Koffie testen voor Michael, Denemarken.
• What you enjoyed about the coffee.
• What you feel could be improved or adjusted.
• How you brewed it and what worked best (with or without milk, etc.).
27 januari 2025.
Koffie gezet met maler Mazzer Major en Rancilio Silvia met pid.
De bonen: als je goed kijkt zie je twee soorten waarvan de één iets donkerder is dan de ander. Mooie medium blend zou ik zeggen. En het ruikt heel rijk: geurig, cacao en noten en een specerij die ik niet thuis kan brengen.
Silvia aan om 7:30 uur.
10:00 uur eerste koffie gezet.
12 gram gemalen bonen in 35 seconden levert 27,5 gram espresso. Ik mikte op 24 gram uit, in 30 seconden.
Notitie: Geen crema, zwaar, donker, cacao, noten.
Niet in balans, veel te zwaar van smaak.
10:45 uur.
12,6 gram gemalen bonen in 39 seconden levert 25,4 gram espresso.
Notitie: Veel crema, milder van smaak, in evenwicht zou ik zeggen, cacao en noten. Heerlijke espresso.
12:00 uur.
12,8 gram gemalen bonen in 30 seconden levert 25,8 espresso. Te grof gemalen, de koffie liep te snel door, ik heb de pomp 2 x moeten stopzetten om tot de 30 seconden te komen, anders was het al onder de 20 seconden klaar.
Notitie: Donkere smaak, aards, grof weinig crema.
Machine uitgezet.
Zelfde dag in de avond. Silvia aangezet om 17:45 uur en koffie gezet om 19:15 uur.
12,6 gram gemalen bonen in 42 seconden levert 27,6 espresso.
Notitie: Prima koffie, fijne geur en smaak, in balans. Volle smaak, misschien iets van een bittertje, maar niet hinderlijk voor mij.
28 januari 2025.
Geen aantekeningen gemaakt, maar in de ochtend twee espresso's en in de avond één gezet met deze bonen. Ongeveer 12.5 gram in, in 30 seconden naar 25gram espresso. Wat achter blijft is dat het een heerlijke koffie is, de boon straft je niet af als je het iets te lang laat doorlopen of te fijn of te grof gemalen hebt. Het is vergevingsgezind. Het blijft prettig om het te drinken. En als je dan in de sweetspot zit, is het een uitstekende heerlijke espresso.
29 en 30 januari 2025.
Vandaag staat de moka pot op tafel. 12 gram gemalen bonen in en 125 gram gekookt water in de pot. Dat leverde een pretig drinkbare koffie van 105 gram, maar wel erg slap.
Daarna heb 12,5 gram gemalen bonen geprobeerd met 42 gram gekookt water. Dat leverde 17,5 gram koffie op die heel aangenaam was om te drinken. Maar ik wil op 25 gram uitkomen, dus morgen nog maar een keer proberen, maar dan rekening houden dat er ongeveer 25 gram water tijdens het zetten achterblijft in de koffieprut en in de stoom.
31 januari 2025.
Vandaag verder met de moka pot. En zoals gisteren aangegeven, 12,5 gram gemalen bonen en 55 gram gekookt water. Dat leverde bijna 30 gram koffie. En die was heerlijk! Bijna een espresso, alleen dan zonder crema laag. Een romige volle body, een donkere aangename smaak; proef ik noten en cacao? Ja, ik denk van wel, maar minder intens dan bij een espresso.
Dat nodigt uit om straks met 25 gram gemalen bonen en 110 gram gekookt water te gaan werken. Eens kijken of dat 60 gram koffie gaat opleveren en hoe de smaak is.
Dat werd dus 5 gram minder omdat die er echt niet meer bij konden.
20 gram gemalen bonen erin, met 88,9 gram kokend water, werd 62,7 gram koffie.
Ziet er goed uit! Heerlijke donkere koffie. Iets meer een bittertje dan de vorige, maar nog steeds goed. Ik ga morgen nog een keer met de moka pot aan de gang en dan laat de maalgraad zoals hij is en probeer ik iets van 16 á 17 gram koffie.
Zaterdag 1 februari 2025.
Vandaag: 17 gram gemalen bonen, 75 gram kokend water maakt 54 gram koffie.
Zo, een stevige bak koffie, vol en romig, cacao (heerlijk!), en dus geen chocolade, dan zou het zoeter zijn. Ik ben dus fan van echte cacao.
De afgelopen jaren heb ik heel vaak de moka pot gebruikt, verschillende bonen en verschillende maalgraden, maar dit is de lekkerste tot nu toe en dat ligt zeker voor een groot deel aan de bonen. Ik begin nieuwsgierig te worden naar de prijs.
Leuk om mee te doen, de grootste reden om mee te doen was dat het een melange is waar Robusta in zit. En ik vind het een heel geslaagde melange en branding. Veel mensen die de eerste stappen zetten in hun koffieavontuur zullen hiermee blij zijn.
Overall: romig, cacao, aards en vergevingsgezind.
Het mooiste van deze melange vind ik z’n cacaosmaak, zonder ooit echt te bitter te worden
Bedankt voor het mogen meedoen en ik hoop dat je wat aan mijn verhaal hebt.