Hoe fijner je maalt, hoe moeilijker je het eigenlijk maakt voor je machine om een 'gelijkmatige' extractie te behalen. De kans op channeling wordt alsmaar groter, omdat het maalsel zo extreem fijn is zoekt het water naar zwakte punten in bijvoorbeeld je puck prep. Zo kan je een deel onder extractie en een deel over extractie krijgen, hoeft niet perse maar de kans wordt groter bij zulke bakjes als je een conventionele zetmethode hanteert.
Om dit te compenseren wordt er vaak gebruik gemaakt van een 'gusher shot', malen ze veel grover en krijg je een shotje van 15 tot 20 seconden als je de standaardratio van 1 op 2 of 2,5 hanteert. Dat is vaak niet lekker (soms wel). Dus om dat vervolgens weer te compenseren, verhogen ze de ratio naar 1 op 4 of zelfs 1 op 5. Ziet er dan allemaal heel onconventioneel en misschien onsmakelijk uit.
Het is allemaal best vreemd als je er zo over nadenkt
Maar... het kan bijzonder goed werken met light roast. Het is natuurlijk een beetje onzin om dit allemaal te doen met normaal gebrande boontjes.