Re: Handleiding voor de beginner in espresso

11
MarcoRoza schreef:Bedankt voor het stukje over superautomaten!
Een mooie aanvulling idd.
Ik was ook (positief) verrast door de volgende zin:
Met een volautomaat is het in principe mogelijk een erg goede espresso te zetten.
En ben het daar ook mee eens. :)

Wat misschien nog een aanvulling kan zijn is de tip om een volautomaat te kiezen die door jezelf te onderhouden is.
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

12
FIjn zo'n alles voor beginners post! Is het een idee om de opmerkingen over schoonmaken misscien een linkje te plaatsen naar een topic daarover? De beginner (ik) heeft nog geen idee wat de juiste middelen zijn om alles schoon te maken (keukenrol, vaatdoek etc.). Maar dank voor dit topic!

De tijdsindicatie (25 sec) geldt voor een kopje toch? betekent 2 kopjes dan 50 seconden?

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

15
Globalist schreef:FIjn zo'n alles voor beginners post! Is het een idee om de opmerkingen over schoonmaken misscien een linkje te plaatsen naar een topic daarover? De beginner (ik) heeft nog geen idee wat de juiste middelen zijn om alles schoon te maken (keukenrol, vaatdoek etc.). Maar dank voor dit topic!

De tijdsindicatie (25 sec) geldt voor een kopje toch? betekent 2 kopjes dan 50 seconden?
Ik heb wat aanpassingen in het topic gedaan.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

18
Geweldig goed geschreven inleiding zeg... TOP.

Ik gebruik al jaren een FF X1, maar heb die toen in een opwelling gekocht. Misschien zou ik dat ná het lezen vand e inleiding weer doen. Misschien niet.
Zó veel meer te koop dan ik ooit gedacht had.
Heb me nooit breed georienteerd maar was geleid door de ervaringen van een collega :). Ook niet verkeerd overigens.
Maar voor mij dus ook erg informatief, die inleiding... Harteliojke dank daar voor!!!

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

19
Omdat er toch elke keer weer geouwehoerd moet worden over maler/machine: wat eerst? Iedereen doet wat hij wil en ik snap heel goed dat het leuker is om veel geld aan een mooie espressomachine te geven, dan een behapbare som aan een molen. Maar als het om de smaak van de koffie gaat...

Afbeelding


de best case scenarios:
{Versgemalen & goede koffie} + rommelmachine = redelijke koffie
Oude koffie + topmachine = rommelkoffie


en ter volledigheid:
{Versgemalen & goede koffie} + topmachine = topkoffie

De formule voor versgemalen/goedgemalen/verse koffie/goed koffie wordt me dan weer iets te complex, maar je snapt het punt wel.
www.trukaffe.com

Re: Handleiding voor de beginner in espresso

20
SteefM schreef: De 4 M-en:
-Miscela (koffiemelange)
-Macchinadosere (maler)
-Mano (de barista) en
-Macchina (het espresso apparaat).
En ik vind dat we het over de vijf M-en moeten hebben:
-Miscela (koffiemelange)
-Macchinadosere (maler)
-Mano (de barista) en
-Macchina (het espresso apparaat)
-Manutenzione (maintenance, onderhoud)

Als je onderhoud maar niets vindt, koop je beter geen espressomachine.
www.trukaffe.com