Hoffman ga ik later even bekijken.
Zo-even een kopje gezet en ik moet zeggen dat het mij verbaasde, koffie lijkt toch een stuk lichter dan gewoon water! Mijn weegschaaltje geeft echter alleen hele grammen aan, dus er kunnen afwijkingen in zitten.
Ik heb 8 gram maalsel gebruikt en daar heb ik 9 gram koffie van gezet (en ik dacht dus dat dit laatste getal veel hoger zou zijn, het leek me een gewone enkele espresso).
Ik heb zo-even dus een èchte ristretto gemaakt, en hij was ook verdomd lekker!
Edit: oeps, crappy science! Ik had een ander kopje gewogen dan die waar de koffie in zat . En het rode kopje dat ik woog bleek 11 gram zwaarder dan het zwarte dat ik gebruikte.
Het moet dus zijn als volgt: 8 gram maalsel werd 20 gram koffie, wat een ratio geeft van 40%, een gewone espresso dus!
Re: Hoe maak je nu een Ristretto?
41La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder