Re: smaak espresso

11
Als de machine nieuw is uit 2015, waarom neem je dan niet even contact op met de leverancier?

Heb je de douchezeef al los gehaald om te kijken of het daar smerig is? Zet je 2 espresso's van 30ml uit die 15 gram? Dus 2 costadore kopjes onder de dubbele uitloop?

Verder nog even dit :
How do I backflush the S1?

 Using 1/3 tsp Cafiza every 2-3 weeks is plenty for home use. Backflush the S1 Vivaldi II more often with plain water. 
Place the backflush disk in the single basket with 1/3 tsp of Cafiza powder. 
Press the single or double cup button. In 5-10 seconds the three yellow LEDs will start to blink indicating a "flow problem". Press the single or double cup button again to stop the pump which automatically engages the 3-way valve. (The three yellow LEDs normally come on when you grind too fine and choke the machine. So the instant this condition is sensed is the ideal point at which to engage the 3-way valve.) 
Otherwise, normal backflush instructions apply. 
Perform the above cycle 5 times waiting about 30 seconds between each cycle. 
Then rinse the remaining detergent from the basket and replace the portafilter with the backflush disk still installed. 
Backflush for 5 more cycles to rinse the remaining residue from the group and 3-way valve. 
Remove the backflush disk, make a single or double shot of espresso and throw it out. 
Now you're back in business.

Late breaking news from LaSpaziale.  I have the official recommended method for cleaning the S1 Vivaldi II group head. Did you ever wonder why you got that "barbecue grill" wire brush and the extra set of shower screens? LaSpaz didn't include the extra screens so you'd have an extra set. They are required with their recommended cleaning regimen which is targeted at  light commercial use where there is no time for a complete backflush routine.  The supposed reason for the double screen arrangement is to trap grounds between the screens so that the 3-way valve doesn't really need a detergent cleaning.

With the S1 Vivaldi II still on, use the included wrench to remove the shower screen bolt.
Drop out the screens and the dispersion disk.
Use the "barbecue grill" brush to quickly scrub the group head while water is running through the group to flush out the particles. (Apparently this is why the long handled brush - to keep your hands well away from boiling water.)
Also give the dispersion disk a quick scrub.
Reassemble using the other set of screens.
Soak the original set of screens in Cafiza, scrub, rinse, and put away for next time.

There you have it, straight from LaSpaziale. Frankly, I'm sticking with my backflush routine.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: smaak espresso

12
Allen dank voor de reacties.

Met name hierom heb ik nog geen backflush uitgevoerd: "Late breaking news from LaSpaziale. The supposed reason for the double screen arrangement is to trap grounds between the screens so that the 3-way valve doesn't really need a detergent cleaning." Na alle opties en uitzoek werk ga ik het wel doen. Moet even iets van een blindfilter of disk regelen (zat niet bij de zending).

De diffuser disk en screens maak ik 1x per week schoon. Zit een naar randje aan de disk waar prut in blijft hangen. Ik maak verder inderdaad 2 kopjes uit 15 gram maalsel.


@Ed, het proeven van heet water is afkomstig uit de porta uitloop. Zo komt het water langs alle onderdelen. Ook originele filters / porta van La Spaziale.

Na aankoop heb ik niet echt goed gelet op de nu vermelde nasmaak. Heb wel vanaf het begin dat er geen lekker kopje uitkomt.

Contact met de leverancier ga ik als last resort gebruiken. Kan dan alles wat ik geprobeerd heb in 1 keer opsommen. Zal er wel toe leiden dat de machine opgestuurd moet gaan worden ..
Kinu Phoenix / Isomac Zaffiro

Re: smaak espresso

13
The supposed reason for the double screen arrangement is to trap grounds between the screens so that the 3-way valve doesn't really need a detergent cleaning.
Maar wat heeft dat met de ranzige koffie-oliën te maken?? Die worden toch gewoon mee naar binnen gezogen?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: RE: Re: smaak espresso

14
diems01 schreef: Ik maak verder inderdaad 2 kopjes uit 15 gram maalsel
Daar is de boosdoener. Als je daar nog wat uit wilt krijgen ga je naar de donkere blends met een deel robusta. Voor specialty coffee single origins is dit niet het goede recept.
Haal uit de 15 gram maar 1 kopje van 30ml in ongeveer 30 seconden om te beginnen. Ik denk dat het dan al stukken beter wordt.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: RE: Re: smaak espresso

17
diems01 schreef:Ik gebruik inderdaad veelal donkere melanges met robusta. De single origins die ik geprobeerd heb vond ik te zuur en de 100% arabica vaak te assig ..
Robusta = assige smaak en dan ook nog 2x30 ml uit 15 gram...

Probeer een braziliaans arabica boontje, van fascino bijvoorbeeld, en maal die zo dat je, wanneer je 15 tot 17 gram dosseert een doorlooptijd haalt van 30 seconden voor 30ml in 1 kopje.
Begin met 15 gram, vindt je dat scherp smaken probeer dan 16 gram en pas de maalgraad daarop aan. Als je meer grammen gaat doseren en daarom steeds wat grover moet malen komt er steeds wat meer fruitsmaak vrij en andersom lager doseren en fijner malen haalt het fruitige weg. Moet de smaak natuurlijk wel in het boontje zitten. De Braziliaanse hebben doorgaans de eigenschap dat ze chocolade smaak in zich hebben.

Ik denk dat je daar wel blij van wordt.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: smaak espresso

18
Het lijkt inderdaad dat de afwijkende smaak wordt veroorzaakt door de combinatie van de te lage brew ratio en het type boon. die combi geeft in mijn ogen exact de smaak die je omschrijft.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: smaak espresso

20
En vergeet dan niet je brewratio aan te passen hè ;)
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder