Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

31
Ypuh schreef: wo 04 sep 2024, 18:51 @Erik82, dat is wel wat kort door de bocht. Mijn maler heeft <1g aan retentie, en als iemand die zijn eigen bonen brand, heb ik vaker het probleem dat bonen 'te vers' zijn dan dat bonen 'te oud' zijn. Een dag in de hopper die ik elke dag bijvul met 100g doet niets qua smaakverlies, mogelijk zelfs een positieve invloed dat bonen de tijd krijgen om te rusten en stabiliseren. Deze situatie is weer redelijk uniek voor mijn gebruik/opstelling, dus kun je ook geen conclusies op baseren. Single dosing leent zich wel voor thuisgebruik, maar ik ken voldoende mensen die er na X maanden zat van zijn en de minimale voordelen niet opwegen tegen de omslachtige manier van werken (zeker bij meerdere gebruikers in het gezin). Over grind on demand vs. single dosing is inmiddels voldoende geschreven en meesten hebben inmiddels wel een kamp gekozen die ze met hand en tand verdedigen.
Kort door de bocht nee. Dan ben ik wel benieuwd wat voor maler je hebt want een goede GOD maler met 1gr retentie bestaat niet, tenzij je compleet verkeerd hebt gemeten. Er zit altijd maalsel in de maalkamer en uitloop en kleine boonscherven die ook het verouderingproces gigantisch versnellen. De betere GOD malers halen hooguit 5gr en minder dan dat gaan ze zeker niet halen als je het echt goed meet. Dat is allemaal inherent aan het ontwerp en de tegendruk die de koffie in een dergelijke maler moet hebben om goed te werken. En ja gemalen koffie is na 5-10min oud en dus heb je elke keer veel oud maalsel. Elke keer 4gr weg malen is een optie en dat deed ik altijd met mijn Eureka Olympus maar aangezien dat omgerekend €300 per jaar aan weggegooid maalsel opleverde voor me vond ik het zonde. En je het verschil was voor mij echt goed te proeven tussen wel/niet die 4gr eerst weggooien.

Daarnaast heb ik echt helemaal niks gezegd over bonen die te oud zijn dus weet ik niet waar je dat ineens vandaan haalt. Ik heb het over vergaan maalsel en dat heeft niks met bonen te vers of oud te maken. Je haalt 2 compleet verschillende dingen door elkaar en trekt verkeerde conclusies. Er is ook een verschil tussen gewoon laten rusten en ze onder mindere omstandigheden laten verouderen en dat laatste is niet echt bevorderlijk. Ik heb zelf ook jaren gebrand en dat maakt geen verschil want als je te laat bent met je bonen bij een goede brander te bestellen zit je ook met te verse bonen. Dat is een kwestie van beter plannen.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

32
Ik heb een Etzmax Light W. Daar ga je geen 5 gram uit halen, en ook geen 2. In het design is er simpelweg geen ruimte voor. De afstand tussen de toevoer en uitloop is enkel en alleen de maalkegel. Daar blijft dan wel iets tussen zitten, maar 1 gram vind ik verwaarloosbaar. Voel je vrij om een keer langs te komen om het op te meten, dan maken we er een leuke test sessie van.

Voor de Mignon XL geldt hetzelfde in beperktere mate. Daar blijft statisch wel het e.e.a. hangen in de uitloop en tussen de maalschijven. Daar heb ook de maalkamer wel eens open gehaald en alle resten opgemeten. Toen kwam ik op ca. 2 gram, waarvan het meeste aangekoekt zit dus geen invloed heeft.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

33
Ja met kleine conische schijven zoals in de Etzman kan het inderdaad wel maar dat is stiekem een singledose ontwerp met een mini hopper erop. Daarbij geloof ik inderdaad wel dat die zo weinig retentie heeft. Maar de echte serieuze GOD malers malers hebben vele malen meer retentie. Daarnaast was TS naar oldschool GOD malers aan het kijken en zo'n Quamar of bijvoorbeeld een Mazzer Mini E hebben belachelijk veel retentie en zijn eigenlijk compleet ongeschikt voor thuis.

Voor de Mignon geeft Eureka inderdaad 0.2gr op wat natuurlijk onzin is want dat kan best zodra je hem hebt leeggemalen maar dat is geen real world gebruik. Als ik naar het ontwerp kijk dan hebben ze inderdaad heel weinig ruimte tussen de schijven en de rand van de maalkamer want daar zit over het algemeen de meeste retentie (dynamische retentie) plus het stuk richting de uitloop waar het anti-statische scherm de boel tegen zal houden. Statische retentie tel ik nooit mee zoals in de schroeven want dat gaat nergens heen. Meerdere reviews geven daar ongeveer 2gr op maar dat is na schoonmaken en dan een enkele dosis malen wat ook een slechte test is en een zwaar vertekend beeld geeft.

Bij de Mignon schat ik dat het inderdaad wellicht geen 5gr is maar wel zeker meer dan 2gr als je ook de kleine scherven in de hopper mee gaat rekenen. De halve of kwart bonen tel je dan niet meer want daar is het contactoppervlak te groot om heel snel te verouderen maar de kleine scherven gaan harder achteruit dan je zou denken. Retentie meet je namelijk echt goed door met een nog gevulde hopper deze te verwijderen en de hele en halve bonen eruit te scheppen en dan alles op te meten. Als je dat na leegmalen van de hopper doet mis je al een paar gram die je met normaal gebruik wel hebt en kloppen de cijfers niet. Dat is met platte schijven een nadeel in het design waar je niet omheen kan.

Mijn oude Eureka Olympus zou ook maar 3gr retentie moeten hebben maar na echt goed meten zonder shortcuts te nemen kom je dan ineens toch al snel op 6-8gr uit. Een MK K30 zit zelfs rond de 10gr en een Eureka Atom 75 gaat ook al dik over de 5gr heen. Grotere schijven betekent meer ruimte tussen de schijven en de maalkamer dus meer retentie. Zelfs een EG-1 of Lagom 01 komt nog wel op 0.5-1gr retentie uit als je het echt goed gaat meten en dan heb je het zelfs over blind burrs. Zero retention bestaat alleen op papier maar verder niet ook al roepen fabrikanten het heel erg hard.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

34
Eens. Je blijft met een hopper design de half geknakte bonen houden die in de toevoer liggen, maar inderdaad de halve en 1/4e bonen reken ik ook niet mee. Het zijn met name de maalschijven en uitloop die de retentie bepalen die van invloed is. 4-5 gram van de 18 zou ik teveel vinden, en geloof ik ook wel dat het proefbaar wordt. Een Mignon XL zit een beetje op het randje met laten we zeggen 2-3 gram van de 18 (zo'n 10%). Dat is voor mij acceptabel. Ik vermoed dat de nieuwe Eureka GBW thuismalers ook in die regionen zitten.

Hoe dan ook kun je niet stellen dat er geen GOD/GBW malers zijn die geen minimale retentie realiseren. Toegegeven, het zijn er niet veel, maar merken lijken zich er steeds beter bewust van dat consumenten hier op letten en hun keuzes op baseren.

Ik ben nog steeds erg content met mijn Etzmax die functie boven vorm kiest (en vind hem inmiddels er ook gewoon tof uitzien). Het zal door de conische schijven qua smaak niet het optimum zijn, maar de GBW-, technische-, consistentie- en retentie onderdelen hebben ze volledig onder controle.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

35
Mooi ding!

Inmiddels een weekje verder en direct alle variabelen knap gepakt. Nieuwe maalschijven(deze waren zeer inconsistent), leveling tamper met drukveer, IMS basket.

Vandaag met de tamper eindelijk grotendeels consistente resultaten(binnen enkele seconden van elkaar). Merk dat de Quamar erg veel retentie heeft, en ben toch nog aan het kijken welke boon past bij ons. (maak zodadelijk nog een ander topic in het daarvoor bedoelde deel aan).

Voorderest wel echt super blij met de Izzo, Duidelijk apparaat, mooi, maar vooral erg consequent met alle functies. Loopt als een zonnetje.

Ypuh schreef: do 12 sep 2024, 10:35 Eens. Je blijft met een hopper design de half geknakte bonen houden die in de toevoer liggen, maar inderdaad de halve en 1/4e bonen reken ik ook niet mee. Het zijn met name de maalschijven en uitloop die de retentie bepalen die van invloed is. 4-5 gram van de 18 zou ik teveel vinden, en geloof ik ook wel dat het proefbaar wordt. Een Mignon XL zit een beetje op het randje met laten we zeggen 2-3 gram van de 18 (zo'n 10%). Dat is voor mij acceptabel. Ik vermoed dat de nieuwe Eureka GBW thuismalers ook in die regionen zitten.

Hoe dan ook kun je niet stellen dat er geen GOD/GBW malers zijn die geen minimale retentie realiseren. Toegegeven, het zijn er niet veel, maar merken lijken zich er steeds beter bewust van dat consumenten hier op letten en hun keuzes op baseren.

Ik ben nog steeds erg content met mijn Etzmax die functie boven vorm kiest (en vind hem inmiddels er ook gewoon tof uitzien). Het zal door de conische schijven qua smaak niet het optimum zijn, maar de GBW-, technische-, consistentie- en retentie onderdelen hebben ze volledig onder controle.

