Re: Voorstellen _Garu_

32
Fisherman schreef: De een beleeft meer plezier aan het "pad en de lessen", de ander wil gewoon genieten van de beste bak koffie mogelijk.
Ik vind deze uitspraak wel raak. Voor mij dan, ik had het hele pad niet willen missen en je leert er zoveel van. Ik heb al mijn spullen allemaal 2e hands gekocht en wanneer ik de wens had om te upgraden verkocht. Zodoende heeft de hele koffie trip mij nauwelijks een cent gekost aan apparatuur en zou ik niet zomaar even het duurste en beste willen kopen wat er is.

Maar goed, we dwalen af. In het geval waar dit topic overgaat zijn er een paar machines waar de Lelit Bianca met kop & schouders bovenuit steekt en in gevalletje OCD is een maler met 0 gram retentie een must! Daar zit mijn persoonlijke OCD probleem trouwens, het is namelijk gewoon zonde om zomaar even wat bonen weg te malen om retentie op te lossen! Denk ook aan de boeren die keihard werken voor ieder pitje wat geoogst wordt.
De malers die daarop aansluiten zijn dus de Etzinger of de Monolith (flat) als het budget nog iets opgerekt kan worden.

Succes met deze zware beslissing!
Afbeelding
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Voorstellen _Garu_

33
bobbee schreef: vr 14 sep 2018, 19:10
Fisherman schreef: De een beleeft meer plezier aan het "pad en de lessen", de ander wil gewoon genieten van de beste bak koffie mogelijk.
Ik vind deze uitspraak wel raak. Voor mij dan, ik had het hele pad niet willen missen en je leert er zoveel van. Ik heb al mijn spullen allemaal 2e hands gekocht en wanneer ik de wens had om te upgraden verkocht. Zodoende heeft de hele koffie trip mij nauwelijks een cent gekost aan apparatuur en zou ik niet zomaar even het duurste en beste willen kopen wat er is.

Maar goed, we dwalen af. In het geval waar dit topic overgaat zijn er een paar machines waar de Lelit Bianca met kop & schouders bovenuit steekt en in gevalletje OCD is een maler met 0 gram retentie een must! Daar zit mijn persoonlijke OCD probleem trouwens, het is namelijk gewoon zonde om zomaar even wat bonen weg te malen om retentie op te lossen! Denk ook aan de boeren die keihard werken voor ieder pitje wat geoogst wordt.
De malers die daarop aansluiten zijn dus de Etzinger of de Monolith (flat) als het budget nog iets opgerekt kan worden.

Succes met deze zware beslissing!
Afbeelding
I doseer vanuit de hoppert.Heb nog nooit een gram weggeggooid.Dat hoeft ook niet.,Want op een basket van 20 gram maakt die twee of drie gram oudere koffie niets uit.Niet te proeven.

Re: Voorstellen _Garu_

34
cremalover schreef: I doseer vanuit de hoppert.Heb nog nooit een gram weggeggooid.Dat hoeft ook niet.,Want op een basket van 20 gram maakt die twee of drie gram oudere koffie niets uit.Niet te proeven.
Ik weeg de koffie op 10e gram af en zodoende verspil ik weleens een gram die teveel is gemalen. Ik doe ook altijd iets meer bonen in de maler dan nodig. De maler blaas ik leeg met een blaasbalgje zodat ik geen retentie heb. Ik doe dat zo omdat ik dat wil en het leuk vind om dat zo te doen.
Dus kom nou niet aan met 2 a 3 gram maakt helemaal niks uit want ik wordt he-le-maal GEK!
Afbeelding
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Voorstellen _Garu_

35
bobbee schreef: za 15 sep 2018, 09:48
cremalover schreef: I doseer vanuit de hoppert.Heb nog nooit een gram weggeggooid.Dat hoeft ook niet.,Want op een basket van 20 gram maakt die twee of drie gram oudere koffie niets uit.Niet te proeven.
Ik weeg de koffie op 10e gram af en zodoende verspil ik weleens een gram die teveel is gemalen. Ik doe ook altijd iets meer bonen in de maler dan nodig. De maler blaas ik leeg met een blaasbalgje zodat ik geen retentie heb. Ik doe dat zo omdat ik dat wil en het leuk vind om dat zo te doen.
Dus kom nou niet aan met 2 a 3 gram maakt helemaal niks uit want ik wordt he-le-maal GEK!
Afbeelding
Das een dwangneurose.Met een cursus zelfmeditatie kun je dat behandelen.Zo controloleerde ik voor ik van huis ging alle sloten 5x.Met de cursus zit ik nu op 3.

