112
door kilo
Eerste ervaringen met Bianca.
Ik ben begonnen met de instellingen aan te passen zoals her en der wordt aanbevolen. Pompdruk op 10 bar, pid instelling van de koffieboiler iets aangepast, paddle zo ingesteld dat ie helemaal dicht staat naar links. De offset aangepast ( -11 net als bij PTI), stoomdruk verhoogd tot 130 graden. Aangesloten op vast water aan en afvoer, wat een simpele zaak bleek te zijn als je die aansluitingen al hebt, twee VST filterbakjes en het feest kon beginnen.
Direct wat esoterische profielen uitgeprobeerd, lange pre infusie enzo. Tja, de afgelopen jaren nog nooit zulke smerige espresso gemaakt. Lesson learned: als je veel kan instellen en ook instelt, wordt het niet vanzelf beter.
Herstart: de Bianca als standaard E61 gebruiken, zonder extra pre infusie, van de paddle afblijven. Nadat de juiste maalgraad gevonden was prima espresso. Van uit dat punt ben ik de afgelopen tijd verder gaan experimenteren. Beetje pre infusie, declining profiel, maalgraad aanpassen, shotgewicht variëren. De mogelijkheden lijken eindeloos. Soms wordt het beter, soms niet. Ik evenaar nu het niveau van mijn oude Vivaldi en er is ruimte voor verbetering.
Ik wilde de Bianca o.a. omdat de Vivaldi wat saai werd. Altijd een goed shot. Wilde wat experimenteren, “aanklooien”. Nou, daar wordt door Bianca in voorzien.
Wat ik aanvankelijk lastig vind, is de grote hoeveelheid “interacterende” variabelen die je bij een shot in de gaten moet houden en reguleren; tijd, gewicht, druk, flow uit de portafilter. Om het voor mijzelf iets makkelijker te maken gebruik in nu de elektronische preinfusie, dan is die ieder geval standaard steeds hetzelfde, en daarna met de paddle een profiel van langzame op en afbouw van de druk/flow. Dat geeft meestal een mooie zachte espresso. Lange preinfusies leveren bij mijn medium tot donker gebrande bonen geen goed resultaat. Je moet dan ook zeer fijn malen..
Door gebruik van de paddle kan je ook een minder goede maalgraad compenseren. Je knijpt de flow wat of laat de druk oplopen. Dat werkt echter maar tot op zekere hoogte. De doorlooptijden kloppen dan wel en het ziet er aardig uit, maar smaakt gewoon toch slecht. De maling moet eigenlijk altijd kloppen en die moet aangepast worden naarmate de preinfusie verandert.
Ik denk dat je met gebruik van lichter gebrande bonen wat meer uit de profileringsmogelijkheden van Bianca kan halen.
Het mooie aan de Bianca is dat je de machine op zoveel manieren kan gebruiken. Geschikt voor een beginner als standaard E61 en de machine groeit in gebruik met je mee als het ware.
De Bianca zit goed in elkaar, stil, hoewel er bij mij af en toe iets mee resoneert, moet ik eens naar kijken. Stoomt erg mooi. Twee stoomtipjes een met 2 kleine en een met 2 grote gaatjes al naar gelang je eigen voorkeur.
Voorlopig ben ik nog niet uitgespeeld en zit ik met een verhoogde cafeïne gehalte.
Dus Bobbee, mooie aanbieding bij PTI...
Vesuvius Evo Leva || Cafelat Robot ||Aillio Bullet R1 || KINU M47|| Niche Zero