Inmiddels hier ook begonnen en ik ben gestart met de Porto Fino. Ik moet erbij vermelden dat dit mijn eerste espresso op mijn Londinium compressa is en hierdoor nog geen referentie heb met andere bonen.
Boon:Porto fino
Roast: 26-09-24
Geopend: 19-10-24
Geur uit zak: Erg subtiel. Ruik meer het karton.
Geur maalsel: Erg subtiel.
Molen: Eureka mignon SD
Machine: Londinium Compressa
Recept: 20gr in, 50gr uit, in 25 sec. Temp is op de compressa niet regelbaar.
Persoonlijke context:
Persoonlijk ben ik niet een espresso drinker. Meestal vind ik het te sterk. Ook gaat mijn voorkeur niet uit naar espresso met acciditeit. Mijn espresso drink ik in melkdranken van licht tot donkere branding. Voor dit proefpanel heb ik beiden gedronken.
Mijn ervaring:
Dit is de eerste boon die ik kan waarderen m.b.t. het zuurtje. Het rode fruit proef ik erg duidelijk terug. De afdronk is inderdaad kruidig en het bitter in de afdronk is pure chocolade. Een shot ervaarde ik zelfs als sappig. Zacht zou ik de koffie niet noemen, maar dat kan ook komen doordat ik espresso veelal te sterk vind. De espresso ansich ervaar ik als lekker en toegankelijk.
In de melkdranken verhoud hij zich met het recept minder goed. De smaak is dan te licht en het wordt te waterig naar mijn smaak. Hiervoor zou ik het recept wat aanpassen. In de warme maanden kan ik een fruitige boon als deze waarden in mijn melkdranken. Ik ga nog proberen een melkdrank naar tevredenheid te zetten. Al weet ik niet of dat met de hoeveelheid bonen nog lukt.
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
82De El Salvador: viewtopic.php?p=176366#p176366
De Costa Rica: viewtopic.php?p=176547#p176547
Donderdag 24 oktober, 11:00 uur
Tijd voor een derde bakkie en ik kies om te starten met de Porto Fino.
Machine: Rancilio Silvia met PID.
Molen: Mazzer Major
Temperatuur kamer 17°C.
Luchtvochtigheid 76%.
Ik meld dit nu, omdat mij was opgevallen dat de luchtvochtigheid deze week en vorige week erg hoog is. Normaal schommelt het zo rond de 60%.
De Koffie: de geur vind ik vrij neutraal.
Het koffie zetten.
De maalgraad laten staan op die van de El Salvador. 18 gram gemalen koffie en 50 gram uit proberen in 35 seconden. Dat was dus iets te grof, want ik moest de pomp twee keer uitzetten om niet te snel klaar te zijn.
De tweede poging gaat beter: 20 gram in, 46 gram uit in 53 seconden. Nog niet helemaal goed, maar het is te doen.
Geen cremalaag, het ziet eruit als filterkoffie en de smaak doet mij denken aan die van koffie uit een cafetière. Maar dan net iets te zuur naar mijn idee.
Voor het volgende bakkie ga ik over naar een doorlooptijd van 35 seconden omdat ik dan verwacht dat de koffie meer in mijn smaakprofiel komt.
Derde poging op vrijdag 25 oktober 19:00 uur. 19 gram in, 50 gram uit in 36 seconden. Mijn verwachting klopt: 19 gram in, 50 gram uit in 36 seconden en de koffie heeft een prettig zuurtje, ik kan weliswaar niet benoemen of het sinaasappel is of iets anders, maar het voelt prettig. De koffie heeft iets meer body, wat mij aanspreekt. En het doet mij nog meer denken aan een goede cafetière. Maar nog geen echte cremalaag.
We gaan de goede kant op!
Zaterdag 26 oktober 12:00 uur.
Temperatuur kamer 17°C.
Luchtvochtigheid 76%.
We gaan het weer iets anders doen: 20 gram gemalen koffie in, 43gram uit in 30 seconden. Een mooi cremalaagje en ik ruik ook een licht zuurtje, een frisse geur zullen we zeggen. Smaak komt min of meer overeen met die van gisteren. Ik kan me voorstellen dat dit als een prettig bakkie koffie wordt ervaren.
Misschien ga ik nog de 12,5 gram versie proberen Nu ff de tuin in.
19:00 uur: Toch maar gewoon op de 20gram gebleven. De koffie: 20gram in, 38gram uit in 36 seconden. Een mooi cremalaagje en een frisse geur. Smaak komt weer min of meer overeen met die van vanmorgen en gisteren.
Zondag 27 oktober 10:00 uur.
Temperatuur kamer 16°C.
Luchtvochtigheid 78%
20gram in, 36gram uit in 32 seconden. Een mooi cremalaagje en een frisse geur. Smaak komt weer min of meer overeen met die van vanmorgen en gisteren. Redelijk constant voor mijn idee.
Conclusie. Ik had moeite om de juiste maalgraad te vinden en om de sweetspot te vinden. En daarmee om een consistent bakkie te zetten.
Ik wist dat ik fan ben van een mengsel waar ook robusta in zit en dat is nu naar mijn idee bevestigd. Hoewel ik lichte branding van Peter de Goede heb gedronken die mij uitstekend smaakte. Van de koffie's die ik gezet heb met de proefpakketten had ik ook moeite om de juiste benamingen te vinden van wat ik proefde, dat is denk ik ook beïnvloed door dat ik het zat begon te worden toen het met de tweede koffie die ik testte, de Costa Rica, niet erg vlotte. Het zij zo.
Bedankt dat ik mee mocht doen. Zelf heb ik er weer van geleerd dat mijn hoofd rustig moet zijn als ik met een nieuwe koffie ga starten. Ik moet dan niet met allerlei andere gedachten bezig zijn. En ik ga waarschijnlijk eens de maalschijven van de Major nakijken.
De Costa Rica: viewtopic.php?p=176547#p176547
Donderdag 24 oktober, 11:00 uur
Tijd voor een derde bakkie en ik kies om te starten met de Porto Fino.
Machine: Rancilio Silvia met PID.
Molen: Mazzer Major
Temperatuur kamer 17°C.
Luchtvochtigheid 76%.
Ik meld dit nu, omdat mij was opgevallen dat de luchtvochtigheid deze week en vorige week erg hoog is. Normaal schommelt het zo rond de 60%.
De Koffie: de geur vind ik vrij neutraal.
Het koffie zetten.
De maalgraad laten staan op die van de El Salvador. 18 gram gemalen koffie en 50 gram uit proberen in 35 seconden. Dat was dus iets te grof, want ik moest de pomp twee keer uitzetten om niet te snel klaar te zijn.
De tweede poging gaat beter: 20 gram in, 46 gram uit in 53 seconden. Nog niet helemaal goed, maar het is te doen.
Geen cremalaag, het ziet eruit als filterkoffie en de smaak doet mij denken aan die van koffie uit een cafetière. Maar dan net iets te zuur naar mijn idee.
Voor het volgende bakkie ga ik over naar een doorlooptijd van 35 seconden omdat ik dan verwacht dat de koffie meer in mijn smaakprofiel komt.
Derde poging op vrijdag 25 oktober 19:00 uur. 19 gram in, 50 gram uit in 36 seconden. Mijn verwachting klopt: 19 gram in, 50 gram uit in 36 seconden en de koffie heeft een prettig zuurtje, ik kan weliswaar niet benoemen of het sinaasappel is of iets anders, maar het voelt prettig. De koffie heeft iets meer body, wat mij aanspreekt. En het doet mij nog meer denken aan een goede cafetière. Maar nog geen echte cremalaag.
We gaan de goede kant op!
Zaterdag 26 oktober 12:00 uur.
