Hoe controleren jullie de temperatuur van het water? Ik heb eigenlijk altijd water gekookt en dit 3-4 minuten laten afkoelen voordat ik het opschenk. Nu wil ik dit iets serieuzer en gecontroleerder aanpakken en ik ben mijn opties aan het onderzoeken.
Er bestaan waterkokers die water op een exact temperatuur kunnen brengen en houden. Super handig maar misschien wat overbodig. Zou een simpele infrarood thermometer kunnen werken?
Hoe lossen jullie dit probleem op?
Re: Watertemperatuur
2Ik heb altijd een simpele digitale keukenthermometer gebruikt voor bij mijn Aeropress. Ik hoorde op een gegeven moment aan mijn waterkoker wanneer hij ongeveer de gewenste temp. had en begon dan te meten. Voor v60 zijn er verschillende meningen zoals "opgieten als het water gekalmeerd is" of op "precies deze en deze temperatuur". Ik houd meer van precisie maar heb toch een var. temp. ketel aangeschaft. Die geeft "ballpark" een goede temperatuur en uiteindelijk ligt het meerendeel van het resultaat aan de gehanteerde techniek; waarvoor ik een Gabi heb.CoffeeMuggle schreef:Hoe controleren jullie de temperatuur van het water? Ik heb eigenlijk altijd water gekookt en dit 3-4 minuten laten afkoelen voordat ik het opschenk. Nu wil ik dit iets serieuzer en gecontroleerder aanpakken en ik ben mijn opties aan het onderzoeken.
Er bestaan waterkokers die water op een exact temperatuur kunnen brengen en houden. Super handig maar misschien wat overbodig. Zou een simpele infrarood thermometer kunnen werken?
Hoe lossen jullie dit probleem op?
Ligt er dus maar net aan wat je wensen zijn!
Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk
All things filter - Fortefied Mahlkönig Vario Steel Burrs & Comandante C40 - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen bakkie.
Re: Watertemperatuur
3Ik heb de dop van de deksel van mijn ketel verwijderd en daar een melkthermometer ingedaan. Werkt perfect. Bij de Buono met de grote dop zou je er dan een gat in moeten boren om daar de thermometer door te kunnen voeren.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Watertemperatuur
4‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Watertemperatuur
5Ik heb deze
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Watertemperatuur
6Ik heb de variabele van Princess die goed bevalt. Per 5°C instelbaar en een warmhoudfunctie voor alles onder de 100°C. Vijf-en-vijftig euries dacht ik. Niet gek..
Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk
Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk
All things filter - Fortefied Mahlkönig Vario Steel Burrs & Comandante C40 - Doet u mij maar een met de hand gebrouwen bakkie.
Re: Watertemperatuur
7Ik heb de Philips waterkoker en die is ook instelbaar maar daar heb je niks aan als je de temperatuur in je ketel wil meten. Als je het water over gaat gieten koelt de boel aanzienlijk af dus zul je alsnog een temperatuurmeter in je ketel moeten bouwen.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Watertemperatuur
9Ik zet mijn ketel op het vuur met een laagje water, zet de waterkoker op 95C met 1L water en als die klaar is en ik giet het in de ketel is de boel meestal iets meer dan 90C. Dan nog ongeveer 30s op het vuur en zit ik op 93-97C afhankelijk van wat ik wil qua boon. Als je kokend water in een koude ketel doet is het te koud om koffie mee te zetten.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60
Re: Watertemperatuur
10Elektrische Brewista ketel is zo fijn, temp instellen en aanzetten. Ondertussen bonen wegen, malen, filter spoelen etc...
Het is nog even wachten op de fellow stagg ekg 230v en de timenore eclectische ketel. Dat worden de echte toppers denk ik.
Het is nog even wachten op de fellow stagg ekg 230v en de timenore eclectische ketel. Dat worden de echte toppers denk ik.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’