Re: de beste espresso voor vakantie

32
Barista74 schreef: za 31 mar 2018, 20:38 Volgens mij is dit het patent wat er bij hoort.
Goed gevonden!
Barista74 schreef: za 31 mar 2018, 20:38De omgevingslucht zal inderdaad wat doen met de smaak van de koffie. Het lijkt me goed dat jij de volgende bent voor de test. Ik ben benieuwd naar je resultaten
Nee dankje, ik vind het leuk om te volgen maar ben niet de goeie om het ding te testen. Ik vond de Mypressi heel goed destijds, al moest je, om het goed te krijgen, wel een bepaalde routine hebben om de watertemperatuur in elk geval en deel van de tijd goed te krijgen. Pech als de capsule net op was geraakt maar in twijfelgevallen moest je dan gewoon tijdig een nieuwe nemen voor alle zekerheid. Toen een deel van het plastic handvat eraf viel (kon ook wel weer worden bevestigd) had ik er geen lol meer in en het bedrijf leek er ook zelf helemaal mee te kappen, door gebrek aan onderdelen, door gebrek aan middelen, door gebrek aan kopers hoewel veel professionele barista's er enthousiast over waren (maar er zelf niet een kochten want ze hadden al apparatuur). Ik heb het ding weggeven aan een man die weleens koffiebonen kocht voor zijn La Pavoni en wat deed hij, hij verkocht zijn Pavoni en gebruikte voortaan de Mypressi ;-)

Een Mypressi opvolger zou ik wel willen zien, maar met de hand bijpompen daar begin ik niet aan, ook een handmaler wekt om die reden (ploeteren) mijn hebzucht niet meer.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: de beste espresso voor vakantie

33
Barista74 schreef: za 31 mar 2018, 22:03
Eens in de zoveel tijd zou je er azijn door kunnen spoelen.
Als vervanger voor de azijn bedoelde ik..
Indien je water gebruikt dat is gefilterd / ontkalkt heb je in het geheel geen azijn of citroenzuur of andere 'ontkalker' meer nodig. Die zuren zouden de metalen onderdelen van het apparaatje, de schroefjes en dergelijke, kunnen aanvreten en de levensduur verder bekorten.

Verkalking is eenvoudig te voorkomen, dus dat is altijd beter dan genezen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: de beste espresso voor vakantie

36
Ik heb de 'Beansup Manopresso' gisteren ontvangen en uitgeprobeerd.
En moet zeggen dat ik erg aangenaam verrast ben over de heerlijk zachte zoete espresso die ik er uit heb gedronken. :D
Als eerste voorwaarde daarvoor zijn natuurlijk goede bonen en een goede maler nodig.
Maar het zijn lekkere, reproduceerbare bakjes die ik er uit krijg.

Normaal drink ik mijn koffie uit de Bialetti moka express (geen espresso).
Deze is met dezelfde bonen en iets grover gemalen een beetje scherper.
Overigens vraag ik me af of het echt espresso mag heten, i.v.m. de verwerkingsdruk.
Die kan ik niet meten en vraag me af of zo'n simpel systeem wel 9 bar druk kan leveren...
Alhoewel vergelijkbare apparaatjes aangeven iig 8 bar (116 psi) te kunnen leveren.

Dus lekker gedronken, maar wel een aantal opmerkingen daarbij:
- op de doos staat een 'gebruikshandleiding'. Deze is slecht leesbaar (iig voor oudere ogen... :shock: ).
- meegeleverd in de doos zijn een hoesje om het apparaat in op te bergen en een papieren handleiding (Engels). Deze is prima leesbaar, bevat veel waarschuwingen en uitzonderingen, maar ook prima leesbare picto's en enkele tips.
- het is een flink gefröbel om 7 gram koffie in het koffie reservoir te krijgen. Uiteindelijk heb ik m'n duim en wijsvinger er omheen gevouwen en als trechter gebruikt. Dat werkte goed.
- ik heb de koffie aangedrukt met het maatschepje en precies de handleiding gevolgd.
- met 7 gram koffie en 15 x pompen (handleiding) kreeg ik iedere keer precies 30 ml espresso.
- het pompen valt mee, maar als je het alleen met je duim wilt doen, moet deze flink gespierd zijn....
- als je stopt met pompen, blijft het apparaat koffie lekken. Je moet hem dus gelijk schoon maken om een kliederboel te voorkomen.
- omdat er wel vrij veel kracht nodig is voor het pompen beweegt het apparaat behoorlijk. Hierdoor moet je oppassen om een kliederboel te voorkomen.

Het grootste nadeel vind ik dat het apparaat niet goed schoon- en helemaal niet droog te maken is.
De oranje pakking die het heet water reservoir afsluit mag niet nat worden (volgens de handleiding)....
Zowel het pomp mechanisme als de tuit (mond) bevatten veel water dat er niet goed uit te krijgen is.
Schoon maken is hierdoor veel werk.
Ook na een nacht gedemonteerd op het aanrecht laten drogen, blijft er water uit komen als je klopt.
Vanuit hygiënisch oogpunt vind ik dit een groot manco.
In aanmerking nemend dat het apparaat voor de camping of de rugzaktoerist is bedoeld, vind ik dit om die reden zelfs een afrader.

Uiteraard heb ik het apparaatje zover mogelijk gedemonteerd, zie foto's.
Dat was niet heel ingewikkeld, de schroefjes zijn makkelijk bereikbaar en zitten niet erg vast.
Gr, Guido

La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Bijlagen

Re: de beste espresso voor vakantie

40
Ik wil hem nog een paar dagen gebruiken en dan naar de volgende doorsturen.
Dan zal ik ook de 'geurtest' nog uitproberen....

Wie wil hem daarna hebben?? ;)
(Klinkt nu ineens niet meer aantrekkelijk.... :lol: )
Gr, Guido

La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60