Temperatuur kamer 17°C.
Luchtvochtigheid 76%.
We gaan het weer iets anders doen: 20 gram gemalen koffie in, 43gram uit in 30 seconden. Een mooi cremalaagje en ik ruik ook een licht zuurtje, een frisse geur zullen we zeggen. Smaak komt min of meer overeen met die van gisteren. Ik kan me voorstellen dat dit als een prettig bakkie koffie wordt ervaren.
Misschien ga ik nog de 12,5 gram versie proberen Nu ff de tuin in.
19:00 uur: Toch maar gewoon op de 20gram gebleven. De koffie: 20gram in, 38gram uit in 36 seconden. Een mooi cremalaagje en een frisse geur. Smaak komt weer min of meer overeen met die van vanmorgen en gisteren.
Zondag 27 oktober 10:00 uur.
Temperatuur kamer 16°C.
Luchtvochtigheid 78%
20gram in, 36gram uit in 32 seconden. Een mooi cremalaagje en een frisse geur. Smaak komt weer min of meer overeen met die van vanmorgen en gisteren. Redelijk constant voor mijn idee.
Conclusie. Ik had moeite om de juiste maalgraad te vinden en om de sweetspot te vinden. En daarmee om een consistent bakkie te zetten.
Ik wist dat ik fan ben van een mengsel waar ook robusta in zit en dat is nu naar mijn idee bevestigd. Hoewel ik lichte branding van Peter de Goede heb gedronken die mij uitstekend smaakte. Van de koffie's die ik gezet heb met de proefpakketten had ik ook moeite om de juiste benamingen te vinden van wat ik proefde, dat is denk ik ook beïnvloed door dat ik het zat begon te worden toen het met de tweede koffie die ik testte, de Costa Rica, niet erg vlotte. Het zij zo.
Bedankt dat ik mee mocht doen. Zelf heb ik er weer van geleerd dat mijn hoofd rustig moet zijn als ik met een nieuwe koffie ga starten. Ik moet dan niet met allerlei andere gedachten bezig zijn. En ik ga waarschijnlijk eens de maalschijven van de Major nakijken.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
83Leuk om alle verschillende ervaringen te lezen met dezelfde koffie. Ik vond ze alledrie lekker. Voor espresso sprong de Costa Rica er uit. En filter stijl was de El Salvador favoriet. Dit sluit ook aan bij wat ik persoonlijk lekker vind als ik de smaaktonen op de verpakking mag geloven. Hoewel ik de porto fino misschien wat fruitiger had verwacht. Maar ik moest de hario switch skills aardig opnieuw uitvinden dus daar kan het ook aan liggen.
Bedankt voor deze leuke kennismaking met espressowinkel.nl winkel.nl Verstuurd vanaf mijn 2107113SG met Tapatalk
Bedankt voor deze leuke kennismaking met espressowinkel.nl winkel.nl Verstuurd vanaf mijn 2107113SG met Tapatalk
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
84
Uiteindelijk gaf dit mij het beste resultaat met de El Salvador boon. Tonen van sinaasappel komen je met het lichte zuurtje tegemoet bij de eerste slok en gaat over in de donkere chocola met het bittertje op het einde.
Het bittertje blijft me wel net te lang hangen maar is goed mee te leven.
Dunne crema laag, lekker mondgevoel (redelijke body zeg maar).
20gr in 51,5 eruit in 22 seconden onder 9 bar en de temperatuur moet ik nog schuldig blijven.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Het bittertje blijft me wel net te lang hangen maar is goed mee te leven.
Dunne crema laag, lekker mondgevoel (redelijke body zeg maar).
20gr in 51,5 eruit in 22 seconden onder 9 bar en de temperatuur moet ik nog schuldig blijven.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
85- De Porto Fino, bleef bij mij steken op een niets zeggend bakkie. Ik kreeg hem niet goed onder controle. Verschillende opties geprobeerd, maar het werd er allemaal niet beter van.
Deze is inmiddels ook op door het experimenteren.
- De Costa Rica vond ik het lekkerst. Die had ik ook redelijk snel op (mijn) sweetspot. Ik vond deze boon heel toegankelijk en ook voor de reguliere koffie drinker.
Goeie body, romig met een goeie crema laag. Klein zuurtje maar vooral donkere chocola. De speculaas kreeg ik er helaas niet goed uit
Ik dronk vooral de lichter gebrande bonen met veel fruit en zuurtjes erin. Dit was daarom een leuke en
lekkere boon om wat anders te drinken.
Hier heb ik nog lekker wat boontjes over om meer bakkies van te zetten.
- Met de El Salvador vond ik uiteindelijk ook mijn draai. Ook een fijn me koffie maar ik kreeg er niet heel veel diepgang in. Prima body met een dunne crema laag, prettig zuurtje van de sinaasappel en daarna de smaak van donkere chocola met een licht aanhoudend bittertje.
Deze bonen zijn er bijna doorheen. Nog genoeg voor een bakkie.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Deze is inmiddels ook op door het experimenteren.
- De Costa Rica vond ik het lekkerst. Die had ik ook redelijk snel op (mijn) sweetspot. Ik vond deze boon heel toegankelijk en ook voor de reguliere koffie drinker.
Goeie body, romig met een goeie crema laag. Klein zuurtje maar vooral donkere chocola. De speculaas kreeg ik er helaas niet goed uit
Ik dronk vooral de lichter gebrande bonen met veel fruit en zuurtjes erin. Dit was daarom een leuke en
lekkere boon om wat anders te drinken.
Hier heb ik nog lekker wat boontjes over om meer bakkies van te zetten.
- Met de El Salvador vond ik uiteindelijk ook mijn draai. Ook een fijn me koffie maar ik kreeg er niet heel veel diepgang in. Prima body met een dunne crema laag, prettig zuurtje van de sinaasappel en daarna de smaak van donkere chocola met een licht aanhoudend bittertje.
Deze bonen zijn er bijna doorheen. Nog genoeg voor een bakkie.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
86Ben het wel redelijk eens met t eindoordeel! Moeilijk om de smaken er soms uit te krijgen maar over t algemeen prima koffie! Branding lijkt erg goed en niet te licht of te donker.MichaelvDuuren schreef: ma 28 okt 2024, 16:57 - De Porto Fino, bleef bij mij steken op een niets zeggend bakkie. Ik kreeg hem niet goed onder controle. Verschillende opties geprobeerd, maar het werd er allemaal niet beter van.
Deze is inmiddels ook op door het experimenteren.
- De Costa Rica vond ik het lekkerst. Die had ik ook redelijk snel op (mijn) sweetspot. Ik vond deze boon heel toegankelijk en ook voor de reguliere koffie drinker.
Goeie body, romig met een goeie crema laag. Klein zuurtje maar vooral donkere chocola. De speculaas kreeg ik er helaas niet goed uit
Ik dronk vooral de lichter gebrande bonen met veel fruit en zuurtjes erin. Dit was daarom een leuke en
lekkere boon om wat anders te drinken.
Hier heb ik nog lekker wat boontjes over om meer bakkies van te zetten.
- Met de El Salvador vond ik uiteindelijk ook mijn draai. Ook een fijn me koffie maar ik kreeg er niet heel veel diepgang in. Prima body met een dunne crema laag, prettig zuurtje van de sinaasappel en daarna de smaak van donkere chocola met een licht aanhoudend bittertje.
Deze bonen zijn er bijna doorheen. Nog genoeg voor een bakkie.
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Ikzelf vond de costa rica het lekkerst
Lelit MaraX - Sculptor 078S - Specialita Mat Zwart
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
87Afgelopen dagen bezig geweest met de El Salvador.
Molen: Niche zero
Machine: Londinium compressa
Dosering: 20 gr in, 50 gr uit, 25 sec
Wat mij opvalt en dat was ook bij de Porto Fino, dat de preinfusie 3 tot 4 seconde is met een naked. Doorstroom is snel om deze recepten voor elkaar te krijgen. Dit is een andere manier dan dat ik normaal mijn espresso maak. Ook gebruik ik nooit een dosering van 20 gram bij medium bonen. Dit heb ik niet nodig gehad, maar ook om economische redenen vind ik dit kostbaar. Wel vind ik deze andere recepten een leuke en leerzame ervaring.
Bij de El Salvador proef ik duidelijk de sinaasappel gevolgd door het bitter van pure chocolade. Het zoetje van de steenvrucht kan ik niet vinden. Het zoetje dat erin zit doet mij denken aan karamel. Toch is dit tot nu toe niet een boon die ik persoonlijk lekker vind als espresso. In melkdranken vind ik hem wel lekker. Hij kan zich in de melk goed staande houden.
Ik bewaar nog wat van de bonen om deze te testen met een molen die onderweg is. Benieuwd of dat andere resultaten geeft.
Machine: Londinium compressa
Dosering: 20 gr in, 50 gr uit, 25 sec
Wat mij opvalt en dat was ook bij de Porto Fino, dat de preinfusie 3 tot 4 seconde is met een naked. Doorstroom is snel om deze recepten voor elkaar te krijgen. Dit is een andere manier dan dat ik normaal mijn espresso maak. Ook gebruik ik nooit een dosering van 20 gram bij medium bonen. Dit heb ik niet nodig gehad, maar ook om economische redenen vind ik dit kostbaar. Wel vind ik deze andere recepten een leuke en leerzame ervaring.
Bij de El Salvador proef ik duidelijk de sinaasappel gevolgd door het bitter van pure chocolade. Het zoetje van de steenvrucht kan ik niet vinden. Het zoetje dat erin zit doet mij denken aan karamel. Toch is dit tot nu toe niet een boon die ik persoonlijk lekker vind als espresso. In melkdranken vind ik hem wel lekker. Hij kan zich in de melk goed staande houden.
Ik bewaar nog wat van de bonen om deze te testen met een molen die onderweg is. Benieuwd of dat andere resultaten geeft.
Laatst gewijzigd door Keyser op wo 30 okt 2024, 08:26, 3 keer totaal gewijzigd.
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
88Ook van mij even een update. (sorry, ik kan niet van zulke mooie epistels schrijven als sommige anderen...).
Mijn ervaring komen wel wat overeen met de anderen. Al ben ik duidelijk minder goed in het onderscheiden van de smaken.
Met de Costa Rica heb ik wat lopen kloten met het bijgeleverde recept. Ik kreeg dat niet goed voor elkaar op mijn L1P. Vond de koffie wel lekker. Zelfs de "mislukte" shots waren prima te drinken. De bloedsinasappel (eet ik nooit) herkende ik niet. Wel een soort van licht zuurtje. De speculaaskruiden waren wel duidelijk. Hij werkte ook wel goed in de cappuccino.
Bij de El Salvador heb ik het recept maar losgelaten. Eerst op mijn standaard 18gr geprobeerd, maar daarna terug naar 17gr omdat ik dan de flow beter kreeg. En dan 42 gr uit in ongeveer 35 sec na de eerste drup. Pre-infusie vaak iets van 6-8 sec. Dit zag er wat meer als gebruikelijk uit qua doorloop voor mij.
Hier herkende ik wel een zoetje (dacht aan de karamel, maar begrijp dat een steenvrucht ook zoet is (ook geen idee hoe die smaakt)). De chocoladebitters zijn ook duidelijk. Ook wel een prettig zuurtje, al associeerde ik die niet met sinaasappel. Vond dit ook een prettige koffie, maar denk wat minder uitgesproken dan de Costa Rica (daar zat denk ik nog meer in). Deed het goed in de cappuccino ook.
De El Salvador heb ik ook in de Aeropress op het werk gedronken (11 gr, 200 gr water, 2,5 minuut; hoffmann recept). Was ook lekker, maar niet heel uitgesproken.
Nu met de Porto Fino bezig. Zelfde recept als de El Salvador. Deze is duidelijk minder uitgesproken. In de cappuccino verdwijnt deze een beetje. Als espresso wel lekker. Heel kruidig. Het zoetje van het rode fruit zit er wel in, maar heb ik nog niet goed naar boven gekregen. In de Aeropress ook weer ok, maar niet bijzonder. Ligt misschien ook aan het recept (iemand tips?).
Ben deze nu ook op mijn Flair 58 aan het proberen (nu de compressa weg is, had ik daar ruimte voor op de koffiebar). Pas twee bakjes mee gezet, met vergelijkbare resultaten als op de L1P. Maar ik deze is nog niet op, dus kan nog even doorspelen.
Al met al, zeker een brander waar ik wat vaker koffie van wil proberen.
Mijn ervaring komen wel wat overeen met de anderen. Al ben ik duidelijk minder goed in het onderscheiden van de smaken.
Met de Costa Rica heb ik wat lopen kloten met het bijgeleverde recept. Ik kreeg dat niet goed voor elkaar op mijn L1P. Vond de koffie wel lekker. Zelfs de "mislukte" shots waren prima te drinken. De bloedsinasappel (eet ik nooit) herkende ik niet. Wel een soort van licht zuurtje. De speculaaskruiden waren wel duidelijk. Hij werkte ook wel goed in de cappuccino.
Bij de El Salvador heb ik het recept maar losgelaten. Eerst op mijn standaard 18gr geprobeerd, maar daarna terug naar 17gr omdat ik dan de flow beter kreeg. En dan 42 gr uit in ongeveer 35 sec na de eerste drup. Pre-infusie vaak iets van 6-8 sec. Dit zag er wat meer als gebruikelijk uit qua doorloop voor mij.
Hier herkende ik wel een zoetje (dacht aan de karamel, maar begrijp dat een steenvrucht ook zoet is (ook geen idee hoe die smaakt)). De chocoladebitters zijn ook duidelijk. Ook wel een prettig zuurtje, al associeerde ik die niet met sinaasappel. Vond dit ook een prettige koffie, maar denk wat minder uitgesproken dan de Costa Rica (daar zat denk ik nog meer in). Deed het goed in de cappuccino ook.
De El Salvador heb ik ook in de Aeropress op het werk gedronken (11 gr, 200 gr water, 2,5 minuut; hoffmann recept). Was ook lekker, maar niet heel uitgesproken.
Nu met de Porto Fino bezig. Zelfde recept als de El Salvador. Deze is duidelijk minder uitgesproken. In de cappuccino verdwijnt deze een beetje. Als espresso wel lekker. Heel kruidig. Het zoetje van het rode fruit zit er wel in, maar heb ik nog niet goed naar boven gekregen. In de Aeropress ook weer ok, maar niet bijzonder. Ligt misschien ook aan het recept (iemand tips?).
Ben deze nu ook op mijn Flair 58 aan het proberen (nu de compressa weg is, had ik daar ruimte voor op de koffiebar). Pas twee bakjes mee gezet, met vergelijkbare resultaten als op de L1P. Maar ik deze is nog niet op, dus kan nog even doorspelen.
Al met al, zeker een brander waar ik wat vaker koffie van wil proberen.
Thuis: Londinium 1P * Weber HG-1
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
89Wat een mooie machine!
Thuis: Londinium 1P * Weber HG-1
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58
Re: 10 gratis proefpakketten en nog eens 10 (bijna) gratis proefpakketten!
90En dan schijnt er ook nog wat onderweg te zijn!manduca schreef:Wat een mooie machine!
Profitec Pro 800 - Timemore 078s