Re: Doser of doserless

11
Nauti schreef:Ligt ook aan de molen, zijn er die 10g achterhouden, sommige maar enkele grammen. Bij mijn molen valt de ophoping wel mee.
Er zijn er ook die 20 gram achterhouden als je niet veegt.
Zo een heb ik.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: Doser of doserless

12
Nauti schreef:Je moet er sowiezo voor zorgen dat je een doserles met weinig retentie hebt.
Heb je even gegoogeld?

Ik kan niks vinden over koffie-retentie,
retentie zat alleen niet in deze betekenis van :? :cry:
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Doser of doserless

13
Zoals je kan lezen is het antwoord niet eenduidig. In principe werk doserless wat handiger, maar je moet wel een erg goede (klonterloze) maler hebben om de voordelen daarvan groter te laten zijn dan de nadelen.

Een doser is eigenlijk alleen bedoeld en geschikt voor een drukke espressozaak, waar snelheid en consistentie belangrijk is en er een grote doorloopsnelheid van het maalsel is. Voor thuisgebruik is doserless handiger.
Maar het stomme is nu dat lage en middenklasse "thuismalers" meestal zoveel klonteren dat je er een doser bij nodig hebt om te ontklonteren (en elektrisch te ontladen), terwijl die goede dure horecamalers die geen doser nodig zouden hebben voor het maalsel, nu juist weer vaak wèl met eentje zijn uitgerust. Gelukkig is de keuze in doserless topmalers de laatste paar jaar toegenomen.

Héél simpel gezegd: kost je maler onder de €500, dan heeft een maler met doser voordelen, kost 'ie meer dan is doserless handiger (dit is aanvechtbaar, zie o.a. de posts hierboven).
Daarnaast lees ik veel over de Vario, Major/Super Jolly en de Macap M4.
Wat zijn de positieve en negatieve punten van deze malers?
De Vario heeft een zeer goed klontervrij maalsel, weinig retentie, is makkelijk verstelbaar, maar sommigen hebben twijfel bij de lichtere bouw. Dit dan in verhouding tot de werkelijk bombproof Mazzers en in iets mindere mate de Macaps en Compaks (en Anfims etc.).
De M4 klontert van zichzelf behoorlijk, dus daar zou ik zeker een doser bij willen, maar dan is het een uitstekende maler.
De beide Mazzers zijn ook errug goed en onverwoestbaar, maar ze werken rommelig en je zal dus meer staan schoon te vegen met een kwastje.

In maler-land geldt over het algemeen: groter=beter. Zo heeft de M4 meen ik een 250W motor en 58mm maalschijven en weegt deze 8,5 kg, heeft de SJ 350W en 64mm schijven en weegt die 14 kg., en heeft de Major 600W en 83mm schijven en weegt die 20 kg. Ter indicatie, en de Major is dus de beste. Conische maalschijven kan je trouwens niet zomaar vergelijken met platte (zoals die hierboven).

De Vario valt onttrekt zich een beetje aan het regeltje ;) .
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Doser of doserless

14
Ik weet niet waar dat verhaal vandaan komt dat een Macap zou klonteren Spironski, maar ik heb er hier één thuis staan en ik vind het alles meevallen. Ik denk dat er weinig tot geen verschil zit tussen de doserless versies van de Mazzer en Macaps.

Re: Doser of doserless

15
@3aan schreef:
Nauti schreef:Je moet er sowiezo voor zorgen dat je een doserles met weinig retentie hebt.
Heb je even gegoogeld?

Ik kan niks vinden over koffie-retentie,
retentie zat alleen niet in deze betekenis van :? :cry:
Retentie: ophoping, Het vetraagd afgeven of vasthouden van iets.