IMG_20220308_160913.jpg

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

36
Ypuh schreef: do 12 sep 2024, 10:35 Eens. Je blijft met een hopper design de half geknakte bonen houden die in de toevoer liggen, maar inderdaad de halve en 1/4e bonen reken ik ook niet mee. Het zijn met name de maalschijven en uitloop die de retentie bepalen die van invloed is. 4-5 gram van de 18 zou ik teveel vinden, en geloof ik ook wel dat het proefbaar wordt. Een Mignon XL zit een beetje op het randje met laten we zeggen 2-3 gram van de 18 (zo'n 10%). Dat is voor mij acceptabel. Ik vermoed dat de nieuwe Eureka GBW thuismalers ook in die regionen zitten.

Hoe dan ook kun je niet stellen dat er geen GOD/GBW malers zijn die geen minimale retentie realiseren. Toegegeven, het zijn er niet veel, maar merken lijken zich er steeds beter bewust van dat consumenten hier op letten en hun keuzes op baseren.

Ik ben nog steeds erg content met mijn Etzmax die functie boven vorm kiest (en vind hem inmiddels er ook gewoon tof uitzien). Het zal door de conische schijven qua smaak niet het optimum zijn, maar de GBW-, technische-, consistentie- en retentie onderdelen hebben ze volledig onder controle.

IMG_20220308_160913.jpg
Ja die Etzmax is een leuk ding en presteert ook boven verwachting gezien de kleine schijfjes. En ik vind hem ook niet lelijk hoor, ziet er eerder leuk uit. Daar heeft iemand inderdaad goed opgelet en is niet voort gaan borduren op het ouderwetse GOD design. Eureka is daar ook een voorbeeld van maar met platte schijven blijf je beperkingen houden maar van de echt grote merken is dat de enige die echt moeite doet. Maar hier houdt het dan ook wel zo'n beetje op en zelfs mijn oude Eureka Olympus die vergelijkbaar is met de Atom75 had gewoon 8gr retentie. Dus met 64mm kan het nog best wel eens 3-5gr zijn maar groter betekent meteen ook meer retentie en dan zit je zo op 8gr.

Bij de bekende merken als Mazzer, MK, Quamar, ECM, Profitec, Macap etc mag je minimaal 8gr verwachten afhankelijk van hoe groot de schijven zijn want grotere schijven is meer retentie. Dan ben je elke keer dat je koffie maakt met de helft oud maalsel aan het werken en dat is gewoon zonde van je dure boontjes. Elke keer 5gr wegmalen bij de Olympus leverde mij een kostenpost op van €400 per jaar op aan verspilde koffie dus was een overstap naar een EG1 die ik nu 7 jaar bezit een simpele stap en die €3000 die de EG1 meer kost dan de Olympus heb ik er nu al uit aan koffie die ik niet verspild heb.

Ter verduidelijking: 5gr met 4 bakkies per dag is 20gr. Dan pak ik 350 dagen in het jaar en zit je op 350 * 20 = 7KG. Nou koop ik meestal boontjes van rond de €15 per 250gr dus €60 per kilo. Dan is 7 * 60 = €420. Over de 7 jaar is dat 7 * 420 = €2940,- en de Olympus was €1000,- en dan zit je boven de €3500 die een EG-1 kost en gaat het alleen maar positiever worden. Duurt even maar als je echt voor de hele goede koffie gaat en het verschil goed kunt proeven dan is het het zeker waard en is een "absurd dure maler" helemaal nog niet eens zo'n gek idee maar heb je wel een veel beter maler voor uiteindelijk minder geld ;) .
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

39
Ja lekker veel geld uitgeven en dan een berekening erop loslaten zodat het lijkt alsof je geld hebt bespaard zodat je het kunt verantwoorden voor jezelf terwijl dat eigenlijk helemaal niet hoeft.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

40
Die koffie had ik anders ook wel gekocht en het wegmalen ook aangezien ik het goed kon proeven. Deze berekening had ik 7 jaar geleden al gedaan en was de grootste motivatie om voor de EG-1 te gaan. Nu 7 jaar later zit ik daadwerkelijk op het punt dat ik hem dus heb terugverdiend aan koffie die ik niet heb verspild. Voor mij is het dus echt geld bespaard en in die tijd van betere koffie kunnen genieten. En de wereld een stukje beter gemaakt door een schaarse grondstof niet zomaar voor lief te nemen en er veel van te verspillen.

Dit is echt geen berekening om het goed te praten maar een daadwerkelijk goede keuze die dus geweldig uit heeft gepakt.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60