Re: De Italiaanse smaak die een cultstatus kreeg - Saka caffè
41Ja, ieder zijn meug.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Dat kan ik me voorstellen. Met welke malers heb je dat geprobeerd en als voorbeeld welke bonen van waar?HuibN schreef: wo 25 jun 2025, 11:57 Krijg donker gebrande koffie echt niet weg. Donker gebrande koffie mist de subtiele complexiteit van een goed gezette espresso van licht gebrande koffie.
Het is echt zonde om van hoge kwaliteit bonen een donkere branding te maken. Wordt denk ik ook niet vaak gedaan.
Van licht gebrande koffie een heerlijke espresso zetten is wel een stuk moeilijker en vraagt ook een goede molen en echt oppassen voor channeling.
Ik gebruik zelf altijd de aangeboden filterbranding van de bonen om espresso te zetten en niet de espressobranding
Maar ieder zijn meug.
Ja nou dat zuurtje zoals je benoemt is kenmerkend voor wat een hoop mensen trekt naar de lichte branding kamp en dat zal je niet zo op die manier vinden met donkere branding.HuibN schreef: wo 25 jun 2025, 20:45 Laatste jaren van de Niche naar de Lagom P64 gegaan met MP schijven.
En dan sinds 5 maanden de Ozik wat een absolute high end molen is. Ben er vreselijke blij en trots op. Er ging bij het malen van licht gebrande bonen echt een nieuwe wereld voor mij open. Bonen waar ik op P64 nauwelijks wat uitkreeg, zijn nu een feestje.
Net zoals bij goede wijn moet bij mij koffie ook iets van een zuurtje hebben en dan kan deze nog steeds zoet smaken. Dat ontbreekt bij donker gebrande koffie.
Meestal hebben mijn vrouw en ik een afdronk na een espresso van minimaal een half uur bij een goed gezette espresso. En dat zijn dan meestal echte Blooming shots.
Omdat het totaal mijn ding niet is, heb ik nooit donker gebrande koffie bonen en dus weinig tot geen ervaring met het malen daarvan maar ik geloof dat er een algemene consensus is dat daar de eisen van de molen veel minder hoog is. Bij voorkeur ook andere maalschijven.
Het enige wat ik jammer vind bij licht gebrande bonen is dat je niet die dikke viscositeit en crema kan krijgen.