Re: Lelit Bianca
162Rectificatie! De portafilter is niet van RVS!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Lelit Bianca
163Dan zou de bewerking wel wat meer voeten in de aarde hebben.bobbee schreef:Rectificatie! De portafilter is niet van RVS!
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Lelit Bianca
164Ik ben best wel tevreden [IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201812 ... 39b873.jpg[/IMG]
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Lelit Bianca
165kan ik me goed voorstellen!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Lelit Bianca
166Laatste week ben ik natuurlijk lekker aan het experimenteren geweest met de mogelijkheden van de Bianca nu ik die hier heb staan.
Ik heb zowel de vintage espresso blend (wat donkerder gebrand, dank Arnoud) gebruikt en mijn eigen licht gebrande home roasts. Dat is de Costa Rica Alajuela hacienda Candelaria high density caturra tevens als groene boon geleverd door PTI aka Arnoud trouwens. Fijn zo'n hof leverancier! Lelit Bianca, gebrande bonen, groene bonen....
Het is geweldig hoe je de smaak kunt sturen met deze Bianca, andere Bianca's willen nog weleens niet doen wat je zegt. Zowel met regular roast als light roast kun je leuk variëren en experimenteren. De zetboiler met zijn PID doet daar natuurlijk ook voor een flink deel aan mee ivm de strega met zijn HX. Ik heb allerlei profielen geprobeerd, geproefd en weer geprobeerd en telkens wat aangepast om de smaak proberen te sturen naar wat ik zou willen proeven. Dat gaat soms gruwelijk mis maar ook vaak weer heel goed en nu ben ik daar waar ik kan zeggen dat ik toch wel steeds vaker een lekkere zachte espresso proef. Het profiel wat ik het beste resultaat vind geven is: pre Infusie met 5 sec pomp aan, oplaten lopen naar 2 bar(dat gaat vanzelf), 10 sec pauze, dan start extractie en die op laten lopen naar 6 bar en zo vloeiend mogelijk afbouwen naar 2,5 bar. Lekker dik en cremig mondgevoel met een interessante fruitige zachte smaak.
De niche naast een espresso machine is ook echt ontzettend fijn om mee te werken, maalgraad aanpassen, ander boontje, het is allemaal eenvoudig mogelijk.
Wat ik verder heb geleerd van de metertjes op de bianca is dat de pomp een bepaalde constante druk levert, die druk op de puck als gevolg van de verzadiging van de koffiepuck de druk ook vanzelf afneemt. Ik was altijd in de veronderstelling dat de pompdruk de druk op de puck was maar ik zie nu dat tijdens extractie met de paddle volledig open de druk ook afneemt naarmate de extractie vordert terwijl de pomp constant aanstaat.
Dit was even een tussentijds berichtje. Ik ga weer verder pielen en bovenstaande kan mogelijk weer volledig worden herzien door mij!
Hier zomaar wat foto's :[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201812 ... a72574.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201812 ... 4434df.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201812 ... 7d024f.jpg[/IMG]
Ik heb zowel de vintage espresso blend (wat donkerder gebrand, dank Arnoud) gebruikt en mijn eigen licht gebrande home roasts. Dat is de Costa Rica Alajuela hacienda Candelaria high density caturra tevens als groene boon geleverd door PTI aka Arnoud trouwens. Fijn zo'n hof leverancier! Lelit Bianca, gebrande bonen, groene bonen....
Het is geweldig hoe je de smaak kunt sturen met deze Bianca, andere Bianca's willen nog weleens niet doen wat je zegt. Zowel met regular roast als light roast kun je leuk variëren en experimenteren. De zetboiler met zijn PID doet daar natuurlijk ook voor een flink deel aan mee ivm de strega met zijn HX. Ik heb allerlei profielen geprobeerd, geproefd en weer geprobeerd en telkens wat aangepast om de smaak proberen te sturen naar wat ik zou willen proeven. Dat gaat soms gruwelijk mis maar ook vaak weer heel goed en nu ben ik daar waar ik kan zeggen dat ik toch wel steeds vaker een lekkere zachte espresso proef. Het profiel wat ik het beste resultaat vind geven is: pre Infusie met 5 sec pomp aan, oplaten lopen naar 2 bar(dat gaat vanzelf), 10 sec pauze, dan start extractie en die op laten lopen naar 6 bar en zo vloeiend mogelijk afbouwen naar 2,5 bar. Lekker dik en cremig mondgevoel met een interessante fruitige zachte smaak.
De niche naast een espresso machine is ook echt ontzettend fijn om mee te werken, maalgraad aanpassen, ander boontje, het is allemaal eenvoudig mogelijk.
Wat ik verder heb geleerd van de metertjes op de bianca is dat de pomp een bepaalde constante druk levert, die druk op de puck als gevolg van de verzadiging van de koffiepuck de druk ook vanzelf afneemt. Ik was altijd in de veronderstelling dat de pompdruk de druk op de puck was maar ik zie nu dat tijdens extractie met de paddle volledig open de druk ook afneemt naarmate de extractie vordert terwijl de pomp constant aanstaat.
Dit was even een tussentijds berichtje. Ik ga weer verder pielen en bovenstaande kan mogelijk weer volledig worden herzien door mij!
Hier zomaar wat foto's :[IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201812 ... a72574.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201812 ... 4434df.jpg[/IMG][IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201812 ... 7d024f.jpg[/IMG]
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Lelit Bianca
167Verrukkelijk koffiehoekje heb je daar weer!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Lelit Bianca
168Ik voel mij ook bevoorrecht. Heerlijke hobby hebben wij hier toch allemaal op het forum.fransg schreef:Verrukkelijk koffiehoekje heb je daar weer!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Lelit Bianca
169pre Infusie met 5 sec pomp aan, oplaten lopen naar 2 bar(dat gaat vanzelf), 10 sec pauze, dan start extractie en die op laten lopen naar 6 bar en zo vloeiend mogelijk afbouwen naar 2,5 bar. Lekker dik en cremig mondgevoel met een interessante fruitige zachte smaak. Afbeelding
De niche naast een espresso machine is ook echt ontzettend fijn om mee te werken, maalgraad aanpassen, ander boontje, het is allemaal eenvoudig mogelijk.
Leuk om te lezen. Doe je de pre infusie nu met de elektronische pre infusie of handmatig?
Mijn huidige favoriet voor medium roast is ( handmatig) een pre infusie van 1/2 tot 1 bar gedurende 15 a 20 seconden, dan langzaam naar 7 tot 8 bar en dan weer terug laten lopen. ( dat gebeurt eigenlijk al grotendeels vanzelf door de gelijkblijvende flow en afnemende weerstand van de Puck.) daarbij een extractie ratio van 1 op 3. Zachte espresso met subtiele smaken
Vesuvius Evo Leva || Cafelat Robot ||Aillio Bullet R1 || KINU M47|| Niche Zero
Re: Lelit Bianca
170? vertel!bobbee schreef: za 15 dec 2018, 19:22 Het is geweldig hoe je de smaak kunt sturen met deze Bianca, andere Bianca's willen nog weleens niet doen wat je zegt.
Hele fijne molen inderdaad. Ik heb er nu een soort siliconen rondje ingelegd zodat de boontjes heel wat minder springen. Hij lijkt daardoor ook wat sneller, nog stiller en er komen nu helemaal geen kleine deeltjes meer via het deksel op de maalgraad-aandudiding.bobbee schreef: za 15 dec 2018, 19:22 De niche naast een espresso machine is ook echt ontzettend fijn om mee te werken, maalgraad aanpassen, ander boontje, het is allemaal eenvoudig mogelijk.