Re: Voorstelrondje Ric

22
Ric325i schreef:Vandaag aangeschaft een supermooie Bezzera Mitica en Quamar m80 molen.
Nu op zoek naar super goeie bonen en dan kan het leerproces beginnen!
Heel eerlijk? Ergens zie ik er ook een beetje tegenop...
Congrats! En hoe staat het er allemaal bij? Veel plezier ermee.

Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk

All things filter - Fortefied Mahlkönig Vario Steel Burrs & Comandante C40 - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen bakkie.

Re: Voorstelrondje Ric

23
Mooie setup waar je veel mee kunt. Belangrijkste tip die ik heb is om een kilo van dezelfde verse bonen te kopen. Elke boon is anders en als je begint met zakjes van 250gr ben je er al doorheen voordat je alles op orde hebt. Op die manier blijf je bezig en kan het heel frustrerend zijn. In het begin zullen je bonen hard gaan maar dat wordt minder als je alles goed onder controle krijgt.

Meten is weten. Zorg dat je de hoeveelheid maalsel (in tiende grammen), hoeveelheid espresso en doorlooptijd aan het begin goed in de gaten houdt. Zorg dat de eerste altijd gelijk is (begin met 16.0 gram) en pas dan de maling aan totdat je een acceptabele doorlooptijd hebt (24-35s). Let wel op dat het ongeveer 15gr duurt voordat een aanpassing aan de maalgraad constant is dus blijf niet continu aanpassen. Als je daaraan begint blijf je bezig en is het helemaal niet te doen.

Een naked portafilter is toch wel een must als je echt serieus bent en je techniek sneller op orde wilt hebben.

Wat hulp op locatie kan ook nuttig zijn en gebeurt vaak daar waar je over het algemeen niks hebt aan een baristacursus bij een winkel. Enige is dat we nu niet weten waar je woont en er dus ook niemand je hulp aan kan bieden.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Voorstelrondje Ric

24
Woonplaats = Vlaardingen en hulp zal ik vroeg op laat wel nodig gaan hebben (zou ik ook erg waarderen) want er komt best wat info op me af.
@erik82 ik zal dan kijken voor gelijk 1 kg kwaliteit bonen aan te schaffen. Hoe hou ik dat vers? Deels invriezen?

Re: Voorstelrondje Ric

27
Die eerste kilo is zo weg met het leren omgaan met je maler. Als je het binnen 4 weken na branding op weet te krijgen is het goed.

Begin met een wat simpelere Brazilië zodat je goed een idee hebt of je in de buurt zit. Dat zijn de minder complexe koffiesoorten maar wel met die typische koffiesmaak.
https://giraffecoffee.nl/winkel/koffie/ ... -de-minas/
https://www.baristawinkel.nl/a-51496706 ... -de-minas/
https://www.baristawinkel.nl/a-47444153 ... -de-minas/
http://www.fascino-coffee.com/koffiebon ... res-barras

En vergeet het enkele filterbakje. Het dubbele filterbakje is degene die je het beste kunt gebruiken en daar komt dan 1 espresso uit (16gr in en ongeveer 32 gram uit). Die kun je, als je geen naked hebt, het beste in het portafilter met enkele uitloop doen.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Voorstelrondje Ric

28
Die Quamar m80 maler valt volgens mij ook af te stellen dat ie een bepaalde hoeveelheid eruit gooit. Ik zal morgen eens wegen hoeveel ie nu afgeeft.
Ik heb 1 portafilter met dubbele uitlaat (diep zeefje)
Ik heb 1 portafilter met enkele uitlaat zit nu een dicht ijzeren bakje in om blind te filteren (schoonmaken apparaat toch)?
Ik heb los een kleiner ondiep zeefje erbij.
Ik ook nog een portafilter voor koffiepads en dergelijke (nog niet goed gekeken).dit verwacht ik niet echt te gaan gebruiken.
@erik82 ik zal idd maar eens starten met een boon uit Brazilië dan. Dank voor de adresjes .
Voor nu is het doel om espresso te maken pittig maar ook “romig” qua smaak.

Re: Voorstelrondje Ric

29
Ric325i schreef: zo 05 aug 2018, 20:03 Vandaag aangeschaft een supermooie Bezzera Mitica en Quamar m80 molen.
Nu op zoek naar super goeie bonen en dan kan het leerproces beginnen!
Heel eerlijk? Ergens zie ik er ook een beetje tegenop...
Gefeliciteerd met de mooie set! Niet tegenop zien, ff doorzetten (met onze hulp) en over een tijdje zal je terug denken aan de geweldige route die je hebt gemaakt om die lekkere espresso te maken. Dat komt helemaal goed. ;)
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Voorstelrondje Ric

30
Erik82 schreef: zo 05 aug 2018, 21:20 Die eerste kilo is zo weg met het leren omgaan met je maler. Als je het binnen 4 weken na branding op weet te krijgen is het goed.

Begin met een wat simpelere Brazilië zodat je goed een idee hebt of je in de buurt zit. Dat zijn de minder complexe koffiesoorten maar wel met die typische koffiesmaak.
https://giraffecoffee.nl/winkel/koffie/ ... -de-minas/
https://www.baristawinkel.nl/a-51496706 ... -de-minas/
https://www.baristawinkel.nl/a-47444153 ... -de-minas/
http://www.fascino-coffee.com/koffiebon ... res-barras

En vergeet het enkele filterbakje. Het dubbele filterbakje is degene die je het beste kunt gebruiken en daar komt dan 1 espresso uit (16gr in en ongeveer 32 gram uit). Die kun je, als je geen naked hebt, het beste in het portafilter met enkele uitloop doen.
1kg Braziliaans goud = onderweg