Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!

81
Inmiddels hier ook begonnen en ik ben gestart met de Porto Fino. Ik moet erbij vermelden dat dit mijn eerste espresso op mijn Londinium compressa is en hierdoor nog geen referentie heb met andere bonen.

Boon:Porto fino
Roast: 26-09-24
Geopend: 19-10-24
Geur uit zak: Erg subtiel. Ruik meer het karton.
Geur maalsel: Erg subtiel.
Molen: Eureka mignon SD
Machine: Londinium Compressa
Recept: 20gr in, 50gr uit, in 25 sec. Temp is op de compressa niet regelbaar.
Afbeelding
Persoonlijke context:
Persoonlijk ben ik niet een espresso drinker. Meestal vind ik het te sterk. Ook gaat mijn voorkeur niet uit naar espresso met acciditeit. Mijn espresso drink ik in melkdranken van licht tot donkere branding. Voor dit proefpanel heb ik beiden gedronken.

Mijn ervaring:
Dit is de eerste boon die ik kan waarderen m.b.t. het zuurtje. Het rode fruit proef ik erg duidelijk terug. De afdronk is inderdaad kruidig en het bitter in de afdronk is pure chocolade. Een shot ervaarde ik zelfs als sappig. Zacht zou ik de koffie niet noemen, maar dat kan ook komen doordat ik espresso veelal te sterk vind. De espresso ansich ervaar ik als lekker en toegankelijk.
Afbeelding
In de melkdranken verhoud hij zich met het recept minder goed. De smaak is dan te licht en het wordt te waterig naar mijn smaak. Hiervoor zou ik het recept wat aanpassen. In de warme maanden kan ik een fruitige boon als deze waarden in mijn melkdranken. Ik ga nog proberen een melkdrank naar tevredenheid te zetten. Al weet ik niet of dat met de hoeveelheid bonen nog lukt.
Afbeelding



Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!

82
De El Salvador: viewtopic.php?p=176366#p176366

De Costa Rica: viewtopic.php?p=176547#p176547

Donderdag 24 oktober, 11:00 uur
Tijd voor een derde bakkie en ik kies om te starten met de Porto Fino.
Machine: Rancilio Silvia met PID.
Molen: Mazzer Major

Temperatuur kamer 17°C.
Luchtvochtigheid 76%.
Ik meld dit nu, omdat mij was opgevallen dat de luchtvochtigheid deze week en vorige week erg hoog is. Normaal schommelt het zo rond de 60%.

De Koffie: de geur vind ik vrij neutraal.

Het koffie zetten.
De maalgraad laten staan op die van de El Salvador. 18 gram gemalen koffie en 50 gram uit proberen in 35 seconden. Dat was dus iets te grof, want ik moest de pomp twee keer uitzetten om niet te snel klaar te zijn.
De tweede poging gaat beter: 20 gram in, 46 gram uit in 53 seconden. Nog niet helemaal goed, maar het is te doen.
Geen cremalaag, het ziet eruit als filterkoffie en de smaak doet mij denken aan die van koffie uit een cafetière. Maar dan net iets te zuur naar mijn idee.

Voor het volgende bakkie ga ik over naar een doorlooptijd van 35 seconden omdat ik dan verwacht dat de koffie meer in mijn smaakprofiel komt.

Derde poging op vrijdag 25 oktober 19:00 uur. 19 gram in, 50 gram uit in 36 seconden. Mijn verwachting klopt: 19 gram in, 50 gram uit in 36 seconden en de koffie heeft een prettig zuurtje, ik kan weliswaar niet benoemen of het sinaasappel is of iets anders, maar het voelt prettig. De koffie heeft iets meer body, wat mij aanspreekt. En het doet mij nog meer denken aan een goede cafetière. Maar nog geen echte cremalaag.

We gaan de goede kant op!

Zaterdag 26 oktober 12:00 uur.
Temperatuur kamer 17°C.
Luchtvochtigheid 76%.

We gaan het weer iets anders doen: 20 gram gemalen koffie in, 43gram uit in 30 seconden. Een mooi cremalaagje en ik ruik ook een licht zuurtje, een frisse geur zullen we zeggen. Smaak komt min of meer overeen met die van gisteren. Ik kan me voorstellen dat dit als een prettig bakkie koffie wordt ervaren.
Misschien ga ik nog de 12,5 gram versie proberen ;-) Nu ff de tuin in.

19:00 uur: Toch maar gewoon op de 20gram gebleven. De koffie: 20gram in, 38gram uit in 36 seconden. Een mooi cremalaagje en een frisse geur. Smaak komt weer min of meer overeen met die van vanmorgen en gisteren.

Zondag 27 oktober 10:00 uur.
Temperatuur kamer 16°C.
Luchtvochtigheid 78%

20gram in, 36gram uit in 32 seconden. Een mooi cremalaagje en een frisse geur. Smaak komt weer min of meer overeen met die van vanmorgen en gisteren. Redelijk constant voor mijn idee.

Conclusie. Ik had moeite om de juiste maalgraad te vinden en om de sweetspot te vinden. En daarmee om een consistent bakkie te zetten.
Ik wist dat ik fan ben van een mengsel waar ook robusta in zit en dat is nu naar mijn idee bevestigd. Hoewel ik lichte branding van Peter de Goede heb gedronken die mij uitstekend smaakte. Van de koffie's die ik gezet heb met de proefpakketten had ik ook moeite om de juiste benamingen te vinden van wat ik proefde, dat is denk ik ook beïnvloed door dat ik het zat begon te worden toen het met de tweede koffie die ik testte, de Costa Rica, niet erg vlotte. Het zij zo.

Bedankt dat ik mee mocht doen. Zelf heb ik er weer van geleerd dat mijn hoofd rustig moet zijn als ik met een nieuwe koffie ga starten. Ik moet dan niet met allerlei andere gedachten bezig zijn. En ik ga waarschijnlijk eens de maalschijven van de Major nakijken.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!

83
Leuk om alle verschillende ervaringen te lezen met dezelfde koffie. Ik vond ze alledrie lekker. Voor espresso sprong de Costa Rica er uit. En filter stijl was de El Salvador favoriet. Dit sluit ook aan bij wat ik persoonlijk lekker vind als ik de smaaktonen op de verpakking mag geloven. Hoewel ik de porto fino misschien wat fruitiger had verwacht. Maar ik moest de hario switch skills aardig opnieuw uitvinden dus daar kan het ook aan liggen.

Bedankt voor deze leuke kennismaking met espressowinkel.nl winkel.nl Verstuurd vanaf mijn 2107113SG met Tapatalk