Googlen is een kunst jaan ;)
Spironski schreef:
Heel simpel gezegd: kost je maler onder de €500, dan heeft een maler met doser voordelen, kost 'ie meer dan is doserless handiger (dit is aanvechtbaar, zie o.a. de posts hierboven).
mag ik deze uitspraak nomineren voor de: koffiepraat zeer kort door de bocht award? Ik denk dat deze uitspraak hoge ogen gaat gooien bij de eindverkiezing.

Over klonteren: ik heb inmiddels ervaren dat klonten een lastig verhaal is. Het ligt er heel erg aan wat voor consistentie de klonten hebben, dit bepaalt of het een probleem is. Als een molen klonten maakt die los aan elkaar hangen hoeft dit geen probleem te zijn. Overigens, als je niet te veel dossert, dus laten we zeggen onder de 15 g, hebben klonten sowiezo minder negatief effect op de extractie.

De MC4 klont in mijn ervaring behoorlijk, daarnaast sproeit hij aan alle kanten in mijn ervaring, deze molen is ook eigenlijk bedoelt om er een zak aan te hangen. Dit is de reden dat ik destijds heb gekozen voor M4, met doser dus. Deze klont bijna niet. Ik was toen een beginner, misschien had ik nu eerst de molen uitgebreid geprobeerd en was ik tot een andere conclusie gekomen.

Spir heeft overigens helemaal gelijk als het gaat om het formaat van de molen. Ik durf wel te stellen dat major de beste is, waarschijnlijk kort daarop gevolgd door super jolly. De macap is een prima maar een stuk kleiner. De vario hoor ik ook goede dingen over, maar ik kan deze moeilijk plaatsen in het rijtje, waarschijnlijk rondom de jolly. Vario heeft een hoog plastic gehalte, is niet echt mijn ding.

Offtopic: best wel lastig typen met zo een iPad
Is de 6th wave aan het voorbereiden

Re: Doser of doserless

16
Mijn naam goed interpreteren ook; @3aan
@ = A + 3 = drie - e + aan = Adriaan

Maar het gebruik van Retentie in de vorm van het vasthouden van koffie !!??
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Doser of doserless

17
Het vasthouden van iets. Iets is in dit geval de koffie. Zie het probleem niet.

Jaan was kort voor adriaan, adr- iaan, iaan, jaan. Maar goed, die kwam ook al niet over.

Ik moet gaan werken aan mijn com. skilzzzz :)
Is de 6th wave aan het voorbereiden

Re: Doser of doserless

18
Spironski schreef: Heel simpel gezegd: kost je maler onder de €500, dan heeft een maler met doser voordelen, kost 'ie meer dan is doserless handiger (dit is aanvechtbaar, zie o.a. de posts hierboven).
Je, behalve bij grote mazzers. Bij een Robur-E moet je meer dan 20 gram wegmalen voor wat verse koffie.
Afbeelding
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: Doser of doserless

19
Ik weet niet waar dat verhaal vandaan komt dat een Macap zou klonteren Spironski, maar ik heb er hier één thuis staan en ik vind het alles meevallen.
Ik heb vaak gelezen dat de MC4 klontert, dit in reviews van gebruikers zelf en testers, en heb het ook wel zelf gezien. De doser-versie M4 heeft er blijkbaar geen last van.
mag ik deze uitspraak nomineren voor de: koffiepraat zeer kort door de bocht award? Ik denk dat deze uitspraak hoge ogen gaat gooien bij de eindverkiezing.
:mrgreen:
Ja, het is een boude uitspraak, ik weet het, vandaar ook dat ik hem zelf al nuanceer. En de uitspraak mag ook niet los worden gezien van het stukje ervoor.
Je, behalve bij grote mazzers. Bij een Robur-E moet je meer dan 20 gram wegmalen voor wat verse koffie.
Maar is de chute (voor niet ingewijden: het kanaaltje van de maalschijven naar de doser, of de uitloop) niet bij beide varianten (met en zonder doser) gelijk? Je zal bij beide dus moeten borstelen? Of wil je zeggen dat een doserless Mazzer überhaupt geen zin heeft?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder