Re: Man en mes

941
fransg schreef: zo 26 mei 2024, 22:08 Ik heb een kleintje van ze, gebruik ik vaak
Gekocht na een tip van jou denk ik.
Hier idem dito, werkt heel prettig om mes even aan te scherpen.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Man en mes

944
yep, maar dan een heel erg goed aanzetstaal. Ik krijg er een bijna bot mes toch weer scherp mee.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Man en mes

946
Aanzetstaal is bedoeld om de messen te onderhouden, in de Horeca worden desondanks de koksmessen veelal elke maand geslepen door een bedrijf
Rocket Appartamento Compak E8
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder

Re: Man en mes

948
Ben70 schreef:Aanzetstaal is bedoeld om de messen te onderhouden, in de Horeca worden desondanks de koksmessen veelal elke maand geslepen door een bedrijf
Tsja, gebruiken en regels zoals ooit vastgesteld. Ik trek graag mijn eigen plan uit eigen ervaring. Mijn mes wordt goed scherp van het aanzetstaal en hoef ik niet veel te slijpen, eigenijk niet. Doe het voor en tussen iedere handeling als ik merk dat mes niet lekker "glijd" en ligt altijd binnen handbereik. Mise en place.
Ook zie ik vaak mensen een aanzetstaal gebruiken op een manier dat je eigenijk wilt helpen en uitleggen hoe het moet maar dat doe ik niet. Veel mensen willen geen ongevraagd advies. Allemaal goed!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Man en mes

949
Mensen die dagelijks hun messen veelvuldig gebruiken ,denk aan de Horeca die beroepen er zich op dat ondanks het gebruik van een aanzetstaal de messen door het gebruik, ten hoogte van het snijvlak het mes steeds dikker word, door het slijten komt het snijvlak steeds dichter naar de rug van het mes toe, de rug van een bladstalen is ongeveer 1,7 mm een gesmeed mes ligt tussen de 2 en 3mm, als je het mes nooit laat slijpen dan word het steeds moeilijker om met een aanzetstaal het mes scherp te krijgen, tijdens het slijpen word niet alleen het snijvlak geslepen maar ook het lemmert van het mes word weer wat dunner gemaakt, zodat je met een aanzet staal moeiteloos de boel weer scherp krijgt
Rocket Appartamento Compak E8
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder