Nice.Ben70 schreef:water ingesteld op 95 graden , hij slaat dan uit en stopt met verwarmen en ja de groep is warm ,en de koffie is primaomeCo schreef: ma 18 mar 2024, 11:22Is de machine dan ook helemaal lekker op temperatuur? Dus niet alleen de boiler maar ook de zetgroep etc? Mijn machine heeft de 3 liter in de boiler in zo’n 20 minuten op temperatuur maar de groep is dan nog niet echt lekker warm.Ben70 schreef:ik heb de zelfde machine ik gebruik de stoomboiler niet zo vaak
daarom ook uitgeschakeld , ik spoel wel 1 x per week de boiler door.
met uitgeschakelde stoomboiler is die in 13 minuten warm.en gebruikt klaar voor de espresso
Re: Lelit Bianca
522De E61 zetgroep kan niet in 13 Minuten volledig gesatureerd zijn...
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Lelit Bianca
523ik zal morgen als die koud is ,opstarten en het water wat uit de groep komt opmeten na 13 minutenbobbee schreef: ma 18 mar 2024, 12:06 De E61 zetgroep kan niet in 13 Minuten volledig gesatureerd zijn...
Rocket Appartamento Compak E8
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder
Re: Lelit Bianca
524Gaat om de stabiliteit van de zetgroep en daarbij het water.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Lelit Bianca
525Zal de temperatuur na 13minuten al stabiel zijn? Nee ik denk het niet. Zal de variatie minder dan 1 graad Celsius zijn, dat vrijwel zeker. Met andere woorden, de laatste 35% van de opwarmtijd wordt besteed aan het stabiliseren van de laatste 1% van de temperatuur.
Natuurlijk, als we daarna de brew-temp met bijvoorbeeld een scace zouden meten gedurende 35seconden, dan zal daar méér afwijking gemeten worden, dan waneer we de machine, 20 minuten of zelfs langer op zouden laten warmen. Maar er zijn ook best wel real-life scenario's te bedenken waarin ik acceptabele, lekkere koffie prefereer over 10 minuten langer wachten op het best haalbare.
Een lastige discussie dus om goed en fout aan te wijzen, best practice zou zijn de machine 20 minuten of langer op te laten warmen, maar het is zéker een mogelijkheid om binnen een kwartier een lekkere espresso tevoorschijn te toveren met een Bianca.
Natuurlijk, als we daarna de brew-temp met bijvoorbeeld een scace zouden meten gedurende 35seconden, dan zal daar méér afwijking gemeten worden, dan waneer we de machine, 20 minuten of zelfs langer op zouden laten warmen. Maar er zijn ook best wel real-life scenario's te bedenken waarin ik acceptabele, lekkere koffie prefereer over 10 minuten langer wachten op het best haalbare.
Een lastige discussie dus om goed en fout aan te wijzen, best practice zou zijn de machine 20 minuten of langer op te laten warmen, maar het is zéker een mogelijkheid om binnen een kwartier een lekkere espresso tevoorschijn te toveren met een Bianca.
Re: Lelit Bianca
526Hmm ok. Ik meem het zo aan als jij het zegt.
Ik heb altijd geleerd om de zetgroep aan te raken en als je de hand met een seconde aanraakt de zetgroep te heet is om te blijven aanraken.
Inderdaad is beste uitgangspunt de smaak van de koffie en die graden Celsius kunnen me dan wat.
Laat de metingen maar achterwege en vergeet maar wat ik schreef Ben, want het maakt eigenijk niks uit. Als het lekker is dan is het doel bereikt!
Ik heb altijd geleerd om de zetgroep aan te raken en als je de hand met een seconde aanraakt de zetgroep te heet is om te blijven aanraken.
Inderdaad is beste uitgangspunt de smaak van de koffie en die graden Celsius kunnen me dan wat.
