Dat is onzin hoor.mutsje schreef:De bakker waar ik mijn Spelt vandaan heb melde droog dat er altijd tarwe door zit omdat het anders een baksteen brood wordt. Hier zitten dus ook dusdanig weinig gluten in dat het niet rijsen wil. Dacht dat het altijd 100% spelt was maar schijnbaar niet 2e rijs staat hier alweer klaar. Maar brood komt er telkens het zelfde uit en niet zulke mooie creaties als bij jullie.
Ja als je een zgn spelt brood koopt in de winkel zit er bijna altijd tarwe doorheen ja maar als je zelf bakt kun je een prima brood bakken van 100% speltgraan! Gluten hebben ook niks te maken met rijssen van een deeg, wel hoe standvastig het deeg is.
Het wordt een baksteen brood als je geen aandacht hebt voor je deeg en spelt is erg afhankelijk van de timing wanneer je deze de hete oven in doet. Kan zelfs neerkomen op zo'n 10 min. Alles daarbuiten zorgt voor minder rijs en dus een compacter brood. Dus oefenen en je deeg leren kennen, kennis vergaren.
En als je een 100% volkoren brood bakt van tarwe bakt zul je ook geen luchtig brood krijgen zoals die van bloem. Je kunt een speltdeeg ook maken van speltbloem gecombineerd met speltmeel, zo wordt ook dat 100% speltbrood luchtiger.