daar ook schuldig aangemaakt een tijd geleden in de zoektocht naar "beter en beter". Je leest van alles en bent telkens zoekende en streeft naar een antwoord op de verwachting in je hoofd door die dingen. Nu weet ik wat de beste weg is naar beter: samen en iedereen op zijn eigen manier! Zonder oordelen. Advies en hulp alleen als de ander dat wilt en moet altijd gaan over het product koffie in dit geval en niet over iemand persoonlijk die niet ales doet wat de hulpverlener verwacht.

Dit geeft mij mooi de mogelijkheid voor het volgende! Bij deze mijn excuus voor de discussies die ik weleens met jou heb gehad over donkere koffie enzo in het verleden.
Afbeelding


Fijne kerstdagen Alwin!
Dat waardeer ik Bob.
Maar ik heb het je nooit aangetekend.😄
Ik heb 20 jaar sigaren gerookt.En whiskey gedronken.
Allemaal heel herkenbaar.
Bij de sigaren had je de longfiller jongens die een beetje neerkeken op de de poedersugaar rokers.
En bij de whiskey de single malt groep tegen de blend groep etc.
Ja en vergeet niet de rokerige whisky tegen de niet rokerige whisky drinkers en Schots tegen Iers.
Profitec Pro700 + Mazzer Philos i200D/233M
Bialetti
———— ———— ———— ———— ————
† Sage Barista Express † Sage smart grinder pro
† Quickmill 3035 † Mahlkonig x54
† VBM domobar Junior 2B † Fiorenzato f64evo

Re: Mazzer Philos

180
bobbee schreef: zo 15 dec 2024, 11:57
cremalaver schreef:
bobbee schreef: za 14 dec 2024, 14:44 Precies. Ik bedoel zo'n reactie als hierboven is beschreven : je smaak is nog niet goed genoeg ontwikkeld. Daar gaat het fout wat mij betreft. Alsof je "superieur" bent als je fruitige espresso lekkerder vindt...
Dat is een ondertoon die je op de meeste fora etc ervaart.
Ik heb mijzelf daar ook schuldig aangemaakt een tijd geleden in de zoektocht naar "beter en beter". Je leest van alles en bent telkens zoekende en streeft naar een antwoord op de verwachting in je hoofd door die dingen. Nu weet ik wat de beste weg is naar beter: samen en iedereen op zijn eigen manier! Zonder oordelen. Advies en hulp alleen als de ander dat wilt en moet altijd gaan over het product koffie in dit geval en niet over iemand persoonlijk die niet ales doet wat de hulpverlener verwacht.

Dit geeft mij mooi de mogelijkheid voor het volgende! Bij deze mijn excuus voor de discussies die ik weleens met jou heb gehad over donkere koffie enzo in het verleden.
Afbeelding


Fijne kerstdagen Alwin!
Ik ben ook opzoek naar de zoektocht “beter” maar dan wel met de wat zwaardere smaken ipv de fruitige smaken. Ook de zwaardere smaken kan je verbeteren en dan heb ik niet over donkere roast maar gewoon een lekkere medium die niet kapot gebrand is zoals een donkere dat is.
Profitec Pro700 + Mazzer Philos i200D/233M
Bialetti
———— ———— ———— ———— ————
† Sage Barista Express † Sage smart grinder pro
† Quickmill 3035 † Mahlkonig x54
† VBM domobar Junior 2B † Fiorenzato f64evo