Laat de metingen maar achterwege en vergeet maar wat ik schreef Ben, want het maakt eigenijk niks uit. Als het lekker is dan is het doel bereikt!
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Lelit Bianca
527Nu wil ik het zelf ook weten zo eigenwijs ben ik wel , dus als ik het niet vergeet neem ik de temperatuur op morgenbobbee schreef: ma 18 mar 2024, 15:36 Hmm ok. Ik meem het zo aan als jij het zegt.
Ik heb altijd geleerd om de zetgroep aan te raken en als je de hand met een seconde aanraakt de zetgroep te heet is om te blijven aanraken.
Inderdaad is beste uitgangspunt de smaak van de koffie en die graden Celsius kunnen me dan wat.
Laat de metingen maar achterwege en vergeet maar wat ik schreef Ben, want het maakt eigenijk niks uit. Als het lekker is dan is het doel bereikt!
en ja ik kan mijn hand niet op de zetgroep houden, voorheen met de rocket duurde het wel 25 minuten voor die goed warm was
maar die had ook geen geïsoleerde boiler ,dus ook dat maakt uit, ook vraag ik me dan af hoe en wat moet er dan gestabiliseerd worden als die na 13 minuten niet meer verwarmd , en alleen af en toe aanspringt om de temperatuur constant te houden?
Rocket Appartamento Compak E8
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder
Re: Lelit Bianca
528Een conventionele e61 machine doet er 35 tot 40 minuten over om stabiel te worden. Lelit heeft de truc bedacht met het bewust doorverhitten bij een koude start, waarmee ze de opstarttijd van hun e61 machines hebben gehalveerd. Ik hou in de regel liever 20 minuten aan, maar met 13 minuten kun je al aardig in de juiste richting komen.
Re: Lelit Bianca
529Ik heb mijn Bianca op een timer zitten zodat die op temp is als ik wakker wordt maar heb vanmorgen een snel testje gedaan en het opwarmen gaat idd heel erg snel:
na 1 min zit de LCC al op 58 graden maar is de zetgroep nog min of meer kamer temp na 4 min zit de LCC op 94C (setpoint) zetgroep zit op 31 graden na 8 min zit de LCC op 94C (setpoint) zetgroep zit op 59 graden na 11 min zit de LCC geeft OK is dus op temp zetgroep zit op 71,8 graden na 15 min zit de LCC op 94C (setpoint) zetgroep zit op 75,9 graden
na 1 min zit de LCC al op 58 graden maar is de zetgroep nog min of meer kamer temp na 4 min zit de LCC op 94C (setpoint) zetgroep zit op 31 graden na 8 min zit de LCC op 94C (setpoint) zetgroep zit op 59 graden na 11 min zit de LCC geeft OK is dus op temp zetgroep zit op 71,8 graden na 15 min zit de LCC op 94C (setpoint) zetgroep zit op 75,9 graden
Laatst gewijzigd door Maart3nL op do 21 mar 2024, 13:45, 1 keer totaal gewijzigd.
Lelit Bianca V3, Timemore Sculptor 078s, 1Zpresso JX-Pro-S
Re: Lelit Bianca
530Zat aan de max van plaatjes in een post
Pic 25 min zit de LCC op 94C (setpoint) zetgroep zit op 76,5 graden Energieverbruik over het eerste half uur (enkel de brew boiler stoom boiler staat uit)
uitgaande van deze cijfers is er niet veel reden om langer te wachten dan 15 min, heb helaas geen Scace device om beter te kunnen meten
Pic 25 min zit de LCC op 94C (setpoint) zetgroep zit op 76,5 graden Energieverbruik over het eerste half uur (enkel de brew boiler stoom boiler staat uit)
uitgaande van deze cijfers is er niet veel reden om langer te wachten dan 15 min, heb helaas geen Scace device om beter te kunnen meten
Lelit Bianca V3, Timemore Sculptor 078s, 1Zpresso JX-Pro-S