Hier:
https://youtu.be/mL4oOX2Vw94

Doe er je voordeel mee.

Re: Voorstellen _Garu_

36
Super fijn om het ook een keer eens te zijn met cremalover.

Ik pulse enkel smorgens of na een maalgraad verstelling. Meestal zet ik toch een paar bakkies ik korte tijd na elkaar en dan maakt mij die paar gram weinig uit.

Als ik een hele dure boon heb waarbij het écht zonde of vanwege de hoeveelheid onmogelijk is espresso te fine tunen dan zet ik er normaal gesproken toch gewoon filterkoffie van.

Re: Voorstellen _Garu_

37
Zelfmeditatie? Mediteren doe je toch altijd zelf?

En met elkaar eens dat boeit een echte ocd-er niet. Doe geen moeite.

Ik als Moderator moet erop aansturen niet off-topic te raken. Dus nu graag on-topic vanaf.... Hier!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Voorstellen _Garu_

39
cremalover schreef: za 15 sep 2018, 10:14 Das een dwangneurose.Met een cursus zelfmeditatie kun je dat behandelen.Zo controloleerde ik voor ik van huis ging alle sloten 5x.Met de cursus zit ik nu op 3.

Hier:
https://youtu.be/mL4oOX2Vw94

Doe er je voordeel mee.
Meer een gevalletje van niet teveel verspillen en het maximale uit je koffie halen. Als ik 12-15 euro voor 250gr geweldige koffie uitgegeven heb wil ik er niet 1/4 van weggooien door elke espresso eerst 3-4gr weg te malen. En ja het verschil tussen wel en niet eerst de retentie wegmalen proef ik. Dat is dan ook de reden dat hier een echte singledosemaler staat.

Dat is ook een verschil met genoegen nemen met de goedkopere koffie die jij in je machine gooit en de retentie niet erg vinden omdat jij het dan al goed genoeg vindt. Dat is een gigantisch verschil met het maximale uit echt goede koffie halen. Ik kan zeggen dat het namelijk nog veel beter kan door alles wel goed consistent te houden. We hebben het hier juist over het maximale uit de koffie halen en niet over genoegen nemen met half werk. In dat laatste geval zouden je adviezen kloppen.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Voorstellen _Garu_

40
Erik82 schreef: za 15 sep 2018, 19:16
cremalover schreef: za 15 sep 2018, 10:14 Das een dwangneurose.Met een cursus zelfmeditatie kun je dat behandelen.Zo controloleerde ik voor ik van huis ging alle sloten 5x.Met de cursus zit ik nu op 3.

Hier:
https://youtu.be/mL4oOX2Vw94

Doe er je voordeel mee.
Meer een gevalletje van niet teveel verspillen en het maximale uit je koffie halen. Als ik 12-15 euro voor 250gr geweldige koffie uitgegeven heb wil ik er niet 1/4 van weggooien door elke espresso eerst 3-4gr weg te malen. En ja het verschil tussen wel en niet eerst de retentie wegmalen proef ik. Dat is dan ook de reden dat hier een echte singledosemaler staat.

Dat is ook een verschil met genoegen nemen met de goedkopere koffie die jij in je machine gooit en de retentie niet erg vinden omdat jij het dan al goed genoeg vindt. Dat is een gigantisch verschil met het maximale uit echt goede koffie halen. Ik kan zeggen dat het namelijk nog veel beter kan door alles wel goed consistent te houden. We hebben het hier juist over het maximale uit de koffie halen en niet over genoegen nemen met half werk. In dat laatste geval zouden je adviezen kloppen.
Dat klopt wel zoals je dat zegt.Ik hoef niet het allerbeste kopje.Gewoon een lekkere espresso met nadruk op zoet en chocola.Maar geen senseo. ;)