Bedankt voor deze vliegende start van het espresso-avontuur. Het lukt me aardig om alle instructies te volgen en krijg al een lekker bakkie met tijgerstrepen eruit. Ik wil een beetje met de zuurgraad spelen, maar in de uitleg staat zowel grover als fijner malen om de zuurgraad te verlagen tov het bitter;
Als de koffie te helder is met citroen, fruit, appel, wijn en andere zure smaken, moet de dosis hetzelfde blijven maar de maling fijner zodat het langzamer stroomt. Dit zal de zuurgraad verlagen ten opzichte van de bitterheid.
Als de koffie te bitter is met te veel heldere bitter smaken zoals toast, hout of citroenschil (lichtgebrande boon), of donkere bitter smaken zoals zwarte bessen, kruidnagel, tabak, rokerig grenen sap, of turf (donker gebrande boon) houd u de dosis hetzelfde maar maken we de maling grover. zodat het sneller stroomt. Dit zal de zuurgraad verkleinen ten opzichte van de bitterheid
Of lees ik iets niet goed? Ik ben nog aan het zoeken welke nu waar is, maar wellicht weet de schrijver van dit stukje dat al.
Tweede puntje is het verschil tussen gewicht (35 g) en volume (60 ml) van een dubbele espresso. Heeft lang geduurd voor ik doorhad dat espresso lichter is dan water. Daarom lang met te hoge doorloopsnelheid gerommeld, en kreeg te slappe bakkies. Dat zou duidelijker in de uitleg kunnen (tenminste voor de onoplettende lezer zoals ik).
Verder top stukkie!